Umeå kommun

Umeås elever deltar i europeiskt projekt för hållbar och hälsosam skolmat 

Dela

Genom det EU-finansierade projektet SchoolFood4Change kan totalt 3000 europeiska skolor skapa hållbar och hälsosam skolmat i samarbete med WWF. Målet är att påverka 600 000 barn och ungdomar i tolv europeiska länder, som sedan ska sprida budskapet vidare. Umeå kommuns skolelever kommer att vara med att påverka.

Under våren kommer ett antal grundskolor och gymnasium i Umeå kommun erbjudas att vara med i EU-projektet SchoolFood4Change.

 – Vi är glada över det här internationella samarbetet. Vi ser det som en fin möjlighet för Umeå kommun att öka förståelsen och stärka arbetet kring lokalproducerad och ekologisk matproduktion tillsammans med våra elever, säger Janet Ågren, (S) kommunstyrelsens andre vice ordförande. 

Eleverna kommer få ta del av matutbildningar, odling, kunskap om hållbar utveckling och få vara med och påverka. Det kommer också finnas möjligheter för ett visst utbyte mellan olika skolor som är med i projektet. I Umeå kommun samordnar verksamheterna Miljö-och hälsoskydd, Måltidsservice, Upphandling och Naturskolan projektet.

Samla viktiga aktörer vid samma bord

SchoolFood4Change samordnas av den europeiska organisationen ICLEI – Local Governments for Sustainability.  Projektet startade i januari 2022 och ska pågå i fyra år. Tanken är att resultaten ska kunna kopieras i andra städer och institutioner inom och utanför EU. 

 –Syftet med SchoolFood4Change är att samla alla viktiga aktörer vid ett och samma bord. Alla, från elever, föräldrar och lärare, bönder, kockar och måltidspersonal till experter för hållbar matupphandling, föreningslivet och lokala företag ska vara med, säger Gustaf Lind, generalsekreterare WWF. 

SchoolFood4Change fokuserar på tre delar: 

  • Nyskapande sätt att få till hållbar livsmedelsupphandling
  • Matlagning och menyer för planeten och hälsan
  • Whole School Food Approach (WSFA) som syftar till att alla på skolan ska kunna skapa pedagogiska mataktiviteter tillsammans.  

Hållbar livsmedelsupphandling är ett viktigt verktyg som kan användas för att se till att alla får tillgång till hälsosam mat, oavsett bakgrund.  

–  Över 10 000 skolkökskockar och annan personal runt om i Europa kommer att utbildas i att laga hållbara skolluncher, vilket förstås kommer att gynna planeten, säger Ulrika Backlund, projektledare, WWF. 

Läs mer om Schoolfood4Change här. 

 
För mer information:  

Märta Streijffert, projektledare Schoolfood4Change, Umeå kommun, marta.streijffert@umea.se, tel 090-16 66 73 

Janet Ågren, (S), kommunstyrelsens andre vice ordförande, janet.agren@umea.se Umeå kommun tel 070-610 47 85 

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Barn och unga firar Kulturskolans dag!16.5.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

21 maj samlas över 300 barn och 70 medarbetare från Kulturskolan i Umeå för att visa upp den breda verksamheten. På bland annat Väven, Utopia och Hamnmagasinet står barn och unga på scen för att framföra teater, musik och cirkus. Det blir vernissage, filmvisningar och besökarna erbjuds också möjlighet att prova-på inom flera ämnen. Självklart finns även tillfällen att på plats skapa och vara kreativ!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum