Umeå kommun

Umeås klimatarbete hyllas internationellt

Dela

Under tre år har Umeå kommun tillsammans med Umeå universitet bedrivit projektet Den koldioxidsnåla platsen. Nu har projektet valts ut som ett av hundra goda exempel i världen bland städer som anses ha kommit långt med klimatarbetet.

Idag, 2 oktober, släpps rapporten Cities100 som presenterar hundra exempel på de mest ambitiösa klimatprojekten från 63 städer i 26 olika länder. Och en av dessa hundra exempel är Umeå kommuns klimatprojekt Den koldioxidsnåla platsen.

Projektet har gjort sig känt hos många Umeåbor bland annat genom cykelkampanjen Bryt upp, Nätverket Hållbara Restauranger och för att ha låtit tio familjer testa att leva utan bil i tre månader.

– Vi är otroligt stolta över att vårt klimatarbete får den här utnämningen och att projektet beskrivs som ambitiöst och ett av världens ledande exempel. Genom Den koldioxidsnåla platsen och många andra projekt som pågår i Umeå har vi fantastiska möjligheter att utveckla arbetet med hur Umeå ska kunna växa mer hållbart, säger kommunalrådet Hans Lindberg, Umeå kommun.

Möjlighet att sprida

Klimatprojektet Den koldioxidsnåla platsen har arbetat med att utveckla arbetssätt som ska hjälpa invånarna att leva mer klimatvänligt. Det kan handla om att resa mer hållbart, bo energisnålt, äta klimatsmart och handla mer miljömedvetet.

Förutom kampanjer, nätverk och bilfria testfamiljer har projektet också rönt stor uppmärksamhet, både nationellt och internationellt, för en undersökning om konsumtionsvanorna i Umeå och en klimatberäkning som visat den lokala konsumtionens klimatavtryck som sedan visualiserats på webbplatsen klimatorientering.se

– Vi som har jobbat i projektet har nog inte själva riktigt förstått hur innovativt det vi gör faktiskt är. Vi är oerhört glada för den uppmärksamhet som vårt arbete får. Det ger oss större möjligheter att sprida erfarenheterna till andra, säger projektledaren Anna Gemzell, Umeå kommun.

Inspirerande exempel

Projektet nominerades till utmärkelsen av Världsnaturfonden WWF. Bakom rapporten Cities100 står organisationerna Nordic Sustainability, C40 Cities och Realdania. De 63 städerna är utvalda för den ledarposition de har i klimatarbetet genom att verka för städer med goda livsvillkor för alla.

– Flera städer runt om i världen står i frontlinjen genom att skapa innovativa lösningar för att möta klimatkrisen som mänskligheten står inför. Det framgår utomordentligt tydligt genom de inspirerande exempel som lyfts i rapporten Cities100, säger Mark Watts, verkställande direktör på C40 Cities.

Fakta

Den koldioxidsnåla platsen

Projekttid: oktober 2016–september 2019

Budget: 24 miljoner

Samverkansprojekt mellan Umeå kommun och Umeå universitet

Finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Umeå kommun, Umeå universitet, Region Västerbotten, Upab och Umeå energi

Läs mer och se korta summerande filmer på www.umea.se/co2platsen

Rapporten Cities100

Rapporten Cities100, den fjärde i ordningen detta år, är ett samarbete mellan organisationerna Realdania, C40 och Nordic Sustainability för att identifiera och visa upp hundra av de mest ambitiösa klimatåtgärdsprojekten i världen. 195 projekt nominerades. Ansökningarna genomgick sedan en process för granskning och utvärdering av Nordic Sustainability och ett team med experter från C40.

C40

C40 är ett samarbete mellan 94 av världens ledande städer för att vidta djärva klimatåtgärder och leda vägen mot en hälsosammare och mer hållbar framtid. Som företrädare för mer än 700 miljoner invånare och en fjärdedel av den globala ekonomin, har borgmästarna i C40-städerna åtagit sig att uppfylla de mest ambitiösa målen i Parisavtalet på lokal nivå. Den nuvarande ordföranden för C40 Anne Hidalgo är borgmästare i Paris.

Mer information

Anna Gemzell
projektledare för Den koldioxidsnåla platsen
090-16 16 96
070-381 80 41
anna.gemzell@umea.se

Två minuter om projektet Den koldioxidsnåla platsen

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum