RF/SISU

Undantag från råd för barn- och ungdomsidrott

Dela

De allmänna råd som presenterades den 1 april är enligt Folkhälsomyndigheten de som gäller – men nytt för idag är undantag på en punkt. Undantaget gäller barn till och med 18 år som kan spela matcher, tävlingar och cuper – om riskbedömning görs som tar hänsyn till övriga råd och gällande förbud.

– Det är viktigt att idrotten fortsätter att vara en fast punkt för barn och ungdomar i en turbulent omvärld samtidigt som vi anpassar aktiviteter efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer och det är skönt att dessa nu gör det enklare för föreningar att göra rätt, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

De allmänna råd som Folkhälsomyndigheten presenterade den 1 april är:

  1. Undvika närkontakt mellan idrottsutövare
  2. Om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus
  3. Skjuta upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper
  4. Begränsa antalet åskådare och undvik trängsel
  5. Undvika onödiga resor i samband med idrottsutövande

Barn och ungdomar till och med 18 år är undantagna punkt 3 - och kan alltså spela matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper. Fortfarande ska en riskbedömning göras, övriga 4 råd vägas in och även hänsyn tas till rådande förbud för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer.

Folkhälsomyndigheten meddelade även att de enlighet med de allmänna råden avråder från tävlings- och träningsmatcher för vuxna”.

– Vi förväntar oss att idrottsrörelsen följer regeringens förbud och Folkhälsomyndighetens allmänna råd. Jag har förståelse för att det ibland är svårt då vi i idrottsrörelsen inte är experter på smittskydd. Precis som tidigare är första fokus att bidra till minskad smittspridning och sedan utifrån de råd som finns fortsätta erbjuda barn och ungdomar den trygga mötesplats som idrotten faktiskt är, säger Björn Eriksson. 

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06

Nyckelord

Kontakter

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 20 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

59 idrottsföreningar i Örebro län får ta del av kompensationsstöd20.11.2020 15:03:00 CETPressmeddelande

59 idrottsföreningarna i Örebro län har beviljats stöd på tillsammans totalt 4 637 000 kronor för perioden juli till september 2020. Utöver detta kommer elitföreningarna ta del stöd direkt från sitt specialförbund. – Vi är glada över att kunna förmedla det här stödet som en hjälp för föreningar att överleva och kunna fortsätta erbjuda idrottsaktiviteter till framförallt barn och unga, säger Charlotta Stenhem, distriktsidrottschef för RF-SISU Örebro län.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum