BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Under julen har Bris stödlinje öppet hela dygnet

Dela

Nu är det jul, igen. När skolan och fritidsaktiviteter gör uppehåll blir jullovet för en del barn mest en tid av väntan – på att det ska vara över. För alla barn som befinner sig i utsatta situationer och som behöver någon att anonymt prata med finns Bris kuratorer tillgängliga varje dag, dygnet runt, via telefon och chatt.

Under jullovet är det vanligt att barn hör av sig till Bris och berättar om känslor av ensamhet och om konflikter och utsatthet i hemmet. Om besvikelse över att julen inte blev den mysiga perioden som barnet hoppats på, utan i stället handlat om föräldrar som bråkar eller vuxna som trots löften om att inte dricka ändå blivit fulla och betett sig pinsamt och jobbigt. För barn som lever med utsatthet i hemmet, som upplever våld från och mellan vuxna eller vars föräldrar har psykisk ohälsa kan lovet bli särskilt påfrestande eftersom barns andra vardagsarenor med kompisar och andra viktiga vuxna ofta har stängt under ledigheterna.

– Vi vet att högtider och ledigheter kan vara en svår period för en del barn och att det som redan är jobbigt på dagen kan bli ännu svårare att hantera själv på natten. Därför känns det så viktigt att Bris i år för första gången kommer att kunna finnas där för att ge stöd, råd och hjälp till barn under dygnets alla timmar och just när barn behöver det som mest, säger Magnus Jägerskog, Bris generalsekreterare.

Vad kan vuxna göra för barn som far illa?

Barn i utsatta situationer finns överallt i samhället. Men utsattheten upptäcks sällan. För barn som lever med olika typer av utsatthet i hemmet är uppmärksamma vuxna utanför familjen en av de allra viktigaste skyddsfaktorerna. Här kan alla vuxna spela en viktig roll för barn.

– Många vuxna vill vara helt säkra på situationen innan de gör något, och kanske drar sig för att lägga sig i andras privatliv. Det kan kännas enklare att utgå från att man har misstagit sig. Men genom att agera vid oro för ett barn i sin närhet kan du göra en livsavgörande skillnad i det barnets liv. Våga vara den där viktiga vuxna, säger Marie Angsell, socionom på Bris.

Det du som vuxen bör göra vid misstanke om att ett barn far illa är att göra en orosanmälan till socialtjänsten. Det kan du göra anonymt och de har i uppdrag att utreda situationen. Om du känner barnet, prata gärna med barnet om vad som oroar dig och erbjud dig att lyssna om barnet vill prata om sin situation.

Om du som vuxen är orolig för ett barn och behöver råd kan du som vuxen anonymt prata med en kurator i Bris vuxentelefon – varje vardag kl. 9-12 på 0771-50 50 50. Bris erbjuder även stöd till vuxna med frågor om barn på arabiska – tis-tors, kl. 9-12 på 0774-48 09 00.

Barn upp till 18 år kan kontakta Bris kuratorer på telefon 116 111 eller via chatt och mejl på bris.se – alltid öppet, även på natten. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

BRIS - Barnens Rätt i Samhället
BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Arenavägen 61
121 77 Johanneshov

08-598 888 00https://www.bris.se

Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.

Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Barns uppmaning till vuxna: Släpp skärmen och engagera dig i barns fysiska aktivitet29.11.2022 06:15:00 CET | Pressmeddelande

En färsk Sifo-undersökning om ungas fysiska aktivitet visar att en majoritet av barn vill kunna påverka frågor som rör ungas hälsa. För att öka den fysiska aktiviteten bland unga menar barn att vuxna behöver bli mer närvarande, göra barn mer delaktiga och att samhället behöver se till att inget barn hindras från att delta i aktiviteter och idrott på grund av ekonomi eller exempelvis var man bor.

Ny rapport: Kommunerna brister i att säkerställa barns rättigheter18.11.2022 06:10:00 CET | Pressmeddelande

Kommunerna brister i att säkerställa barnets rättigheter i den egna verksamheten, det visar Bris kommunundersökning 2022. Här framgår att kommunerna i stor utsträckning ser barnrätten som enbart knuten till vissa verksamhetsområden och inte något som genomsyrar alla verksamheter. Det finns även tydliga utmaningar kopplade till arbetssätt, metoder och det systematiska barnrättsarbetet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum