Svenskt Trä

Underhållstips för altan och trädäck på mark

Dela

Underhålls altanen bäst med såpa eller vatten med lut? Det kan vara svårt att navigera bland högtryckstvättar och roterande borstar. Branschorganisationen Svenskt Trä reder ut hur man bäst underhåller altan och trädäck på mark.

Det finns många olika sätt att underhålla och rengöra en altan eller ett trädäck på mark. En bra början, om trallen inte är alltför smutsig, är att tvätta med såpa och vatten. Ett annat alternativ är att tvätta för hand med borste och vatten med lut. Det finns även särskilda rengöringsmedel att använda. Upplöst smuts går sedan att skölja bort med vatten.

Att tvätta med högtryckstvätt bör utföras med försiktighet då det kan rugga upp träytan. Det kan skapa sprickor och skada träytan. Brädor som är skadade eller fulla av sprickor sedan tidigare kan med fördel bytas ut redan innan tvättningen börjar.

- Tvätta inte med högtryckstvätt, i varje fall med för högt tryck i strålen, säger Johan Fröbel som är chef för teknik och distribution på Svenskt Trä. Ytan på det impregnerade trävirket kan ruggas upp och man kan då få stickor i fötterna när man går barfota. Lågt tryck, gärna i kombination med en roterande borste, räcker väl, menar Johan Fröbel.

Att luttvätta trallen gör att den gröna färgen bleks mot en beige färg. Om ytan sedan lämnas obehandlad finns dock risk för sprickor, flisor och ytan blir inte vattenavvisande. För att minska risken för sprickor och för att få ytan vattenavvisande kan trallen med fördel oljas efter tvättning. Det finns oljor med och utan pigmenttillsats. Ska en brun trall oljas kan en brunpigmenterad olja vara lämplig för att återställa den ursprungliga kulören.

- Det är viktigt att vänta med att olja tills trallen torkat efter tvättningen. Man bör också se till att olja hela trallytan vid samma tillfälle för att undvika missprydande skarvar och överlappningar, olja vått-i-vått, säger Johan Fröbel.

Undvik att olja under den högsta pollensäsongen då risk finns att oljningen blir pigmenterad med pollen och att den fram mot sommaren börjar mörkna.

Byggbeskrivningar för altan och trädäck på mark
Svenskt Träs webbsida byggbeskrivningar.se riktar sig till händiga gör-det-självare som vill bygga på ett professionellt sätt. Webbsidan har mer än 50 000 besökare varje månad. Här får alla gör-det-självare fackmässig hjälp med att bygga allt från altan och bastu till skateboardramp och utedass, och även goda råd kring hur de kan renoverar till exempel fönster och tak.

Läs mer och hämta hem byggbeskrivningar på www.byggbeskrivningar.se.

Pressbilder

För mer information:
Johan Fröbel, chef distribution och teknik, Svenskt Trä
070-289 79 68, johan.frobel@svenskttra.se 

Presskontakt:
Camilla Carlsson, kommunikationschef, Svenskt Trä
072-702 79 65, camilla.carlsson@svenskttra.se

Nyckelord

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Trä verkar för kunskapsspridning, inspiration och utveckling som rör trä, träprodukter och träbyggande. Målsättningen är att genom information och inspiration öka träanvändningen i Sverige och på utvalda marknader utomlands. Svenskt Trä syftar också till att lyfta fram trä som ett konkurrenskraftigt, miljövänligt och hållbart material.

Svenskt Trä är en verksamhet inom branschorganisationen Skogsindustrierna. Bakom Svenskt Trä står svensk sågverks- och limträindustri.

Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att vi alltid hanterar dina personuppgifter ansvarsfullt. Läs vår integritetspolicy.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum