Akademiska sjukhuset

Undersköterskor på Akademiska får en mer flexibel arbetstidsmodell

Dela
Nästa år får undersköterskor och skötare på Akademiska sjukhuset, som arbetar inom verksamheter där det krävs jämn bemanning dygnet runt, en ny poängbaserad arbetstidsmodell. Det står klart efter att ett nytt lokalt avtal slutits med Kommunal. I augusti började ett sådant avtal tillämpas för sjuksköterskor.

- Den nya arbetstidsmodellen ger ökad flexibilitet för både verksamhet och medarbetare samt ökad möjlighet till återhämtning. Det ska löna sig att arbeta kvällar, nätter och helger, säger HR-direktör Anna Wadenhov.

Det nya lokala avtalet med Kommunal innebär att en ny poängbaserad arbetstidsmodell införs från årsskiftet. Modellen liknar det avtal som tecknades för sjuksköterskor i mars och började tillämpas i augusti. Lite förenklat innebär det att alla pass värderas utifrån hur svåra de är att bemanna. Genom att alla pass ger poäng, inte bara arbetade nätter, ska bemanningen bli mer flexibel samtidigt som medarbetarna får ökade möjligheter till återhämtning.​

Att medarbetarna själva uttryckt önskemål om en poängmodell bedöms kunna göra det lättare både att behålla och attrahera nya medarbetare.

Anna Wadenhov betonar att både medarbetare och chefer har fått tycka till om de tidigare arbetstidsmodellerna, att man lyssnat på medarbetarna och i samarbete med ansvariga chefer tagit fram denna nya modell som bättre motsvarar behoven inom verksamheter som kräver jämn bemanning dygnet runt.

– Det är oerhört roligt att vi nu har den nya arbetstidsmodellen på plats, en ny variant av den eftertraktade poängmodellen som våra undersköterskor och skötare har efterfrågat. Förhoppningen är att de ska få den återhämtning de behöver mellan passen, att ersättningen möter deras önskemål samt att det ska löna sig att ta extra pass på kvällar och helger, säger Malin Sjöberg Högrell, regionråd (L) och ordförande i sjukhusstyrelsen.

– Vi är glada att vi äntligen har ett avtal. Det har varit en lång resa med många hinder på vägen, men i dag gläds jag åt att våra medlemmar nu får en arbetstidsmodell med möjlighet till återhämtning, säger Pia Söderman, ordförande i Kommunal Uppsala.

2018 infördes de så kallade Akademiskamodellerna, som bland annat syftade till att anpassa bemanningen utifrån olika verksamheters behov och öka möjligheterna till återhämtning för sjuksköterskor som roterar dag/kväll/natt. Tanken var också att fler skulle få ta del av arbetstidsmodeller samtidigt som antalet modeller skulle minska på sjukhuset.

Under utvärderingen hösten 2018 påtalade både chefer och medarbetare behov av förändringar, framförallt inom Akademiskamodell 1 som används inom verksamheter som kräver jämn bemanning dygnet runt. Modellen ansågs inte tillräckligt flexibel och saknade tillräckligt med incitament i form av arbetstidsförkortning för dem som arbetar mycket nätter och tar många helgpass.


FAKTA: Ny poängbaserad arbetstidsmodell för undersköterskor och skötare på Akademiska sjukhuset

  • Omfattar undersköterskor och skötare som arbetar i verksamheter som kräver jämn bemanning dygnet runt.
  • Införs under 2021.
  • Innebär att tiden man arbetar poängsätts. Alla pass ger poäng och värderas utifrån hur svåra de är att bemanna.Kvällar, nätter och helger är mer värda än vardagar och dagtid.
  • Varje schemaperiod har ett bestämt antal poäng som ska uppnås.
  • Ger ökad flexibilitet för såväl medarbetare som verksamheten.
  • Ger medarbetare ökad möjlighet till återhämtning

För mer information, kontakta:
Anna Wadenhov, HR-direktör Akademiska sjukhuset, tel: 076-496 39 74, e-post: anna.wadenhov@akademiska.se

Nyckelord

Bilder

Ladda ned bild
Anna Wadenhov, HR-direktör Akademiska sjukhuset
Anna Wadenhov, HR-direktör Akademiska sjukhuset
Ladda ned bild
Malin Sjöberg Högrell, regionråd (L), ordförande i sjukhusstyrelsen Fotograf: Magnus Laupa
Malin Sjöberg Högrell, regionråd (L), ordförande i sjukhusstyrelsen Fotograf: Magnus Laupa
Ladda ned bild

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Precisionsscreening visar: 16 procent av kvinnor under 49 år löper risk för genetisk bröstcancer22.4.2024 14:00:00 CEST | Pressmeddelande

Drygt 16 procent av alla kvinnor i åldern 30–49 år har förhöjd risk att utveckla genetisk bröstcancer och bör erbjudas en individuellt anpassad screeningsstrategi. Det framgår av preliminära resultat från BRIGHT-studien som genomförs i Sverige, Estland och Portugal. Syftet med studien är att förbättra möjligheter för tidig upptäckt av bröstcancer baserat på genetisk risk, till skillnad från dagens standardiserade mammografiscreening som endast baseras på ålder. Resultaten presenteras under ett seminarium på Akademiska sjukhuset idag.

Mer omfattande behandling minskar inte risk för ny hjärtinfarkt9.4.2024 09:17:03 CEST | Nyheter

I två stora studier visar forskare från Uppsala Clinical Research Center (UCR) vid Uppsala universitet att två behandlingar som varit etablerade vid hjärtinfarkt kan tas bort utan att resultatet blir sämre. Det handlar om förebyggande ballongvidgning av kranskärl och behandling med så kallade betablockerare, när hjärtfunktionen inte är nedsatt. Resultaten publiceras i medicinska tidskriften New England Journal of Medicine (NEJM).

Studie visar: ChatGPT kan producera medicinska journalanteckningar tio gånger snabbare än läkare22.3.2024 08:31:45 CET | Pressmeddelande

Administrativa sysslor tar upp en stor del av en läkares arbetstid, vilket minskar tiden för patientkontakt och bidrar till en pressad arbetssituation. Forskare på Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet i samarbete med Danderyds sjukhus och universitetssjukhuset i Basel, Schweiz, har i en studie visat att AI-modellen ChatGPT kan skriva medicinska administrativa anteckningar upp till tio gånger snabbare än läkare utan att kompromissa med kvaliteten.

Personalen får högre betyg i attitydmätning om Akademiska20.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kännedomen om Akademiska sjukhuset är fortsatt hög och sjukhuset är känt för hög medicinsk standard och erkända specialister. Det framgår av en attitydmätning hösten 2023 som även visar att patienter som besökt Akademiska ger personalen högre betyg än i förra mätningen hösten 2020. Resultatet visar också att informationen före och efter behandling får allt större betydelse när man väljer sjukhus.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye