Region Örebro län

Underskott fortsätter öka – tillfälliga statsbidrag och skatter klarar 2020

Dela

De ekonomiska underskotten för hälso- och sjukvården, folktandvården och kollektivtrafiken fortsätter att öka. Det visar Region Örebro läns delårsbokslut per sista juli med prognos för helåret som regionstyrelsen behandlade i dag. Underskotten för de tre verksamheterna är drygt 500 miljoner kronor och väntas till årets slut växa till drygt 800 miljoner kronor.

Tillfälliga statsbidrag för pandemin och mer skattepengar än väntat bidrar till att Region Örebro län ändå sammantaget klarar ekonomin för 2020, +100 miljoner kronor. Prognoser över både  statsbidrag och skatteintäkter är dock väldigt osäkra.

Klarar  året tack vare statsbidrag
- Det är positivt att vi ekonomiskt klarar året, men vi gör det som en följd av tillfälliga statsbidrag för pandemin och att vi i år får mer skattepengar än väntat, säger Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande.

2021 kommer att bli tufft
- Vi klarar 2020, men vi vet samtidigt att nästa år, 2021, kommer att bli mycket tufft. Skatteintäkterna kommer inte att öka i samma utsträckning eftersom arbetslösheten har ökat under året på grund av pandemin.
- Pandemin har också kraftigt försvårat möjligheterna för verksamheterna att arbeta med åtgärder för en ekonomi i balans. De stora underskott vi har inom våra verksamheter måste vi komma till rätta med. Vi arbetar nu med detta i vårt arbete med verksamhetsplan och budget för 2021.

Kontakt:
Andreas Svahn, regionstyrelsens ordförande, tel. 070-524 2266

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Andreas Svahn
Andreas Svahn
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum