Svenska kyrkan

​Underskrift på papper behövs för säkert utträde

Dela

Den som vill gå ur Svenska kyrkan behöver skriva under sin utträdesanmälan och lämna eller skicka in den per post till sin församling. En digital underskrift räcker inte, enligt kyrkoordningen. – Det handlar om säkerhet. Den externa webbtjänst som nu erbjuder digitalt utträde har ingen förankring i Svenska kyrkan, och öppnar dessvärre för förfalskningar, säger ställföreträdande generalsekreterare Erika Brundin.

Svenska kyrkan behöver sina medlemmar, bl a för att fortsätta finnas till för barn och unga eller utsatta grupper. Foto: Joakim Carlström /Ikon
 

Just nu sprids via sociala medier uppmaningen att gå ur Svenska kyrkan via en extern webbtjänst, där man uppger personnummer och skriver namnteckningen digitalt på skärmen. Därefter skickas ett mejl till aktuell församling med personens utträdesanmälan som bifogad fil. Tjänsten är inte kopplad till Svenska kyrkans egna system.

– Vår önskan är naturligtvis att våra medlemmar ska vilja stanna kvar. Alla behövs för att vi ska kunna fortsätta bedriva socialt arbete, den breda musikverksamheten och arbetet för barn och unga. Alla behövs också för att kunna bevara kulturarvet i form av kyrkor, psalmer, konst och mycket mer, säger Erika Brundin.

– Men den som vill gå ur ska förstås kunna göra det så enkelt som möjligt. Det mest naturliga är ju att utträdesanmälan görs direkt till den församling där man är medlem.

Enligt kyrkoordningen* ska en utträdesanmälan göras ”antingen personligen hos kyrkoherden eller genom att lämna en egenhändigt undertecknad handling” (29 kap, 5§). Det innebär att det behövs en underskrift på papper som lämnas in eller skickas per post till församlingen, alternativt ett muntligt samtal med kyrkoherden i församlingen.

Behöver kompletteras
Den som mejlar in sin utträdesanmälan kommer därför, med största sannolikhet, att få tillbaka dokumentet till sin folkbokföringsadress per post för att komplettera med sin namnteckning.

– Jag förstår att det verkar krångligt, men det handlar i själva verket om säkerhet. Det ska inte räcka med att ange ett personnummer och en i värsta fall otydlig underskrift på en skärm, då kan ju vem som helst med kännedom om någons personnummer förfalska en utträdesanmälan, säger Erika Brundin.

I dag finns säker teknik för att underteckna digitalt, t ex genom bank-id och e-legitimation – men det har Svenska kyrkan ännu ingen möjlighet att erbjuda. Det skulle också behövas en ändring i kyrkoordningen, vilket kräver kyrkomötesbeslut. Det säkra sättet att gå ur Svenska kyrkan är därför att personligen kontakta den församling där en är folkbokförd.

Beslut gäller
Beslut om utträde fattas lokalt i församlingen, av kyrkoherden. Om någon har fått sitt utträde bekräftat trots att det skickats via mejl med digital underskrift, så är det giltigt förutsatt att kyrkoherden har beslutat om det.

LÄS MER OM UTTRÄDEN

*Kyrkoordningen är Svenska kyrkans regelverk. Den förklarar vilka gemensamma regler som gäller i kyrkan och hur beslut ska fattas. Kyrkoordningen bestäms av kyrkomötet.

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Internationell biståndsallians möts i Uppsala19.10.2018 10:57Pressmeddelande

Den 27 oktober till 1 november håller ACT-alliansen sin tredje generalförsamling i Uppsala, med 350 deltagare från hela världen. ACT-alliansen är en av världens största biståndsallianser, där Svenska kyrkan och Diakonia är svenska medlemmar. Bland inbjudna gäster finns FN:s vice generalsekreterare, Amina Mohammed, högsta chefen för FN-organet UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka, biståndsminister Isabella Lövin samt Carin Jämtin, generaldirektör för Sida.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum