Svenska JägareförbundetSvenska Jägareförbundet

Undvik att göra om misstagen – inför årlig jakt på lodjur

Dela

Såväl rådjurs- som lodjursstammen kraschade i Uppsala län, eftersom myndigheterna inte snabbt nog ökade jakten på lodjuren. Samma mönster sågsi i flera andra Mellansvenska län. – Nu ökar lodjursstammen snabbt i södra Sverige och därför behövs en årlig jakt, säger Mikael Samuelsson, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd.

Lodjuren ökar snabbt i antal. Foto Mostphotos/ Peter W Eriksson
Lodjuren ökar snabbt i antal. Foto Mostphotos/ Peter W Eriksson

Idag finns det ett stort utrymme för att tillåta jakt på lodjur i hela Sverige. Dock har staten infört en miniminivå per län innan jakt kan tillåtas. Denna nivå vill nu regeringen ta bort efterom den låser fast förvaltningen.

– Den begränsar möjligheterna att bara förvalta lodjuren. Istället för en stor försiktighet och återhållsamhet behövs det införas en försiktig jakt i alla län för att kunna påbörja den förvaltning som stammen kräver, säger Mikael Samuelsson

Idag finns det över 1 100 lodjur i landet och utrymmet ner till referensvärdet är över 230 djur. Dock kan inventeringssiffrorna underskatta stammens verkliga storlek rejält, eftersom en bra inventering kräver goda snöförhållanden, vilket det inte varit.

– Myndigheterna har haft en alltför försiktig hantering av lodjursstammen tidigare, vilket lett till att stammen ökat snabbt för att sedan krascha när det viktigaste bytesdjuret, rådjuret, minskat kraftigt. Vi vill inte att samma misstag görs ytterligare en gång. Därför behöver myndigheterna införa en årlig jakt på lodjur redan nu, säger Mikael Samuelsson.

För mer information

Mikael Samuelsson ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd, 070-321 0436

Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig, 070-330 0658

Nyckelord

Bilder

Lodjuren ökar snabbt i antal. Foto Mostphotos/ Peter W Eriksson
Lodjuren ökar snabbt i antal. Foto Mostphotos/ Peter W Eriksson
Ladda ned bild

Om

Svenska Jägareförbundet
Svenska Jägareförbundet
Öster Malma
611 91 Nyköping

077-18 30 300https://jagareforbundet.se/
 

Svenska Jägareförbundet är en folkrörelse med cirka 157 000 medlemmar. Förbundet bildades 1830 i syfte att rädda viltstammarna samt att främja en långsiktigt hållbar jakt. Svenska Jägareförbundet får bidrag från Viltvårdsfonden för att leda delar av den praktiska jakten och viltvården i Sverige.

Följ Svenska Jägareförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Jägareförbundet

Samhällets acceptans för jakt och viltvård - Sveriges Vildnads seminarium 202016.10.2020 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Jakt och viltförvaltning behövs för att upprätthålla samhällsviktiga avvägningar mellan viltets värden och kostnader. Samtidigt är det bara en liten del av Sveriges befolkning, omkring 3%, som jagar. Ytterst vilar därför möjligheten till jakt och viltförvaltning på samhällets acceptans för dessa verksamheter. Årets seminarium kommer belysa och samtala kring dessa frågor. Webb-seminariet äger rum fredagen den 27 november kl 10 - 15.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum