Umeå kommun

Undvik att tvätta bilen på gatan

Dela

Nu är det högsäsong att tvätta bilen eller företagsfordon efter en lång vinter. Men undvik att tvätta på gatan eller garageuppfarten då det förstör vår gemensamma vattenmiljö.

– Att tvätta sin bil utomhus, utan lämplig rening belastar vår miljö i onödan när det finns andra miljövänliga lösningar tillgängliga. Vi vill uppmärksamma fler att tvätta sin bil och företagsfordon på en biltvättsanläggning i stället för på gatan eller på garageuppfarten, säger Patrick Sandström, miljöinspektör på Umeå kommun. Den nationella Biltvättarhelgen 23–24 april arrangeras årligen av Svenskt Vatten för att förmå fler att värna om vår vattenmiljö.

Vattendrag förgiftas

Varje år sker cirka 15 miljoner biltvättar direkt på gatan. Det innebär att olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester rinner rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav. Ämnen som är skadliga för både människa och miljö, och svåra för naturen att bryta ner.

Välj helst tvätthall

Finns det ingen biltvättsanläggning inom rimligt avstånd, välj då att tvätta bilen på plan gräsbevuxen mark eller grusplan under förutsättning att vattnet inte rinner ner i dagvattenbrunn, öppet dike, vattendrag eller sjö. Smutsvattnet renas av marken innan det når ned till grundvattennivå, men helst av allt tvätta bilen i en tvätthall eller biltvättsanläggning.

Var rädd om människors hälsa

–Miljöbalken säger att alla, både företag och privatpersoner, som bedriver någon form av nedsmutsande verksamhet, ska göra vad som krävs och är rimligt för att förebygga och motverka skador på människors hälsa och miljön, säger Patrick Sandström.

För mer information:

Patrick Sandström
Miljöinspektör
070-622 91 44
patrick.sandstrom@umea.se

Kontakter

Bilder

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Barn och unga firar Kulturskolans dag!16.5.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

21 maj samlas över 300 barn och 70 medarbetare från Kulturskolan i Umeå för att visa upp den breda verksamheten. På bland annat Väven, Utopia och Hamnmagasinet står barn och unga på scen för att framföra teater, musik och cirkus. Det blir vernissage, filmvisningar och besökarna erbjuds också möjlighet att prova-på inom flera ämnen. Självklart finns även tillfällen att på plats skapa och vara kreativ!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum