Länstrafiken Örebro

Undvik bussresor under rusningstrafik

Dela

Måndagen den 17 augusti startar undervisningen vid länets skolor samtidigt som många semesterfirare då vänder åter till sina arbetsplatser. Därmed kommer trycket på kollektivtrafiken troligen att öka, och nu ber Länstrafiken er resenärer om hjälp för att undvika trängsel.

- Under sommaren har vi förberett oss på det här scenariot, och från Länstrafikens sida gör vi allt vi kan för att undvika trängsel på bussarna. Men vi styr inte över hur många som väljer att resa med oss, och vi måste alla hjälpas åt för att klara den här speciella situationen, säger Fredrik Eliasson, kollektivtrafikchef inom Region Örebro län. 

Full trafik

I samband med skolstarten går Länstrafiken över till vintertidtabell, vilket innebär full trafik. Men Länstrafikens strävan om att alla resenärer som så önskar ska få ha ett säkert avstånd till övriga passagerare gör att det finns betydligt mindre plats i bussarna än normalt.

- Under våren hade vi, för det mesta, en acceptabel situation när det gäller trängsel på bussarna. Men när gymnasierna och universiteten minskar distansundervisningen kommer vi säkerligen att få fler som vill åka buss. Om vi inte vidtar åtgärder riskerar vi då att hamna i ett läge där vi får svårt att ge plats åt alla som vill resa med kollektivtrafiken, säger Fredrik Eliasson.

Positivt initiativ

I syfte att minimera en eventuell trängsel följer Länstrafiken kontinuerligt utvecklingen från dag till dag. Det finns en viss möjlighet att kunna förstärka trafiken med extra bussar på de mest kritiska avgångarna. Länstrafiken har också haft dialog med länets utbildningsanordnare om vad som kan göras, och i Örebro kommun kommer till exempel en del av undervisningen för de äldre gymnasieeleverna att ske på distans. Även merparten av vuxenutbildningen runt om i länet kommer att bedrivas på distans.

- Från Länstrafikens sida ser vi mycket positivt på denna typ av initiativ, säger Fredrik Eliasson.

Undvik rusningstid

Men det kommer troligen att krävas mer än detta för att undvika trängsel, och Fredrik Eliasson vill slå ett slag för Folkhälsomyndighetens rekommendation om att, när det är möjligt, gå, cykla, använda andra alternativa färdmedel eller undvika att resa i rusningstid.

- Vi uppmanar alla – skolelever, arbetspendlare och övriga resenärer – att om möjligt välja andra resealternativ än bussen. De pendlare som inte har andra alternativ än bussen bör se över möjligheten att flytta lite på arbetstiderna. Trycket på kollektivtrafiken bedöms vara som allra störst mellan klockan 7 och 8.15. Om man har möjlighet att förlägga arbetstiderna så att man åker strax före eller efter denna tid, så kommer det vara mycket betydelsefullt för att minska den potentiella trängseln på bussarna, säger Fredrik Eliasson.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Länstrafiken Örebro
Länstrafiken Örebro
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.lanstrafiken.se

Länstrafiken är en del av Region Örebro län som ansvarar för kollektivtrafiken i Örebro län. Länstrafiken vill förenkla vardagen för människor och bidra till minskad klimatbelastning.

Följ Länstrafiken Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länstrafiken Örebro

Serviceresor lanserar ny förbättrad app och bokningssida25.8.2021 09:00:25 CEST | Pressmeddelande

Nu är det ännu lättare att boka färdtjänst och hantera sina övriga resor för alla som reser med Serviceresor. Region Örebro län har tagit fram en ny förbättrad app och bokningssida för att underlätta hanteringen av resorna. Den som är berättigad att resa med Serviceresor kan skapa ett konto i appen Serviceresan eller på bokningssidan serviceresan.lanstrafiken.se och komma igång direkt.

Serviceresor återgår till samplanering 15 juli8.7.2021 10:12:29 CEST | Pressmeddelande

Under våren 2020 fattade Länstrafiken beslut om att slopa samplanering för alla Serviceresor, förutom skolskjuts, på grund av pandemin. I takt med att smittspridningen av Covid- 19 minskar och att majoriteten av våra kunder och förare nu är vaccinerade, kan vi i samråd med ansvarig smittskyddsläkare på Regionen återigen börja samplanera våra resor. Det betyder att de som reser med Serviceresor kan få samåka med andra.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum