Länstrafiken Örebro

Undvik bussresor under rusningstrafik

Dela

Måndagen den 17 augusti startar undervisningen vid länets skolor samtidigt som många semesterfirare då vänder åter till sina arbetsplatser. Därmed kommer trycket på kollektivtrafiken troligen att öka, och nu ber Länstrafiken er resenärer om hjälp för att undvika trängsel.

- Under sommaren har vi förberett oss på det här scenariot, och från Länstrafikens sida gör vi allt vi kan för att undvika trängsel på bussarna. Men vi styr inte över hur många som väljer att resa med oss, och vi måste alla hjälpas åt för att klara den här speciella situationen, säger Fredrik Eliasson, kollektivtrafikchef inom Region Örebro län. 

Full trafik

I samband med skolstarten går Länstrafiken över till vintertidtabell, vilket innebär full trafik. Men Länstrafikens strävan om att alla resenärer som så önskar ska få ha ett säkert avstånd till övriga passagerare gör att det finns betydligt mindre plats i bussarna än normalt.

- Under våren hade vi, för det mesta, en acceptabel situation när det gäller trängsel på bussarna. Men när gymnasierna och universiteten minskar distansundervisningen kommer vi säkerligen att få fler som vill åka buss. Om vi inte vidtar åtgärder riskerar vi då att hamna i ett läge där vi får svårt att ge plats åt alla som vill resa med kollektivtrafiken, säger Fredrik Eliasson.

Positivt initiativ

I syfte att minimera en eventuell trängsel följer Länstrafiken kontinuerligt utvecklingen från dag till dag. Det finns en viss möjlighet att kunna förstärka trafiken med extra bussar på de mest kritiska avgångarna. Länstrafiken har också haft dialog med länets utbildningsanordnare om vad som kan göras, och i Örebro kommun kommer till exempel en del av undervisningen för de äldre gymnasieeleverna att ske på distans. Även merparten av vuxenutbildningen runt om i länet kommer att bedrivas på distans.

- Från Länstrafikens sida ser vi mycket positivt på denna typ av initiativ, säger Fredrik Eliasson.

Undvik rusningstid

Men det kommer troligen att krävas mer än detta för att undvika trängsel, och Fredrik Eliasson vill slå ett slag för Folkhälsomyndighetens rekommendation om att, när det är möjligt, gå, cykla, använda andra alternativa färdmedel eller undvika att resa i rusningstid.

- Vi uppmanar alla – skolelever, arbetspendlare och övriga resenärer – att om möjligt välja andra resealternativ än bussen. De pendlare som inte har andra alternativ än bussen bör se över möjligheten att flytta lite på arbetstiderna. Trycket på kollektivtrafiken bedöms vara som allra störst mellan klockan 7 och 8.15. Om man har möjlighet att förlägga arbetstiderna så att man åker strax före eller efter denna tid, så kommer det vara mycket betydelsefullt för att minska den potentiella trängseln på bussarna, säger Fredrik Eliasson.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Länstrafiken Örebro
Länstrafiken Örebro
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.lanstrafiken.se

Länstrafiken är en del av Region Örebro län som ansvarar för kollektivtrafiken i Örebro län. Länstrafiken vill förenkla vardagen för människor och bidra till minskad klimatbelastning.

Följ Länstrafiken Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länstrafiken Örebro

Hårt tryck på serviceresor – försök undvika att åka under rusningstid8.9.2020 09:18:08 CESTPressmeddelande

Behovet av att åka med serviceresor i Örebro län har ökat kraftigt på bara några veckor. Antalet som vill åka har långt mer än fördubblats på kort tid och det kan medföra ökade väntetider. - Vi använder våra service- och färdtjänstbilar maximalt för att det inte ska bli för långa väntetider för våra kunder, men under rusningstider har vi svårt att klara av det, säger Staffan Juliusson, chef för serviceresor på Länstrafiken.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum