Linköpings kommun

Ung scen/öst får första Lyrapriset - Jan Gradvall en av årets honnörsstipendiater

Dela

2016 års kulturstipendiater är filmaren Gustav Skogens, dansaren Emelie Söderström och kulturaktören Alexandra Ekelöf. Honnörsstipendiater är kulturjournalisten Jan Gradvall, konstnären Anne De Geer samt jazzprofilen Dennis Östryd. Ung scen Öst får kultur- och fritidsförvaltningens nyinstiftade Lyra-pris.

Jan Gradvall - en av årets honnörsstipendiater. Foto: Jack Mikrut

Ur motiveringarna:

Dokumentärfilmaren Gustav Skogens tilldelas 2016 års kulturstipendium eftersom världen behöver betraktelser från verklighetens alla hörn och kanter

Emelie Söderström har dansat sig genom livet. Bakom framgångarna ligger många timmars hårdträning, obändig vilja och en stor dos passion.

Alexandra Ekelöf är den innovativa kulturkreatören som med stort hjärta och brinnande engagemang berikar Linköpings kulturliv med teater och musik.

Med osviklig förmåga att ösa ur kulturhistoriens aldrig sinande källa och göra den till en angelägenhet för såväl sin samtid som framtid, bedriver Jan Gradvall populärkulturell folkbildning på absolut högsta nivå.

Anne De Geer erhåller honnörsstipendiet 2016 därför att hon i en kombination av yrkeskunnande, hantverksskicklighet och nyfikenhet lyckas förena tradition och förnyelse i sitt konstnärskap.

Dennis Östryd tilldelas 2016 års honnörsstipendium för att han - med en röst av rang - för vidare jazztraditionen i Linköping, Sverige och världen.

Det första Lyra-priset går till ung scen/öst.

Ur motiveringen:

Ung scen/öst har med konstnärlig djärvhet, fräckhet och experimentlusta framgångsrikt utmanat såväl publik som konvention.

Kulturstipendiaterna får 20 000 kronor vardera. De tre honnörsstipendiaterna får varsin plakett med namnet ingraverat samt texten ”För mångårig kulturell gärning”.

Lyra-pristagaren får en skulptur i framlidne  Linköpingsprofilens och kulturpersonligheten Sven Lyras anda. 

Stipendierna delas ut vid Kulturgillet torsdagen den 8 december.

För mer info kontakta Ann-Sofie Löw, sakkunnig vuxenkultur, telefon 013-20 62 73 Mail: ann-sofie.low@linkoping.se

Linköping har 155 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Nyckelord

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum