Sveriges Arkitekter

Ung Svensk Arkitektur-priset tilldelas arkitektkontoret Septembre

Dela

Vid tisdagskvällens prisceremoni på Arkitekturgalan fick det svensk-franska arkitektkontoret Septembre ta emot Ung Svensk Arkitektur-priset som delas ut av tidskriften Arkitektur. Emilia Jansson och Lina Lagerström belönades för sitt arbete att omvandla stadsdelscentret Archipélia i Paris. De har trots en mycket begränsad budget lyckats förädla lokalerna för att få verksamheten att fungera så att tusen personer dagligen kan använda dem för vitt skilda aktiviteter, allt från dans och musik till matlagning och politiska möten.

Juryns motivering lyder: "Septembre har med Archipélia visat hur arkitekten kan göra skillnad och skapa rum där utanförskap vänds till lärande och delaktighet."

 Årets jury, som satts samman av tidskriften Arkitektur, består av arkitekt SAR/MSA Tomas Lauri, arkitekt SAR/MSA Katarina Rundgren och landskapsarkitekt LAR/MSA Anders Kling.

– På Arkitektur är vi väldigt stolta över att genom utmärkelsen få lyfta fram unga arkitekters arbete, som ofta anger kompassriktningen för branschen och inspirerar beställare och brukaregenom nyskapande lösningar, säger chefredaktör Malin Zimm. 

– Septembre visar hur man kan skapa omsorgsfull arkitektur med små medel och kloka beslut, fortsätter Malin Zimm. 

2019 års vinnare fick ta emot en liveslöjdad träskulptur av Täljogram på Arkitekturgalan den 10 mars.


Om projektet Stadsdelscentret Archipélia av Septembre:

Lokalerna i 20:e arrondissementet i Paris ligger till stora delar under mark, utan dagsljus, i ett befintligt hus där mycket massiv betong står i vägen. Arkitekterna har på ett lågmält sätt löst flera problem. Inte minst logistiken, som tidigare var låst och krånglig och gjorde många rum svårtillgängliga. En del av lösningen har varit att omlokalisera administration och kontor och placera de olika aktiviteterna i andra delar av lokalerna. De har också tagit upp vissa väggar och sett till att så mycket dagsljus som möjligt kan flöda in på gatunivån. Det stora ingreppet har bestått i att skapa en ny entrésituation med en central trapphall där en stor spiraltrappa förbinder gatunivån med källaren. Exakt rätt ingrepp på exakt rätt ställe.


Vinnarprojektet Archipélia presenteras utförligt i Arkitektur nummer 2/2020, som utkommer den 13 mars. En intervju med arkitekterna Emilia Jansson och Lina Lagerström publiceras också.De övriga nominerade presenteras även de: Norell/Rodhe med Kulturhögskolans nya lokaler Mindepartementet, Skeppsholmen, Stockholm; Mikael Hassel med Hälleskogsbrännan, naturreservat i Västmanland och Måns Tham Arkitektkontor med Containerhuset, privatbostad Värmdö.

Kontaktperson: Malin Zimm, chefredaktör Arkitektur, 070-8192210 malin.zimm@arkitektur.se
Pressbilder: sara.henrikson@arkitektur.se

Nyckelord

Bilder

Länkar

Om

Sveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter
Storgatan 41, Box 5027
102 41 Stockholm

Växel 08-505 577 00http://www.arkitekt.se

Om Ung Svensk Arkitektur 2019:
Ung Svensk Arkitektur är tidskriften Arkitekturs pris till arkitekter under 40 år och delas ut vartannat år. Den 10 mars 2020 delades det ut för tionde gången på Arkitekturgalan på Konserthuset. Urvalet som ledde till de fyra nomineringarna har gjorts bland såväl byggnader som inredning, landskap och stadsplanering, projekt som har färdigställts under de två senaste åren.

Följ Sveriges Arkitekter

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Arkitekter

Regeringsuppdrag stöttar offentliga byggherrar16.6.2020 07:50:00 CESTPressmeddelande

Dagens regeringsuppdrag ger bättre stöd till offentliga byggherrar att i upphandlingar kunna prioritera största möjliga värde för pengarna. Bostadsminister Per Bolund ger Upphandlingsmyndigheten ansvaret för att kvalitet i arkitektur och gestaltad livsmiljö får större tyngd vid offentlig upphandling. Det är en viktig pusselbit för att det offentliga ska agera förebildligt, som på sikt ger en bättre byggd miljö.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum