Dramaten

Unga Dramaten dramatiserar en lekfull barnbok om döden i Scenkonstmuseets utställning

Dela

Lilla Döden hälsar på handlar om leken som kan övervinna nästan allt. Ada Berger har dramatiserat Alma-pristagaren Kitty Crowthers bilderbok som kommer att utspela sig i utställningen på Scenkonstmuseet. Premiär den 25 oktober.

Ill. Kitty Crowther.
Ill. Kitty Crowther.

”Lilla Döden är en fin person, men det är det ingen som vet.” Så börjar Kitty Crowthers saga om flickan Döden, som skrämmer alla som kommer i hennes närhet. När Lilla Döden hämtar människor så gråter de alltid. De är rädda för att dö. Men så en dag hämtar hon flickan Elsewise och efter det blir ingenting sig likt. De två blir vänner och lilla Döden har aldrig känt sig mer levande!

Lilla Döden hälsar på kommer spelas i Scenkonstmuseets utställningslokaler och den unga publiken får följa med på en resa mellan liv och död, och liv igen – långt in i muséets dolda vrår.

– Föreställningen skapar en möjlighet att fördjupa samarbetet mellan Scenkonstmuseet och Unga Dramaten. Vår förhoppning är att föreställningen kan fortsätta spela här hos oss, även när Unga Dramaten flyttar tillbaka till Dramatenhuset, berättar Maria Stoor, tf. museichef för Scenkonstmuseet.

Första gången som regissören Ada Berger gav sig i kast med den prisbelönta författarens bok var hösten 2014 på Malmö Stadsteater.

–Crowthers berättelse är fantastisk, enkel och bråddjup på samma gång. Jag har tidigare arbetat med boken och blev inte färdig, det finns så många lager att utforska. Det handlar om döden, men egentligen lika mycket om att sluta vara rädd för att leva, säger Ada Berger regissör och konstnärlig ledare för Unga Dramaten.

Den belgiska författaren och illustratören Kitty Crowther fick ALMA-priset 2010. Hennes böcker är ett alldeles eget universum: en värld fylld av humor och mystik.

En produktion från Unga Dramaten i samarbete med Scenkonstmuseet. Från 7 år.

Medverkande
Ana Gil de Melo Nascimento
Melinda Kinnaman
Göran Martling

Regi Ada Berger
Kostym Eva Strengbohm

Lilla döden hälsar på, premiär den 25 oktober, i utställningen på Scenkonstmuseet.

Unga Dramaten
gör teater för barn och unga, 0–19 år, men alla åldrar är givetvis välkomna. Verksamheten är framförallt förlagd till Dramatens två minsta och mest intima scener, Lejonkulan och Tornrummet, men vissa familjeföreställningar spelar på Dramatens större scener. Ada Berger är Unga Dramatens konstnärliga ledare sedan 2016. Mellan april och december 2019, då Dramaten renoveras, huserar Unga Dramaten på Scenkonstmuseet. På Scenkonstmuseet spelas även under hösten Den lille girige och Lille Måsen.

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ill. Kitty Crowther.
Ill. Kitty Crowther.
Ladda ned bild
Kitty Crowther. Foto: Lydie Nesvadba
Kitty Crowther. Foto: Lydie Nesvadba
Ladda ned bild
Ada Berger. Foto: Sören Vilks.
Ada Berger. Foto: Sören Vilks.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Nio europeiska teatrar ger en bild av Europa under pandemin10.6.2020 09:06:17 CESTPressmeddelande

Stories from Europe: Crisis and Reflection är ett internationellt samarbete mellan Dramaten och åtta europeiska teatrar som bygger på vittnesmål från människor som arbetar i samhällsbärande funktioner. I korta monologer framför skådespelare de intervjuades personliga och existentiella berättelser som bearbetats av en dramatiker. Stories from Europe: Crisis and Reflection har premiär på Dramaten.se och på de medverkande teatrarnas hemsidor fredagen den 12 juni, klockan 12.00.

Nine European theatres paint a picture of Europe during the pandemic10.6.2020 09:00:00 CESTPressmeddelande

Stories from Europe: Crisis and Reflection, an international collaboration between the Royal Dramatic Theatre and eight European theatres, based on testimonies from people working in community-supporting functions. Short monologues performed by actors, the interviewers' personal and existential stories which have been edited by a playwright/dramatist. Stories from Europe: Crisis and Reflection premieres on Dramaten.se and the participating theatres' websites on Friday, June 12, at noon.

Premiär på nationaldagen för Dramatens digitala projekt Osäkerhetens tid3.6.2020 08:58:02 CESTPressmeddelande

Under april och maj har Dramaten och nitton teatrar runt om i landet haft i uppdrag att skriva texter som på olika sätt förmedlar perspektiv och intryck från livet under en pandemi. På nationaldagen kommer de färdiga bidragen, korta filmade monologer, att publiceras under vinjetten Osäkerhetens tid på Dramatens och de medverkande teatrarnas hemsidor. Premiär 6 juni, klockan 16.00.

Dramatens repertoar hösten 202019.5.2020 10:55:00 CESTPressmeddelande

Bakom höstens klassiker står två internationellt erkända regissörer. Den omtalade brittiska Lyndsey Turner kommer till Sverige för första gången för att sätta upp en ny version av Tjechovs Måsen, tyske Michael Thalheimer återkommer till Dramaten för att ta sig an tragedin Elektra. Den samtida ryske dramatikern Ivan Vyrypajevs pjäs Berusade ges i regi av Tobias Theorell och Tvillingarna efter ungerska Ágota Kristófs roman Den stora skrivboken ges i regi av Sofia Jupither. Nyskrivet svenskt är pjäsen Liv Strömquist tänker på sig själv, en efterlängtad uppföljare till Liv Strömquist tänker på dig! i regi av Ada Berger.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum