Dramaten

Unga Dramaten flyttar till Scenkonstmuseet

Dela

Unga Dramaten flyttar in på Scenkonstmuseet och firar detta med öppet hus och teaterkalas lördagen den 11 maj. Premiärföreställningen på den nya adressen blir Lilla Måsen, av Maria Olsson fritt efter Tjechovs Måsen, den 23 maj. För regi står Tobias Theorell.

Besökare testar kläder från museets lånegarderob med teater- och danskostymer. Scenkonstmuseet. Foto: Jonas André
Besökare testar kläder från museets lånegarderob med teater- och danskostymer. Scenkonstmuseet. Foto: Jonas André

Under Dramatens renovering, från april till december 2019, huserar Unga Dramaten på Scenkonstmuseet. Två pjäser är planerade att spelas; Lilla måsen med premiär den 23 maj och Den lille girige som får nypremiär den 5 september. Utöver det kommer museet och teatern samarbeta kring den pedagogiska verksamheten med bland annat föreläsningar för lärare om scenkonst.

– Vi är så glada över att våra grannar på Scenkonstmuseet tar emot oss när vi nu tillfälligt blivit hemlösa. I deras fina och nyrenoverade lokaler kommer vi att trivas bra och kunna spela många föreställningar för barn och unga. Vi hoppas också kunna hitta flera gemensamma beröringspunkter och spännande samarbeten kring den pedagogiska verksamheten, säger Ada Berger, konstnärlig ledare för Unga Dramaten.

Öppet hus med teaterkalas
Öppen repetition av Lilla måsen, gå bakom kulisserna och se hur en teaterföreställning blir till, träffa skådespelare från Unga Dramaten och prova kostymer. Guidad visning i museet med Scengångaren, testa digitalt teatersmink utan kladd och bygg din egen teatermask i ateljén. Fri entré hela dagen.
Lördag 11 maj kl. 11-17

Lilla måsen av Maria Olsson fritt efter Tjechovs Måsen
Nina och Konstantin har gjort en teaterföreställning, som de vill att mamma och pappa ska komma och titta på. De ska älska det de ser. Men vad händer om de inte gör det? Lilla Måsen är en pjäs om att spegla sig i de vuxna och söka deras godkännande. Ingår i serien Unga klassiker där teaterns tyngsta klassiker tolkas för de yngsta. 
Medverkande: Thérèse Brunnander, Peter Engman, Rakel Benér Gajdusek, Ana Gil de Melo Nascimento
Regi: Tobias Theorell Scenografi: Emma Fallde, Tina Paulson Kostym: Magdalena Åberg Ljus: Jesper Larsson Peruk och mask: Melanie Åberg.
Rekommenderas från 9 år.
Lilla måsen,
urpremiär 23 maj, Lilla salen, Scenkonstmuseet. Spelar även i höst.

Den lille girige av Ada Berger, extremt fritt efter Molière
En ha-galen komedi för de yngsta om Harpagon som är tre år och vill ha allt. Den lille girige hade premiär i oktober 2018 och fick lysande recensioner. Till hösten, efter en sommarturné med Parkteater, kommer den nu åter på repertoaren.
Medverkande: Siri Hamari, Maria Salomaa, Victor Morell
Regi: Ada Berger Scenografi: Emma Fallde, Tina Paulson Ljusdesign: Jesper Larsson Kostym: Mikael Mohlin Musik: Stefan Johansson
Rekommenderas från 3 år.
Den lilla girige, nypremiär 5 september, Lilla salen, Scenkonstmuseet.

Unga Dramaten
gör teater för barn och unga, 0–19 år, men alla åldrar är givetvis välkomna. Verksamheten är framförallt förlagd till Dramatens två minsta och mest intima scener, Lejonkulan och Tornrummet, men vissa familjeföreställningar spelar på Dramatens större scener. Ada Berger är Unga Dramatens konstnärliga ledare sedan 2016. Mellan april och december 2019, då Dramaten renoveras, huserar Unga Dramaten på Scenkonstmuseet.

Scenkonstmuseet
är ett statligt museum för teater, musik och dans och ingår i myndigheten Musikverket. Museet invigdes i februari 2017 och ligger på Sibyllegatan 2.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Besökare testar kläder från museets lånegarderob med teater- och danskostymer. Scenkonstmuseet. Foto: Jonas André
Besökare testar kläder från museets lånegarderob med teater- och danskostymer. Scenkonstmuseet. Foto: Jonas André
Ladda ned bild
Besökare testar kläder från museets lånegarderob med teater- och danskostymer. Scenkonstmuseet. Foto: Jonas André
Besökare testar kläder från museets lånegarderob med teater- och danskostymer. Scenkonstmuseet. Foto: Jonas André
Ladda ned bild
Siri Hamari/Den lille girige. Foto: Sören Vilks
Siri Hamari/Den lille girige. Foto: Sören Vilks
Ladda ned bild
Scenkonstmuseet. Foto: Jonas André
Scenkonstmuseet. Foto: Jonas André
Ladda ned bild
LIlla måsen. Ill. Lena Sjöberg
LIlla måsen. Ill. Lena Sjöberg
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten flyttar till Hötorget14.5.2019 10:15:00 CESTPressmeddelande

Samtidigt som Dramatenhuset renoveras bildar fem skådespelare familj och flyttar in i en evakueringslägenhet på Hötorget. Skådespelaren Rebecka Hemse är både idémakare och regissör för experimentet ”Evakuering: De förskräckliga föräldrarna” som kommer mynna ut i ett antal föreställningar. Gestaltningen är i konstant utveckling och därför finns inget premiärdatum, men den första föreställningen ges den 20 september. Den exakta adressen meddelas vid biljettköp. Biljetter till ytterligare tre föreställningar släpps idag, tisdagen den 14 maj.

Grynet Molvig klar för roll i Niklas Rådströms pjäs Dövheten10.5.2019 08:58:00 CESTPressmeddelande

Som tidigare meddelats samarbetar Dramaten och Drottningholms Slottsteater i höst med Niklas Rådströms nyskrivna pjäs Dövheten om Beethoven. Nu är det klart att Grynet Molvig medverkar i uppsättningen tillsammans med Johan Rabaeus, Andreas T Olsson och Per Svensson. För regi står Peter Langdal. Urpremiär den 5 september på Drottningholmsteatern och premiär på Dramaten den 23 november. Biljetterna till Dramatens föreställningar är nu släppta.

Dramatens repertoar hösten 201924.4.2019 08:26:31 CESTPressmeddelande

I dag släpps biljetterna till höstens repertoar på Dramaten, som bjuder på flera klassiker. Karl Dunér regisserar Becketts I väntan på Godot med bland andra Jonas Karlsson och Johan Ulveson i rollerna. Tre grekiska dramer finns också på repertoaren, Fedra / Hippolytos i en ny version av Tora von Platen och i regi av Tatu Hämäläinen och Ifigenia i Aulis i regi av Nadja Weiss. Dramaten kommer även turnera i landet och evakueras till Hötorget. Till våren gör Stina Wirsén, Sarah Riedel och Anna Vnuk en musikal för Unga Dramaten.

Dramaten och Kulturhuset Stadsteatern i historiskt samarbete – sätter tillsammans upp Häxjakten17.4.2019 08:00:00 CESTPressmeddelande

De två största teaterhusen i Sverige: den moderna folkteatern vid Sergels torg och den anrika teatern vid Nybroplan gör för första gången någonsin en samproduktion. Arthur Millers Häxjakten får premiär den 14 september på Elverket. Regisserar gör Alexander Mørk-Eidem som slog igenom på Stockholms stadsteater och numera är knuten till Dramaten. I ensemblen på hela 19 skådespelare, som kommer från båda teaterhusen, ser vi bland andra Andreas Kundler, Karin Franz Körlof, Shanti Roney, Ellen Nyman och Shebly Niavarani. Biljetterna släpps idag den 17 april klockan 12.00.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum