Dramaten

Unga Dramaten inspirerar elever i hela Sverige att skriva monologer

Dela

Via digitala lektioner inspirerar Unga Dramaten elever i att skriva monologer som dramatiseras och gestaltas av skådespelare från teaterns ensemble. – Det viktiga är att klassen tillsammans tränar sina kreativa muskler, säger Ada Berger, konstnärlig ledare för Unga Dramaten.

Projektet Unga Dramaten läser monologer inleddes i september på några skolor i Stockholm. På grund av pandemin genomförs det nu helt digitalt och blir tillgängligt för skolor i hela Sverige.

Teaterns dramaturger håller en till två digitala lektioner och förklarar vad som kännetecknar en klassisk och modern monolog. Med hjälp av skriv- och berättarövning får eleverna värma upp och bli trygga i uppgiften.

-Det blir som att värma upp rösten innan man ska sjunga. Övningarna handlar både om spontanitet och berättande, säger Ada Berger.

Därefter skriver eleverna egna monologer som Dramatens skådespelare gestaltar och dramatiserar. Allt sker digitalt genom videosamtal.

-Under den pågående pandemin när eleverna inte kan komma till teatern är det extremt viktigt för oss att ändå försöka nå ut med innehåll även till den unga publiken och skapa möten på alternativa sätt, säger Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare för Dramaten.

Digital workshop: Unga Dramaten läser monologer, för mellan- och högstadiet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Jacob Bengtsson
Foto: Jacob Bengtsson
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten delar värdskapet för europeisk digital teaterfestival22.12.2020 12:59:09 CETPressmeddelande

Den 20 januari inleds en fjorton dagar lång europeisk digital festival där flera engelsktextade teaterföreställningar publiceras dagligen. Hela festivalprogrammet släpps den 5 januari och finns då tillgängligt på Dramatens hemsida. – I en värld med närmast helt stängda gränser och med en konstform som blöder av att inte få möta sin publik känns det oerhört viktigt att ändå upprätthålla samarbeten med kollegor på den internationella arenan, säger Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare för Dramaten.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum