Dramaten

Unga Dramatens repertoar hösten 2021 och våren 2022

Dela

Unga Dramaten bjuder på dockteater, nyskriven monolog om mellanförskap, lektioner för livet med William Spetz och samarbeten med både Teater Fryshuset och Riksteatern. –Vårt uppdrag är att skapa scenkonst som når det unga hjärtat, säger Ada Berger, regissör och konstnärlig ledare för Unga Dramaten.

Lektioner för livet: Härskartekniker med William Spetz. Foto: Klara G.
Lektioner för livet: Härskartekniker med William Spetz. Foto: Klara G.

–På Unga Dramaten ger vi våra konstnärer en stor frihet. Men vi kräver något i gengäld. Vi kräver angelägenhet. Det måste bulta och brinna. Annars får det vara. Därför spretar vår repertoar. Det blir så när folk tillåts gå långt ut, åt sitt eget håll. Eller om man vill; långt in i sitt inre. Det blir passion och trams. Alarm och politik. Analys och absurdism. Kött och intellekt. Dockor, dans och nattsvart sorg.

För de allra yngsta ges dockteaterföreställningen Världen runt Rut av Allram Eests skapare, Petter Lennstrand. Föreställningen spelade under våren för en begränsad publik på Scenkonstmuseets innergård och under sommaren på Parkteatern. Nu flyttar föreställningen in på scenen Lejonkulan.

För de minsta blir det också premiär för Alexander Mørk-Eidems I väntan på att gå om att vänta och vad som kan hända när man väntar.

Skådespelaren Dejmis Rustom Bustos har skrivit monologen Mellanförskapet om att inte passa in men inte förstå varför. I samarbete med Riksteatern ges De livrädda, om minnen, rädsla och syskonskap av systrarna Marall och Talajeh Nasiri. Fakk alla, i samarbete med Teater Fryshuset, vänder sig till högstadieelever och är en rå och naken inblick i kriminella kvinnornas liv och deras möjligheter att ändra livsstil.

Två digitala projekt som vänder sig till skolor i hela landet fortsätter till hösten. I Dramaten läser monologer får eleverna övningar i att skriva monologer som sedan Dramatens skådespelare gestaltar och dramatiserar. Och William Spetz tar sig an en ny Lektioner för livet som denna gång handlar om härskartekniker. Sedan tidigare finns Sissela Benns lektion i prestationsångest.

Unga Dramatens repertoar presenterades vid en digital pressträff den 17 augusti där skådespelare och regissörer berättade som sina produktioner. Presentationen finns att se HÄR.

Nedan följer Unga Dramatens repertoar för hösten 2021 och våren 2022, i ordning efter premiärdatum.

Världen runt Rut – nypremiär 20 augusti, Lejonkulan
Om den nyfikna lilla katten Rut som har gått vilse och undrar om hon någonsin kommer att hitta hem igen. Världen runt Rut är en 30 minuter lång dockteaterföreställning för barn från tre år.
Av: Petter Lennstrand Regi och kostym: Petter Lennstrand. Medverkande: David Book, Nina Dahn, Dejmis Rustom Bustos. Scenografi: Robert Komarek. Ljus: Jesper Larsson. Mask och peruk: Lena Strandmark.

I väntan på att gå – urpremiär 12 november, Lejonkulan
En absurd komedi och en slags monolog om att vänta och om vad som kan hända när man väntar. Om skräck, ensamhet, lek, tristess, glädje, äventyrslust och en gnutta magi. Regisserar gör Alexander Mørk -Eidem, som på Dramaten tidigare satt upp bland annat Swede HollowHäxorna och Häxjakten
Medverkande: Nina Dahn. Scenografi: Alexander Mørk-Eidem. Kostym: Jenny Ljungberg. Ljus: Jesper Larsson. Peruk och mask: Lena Strandmark.

Liv Strömqvist tänker på sig själv – nypremiär 12 september, Lilla scenen.
Liv Strömquist tänker på sig själv är en rolig och aningens pessimistisk betraktelse om jakten på den rätta, fritt efter Liv Strömquists senaste seriealbum Den rödaste rosen slår ut. Det är även uppföljaren till succén Liv Strömquist tänker på dig!.
Medverkande: David Book, Thérèse Brunnander, Nina Dahn, Ellen Jelinek, Eric Stern, William Spetz, Sanna Sundqvist, Per Svensson. Regi: Ada Berger. Scenografi och kostym: Daniel Åkerström-Steen. Ljus: Jesper Larsson. Peruk och mask: Thea Holmberg Kristensen.

Mellanförskapet – urpremiär 26 november 2021, Tornrummet
Dejmis Rustom Bustos är uppvuxen i Sverige med chilenska föräldrar. När han var yngre upplevde han ofta att han inte passade in, utan att riktigt förstå varför. Som vuxen stötte han på ordet ”mellanförskap” och bitarna föll på plats. Plötsligt kunde han sätta ord på vad han hade upplevt. Om detta handlar den både allvarliga och roliga föreställningen Mellanförskapet. En berättelse han själv önskar att han hade fått se som ung.
Av och med: Dejmis Rustom Bustos. 

De livrädda – premiär 18 januari 2022, Tornrummet
En drastisk, humoristisk och spännande berättelse om två systrars minnen och upplevelser av rädsla och om syskonskap. Om att vara äldst och yngst, om att vara utlämnade till varandra för att klara av det livsfarligaste som finns – att ligga i sin säng, att blunda och inte kunna somna. Eller värst av allt: att vara den som ensam ligger kvar när den andra somnat! I samarbete med Riksteatern.
Manus: Talajeh Nasiri. Regi: Marall Nasiri. Medverkande: Nina Rashid och Kimiya Faghih. Scenografi och kostym: Moa Möller. Ljuddesign: Safoura Safavi. Ljusdesign: Mira Svanberg. Maskdesign: Anna Olofson.

Fakk alla – urpremiär 10 februari 2022, Lejonkulan
Att unga kvinnor får mer framträdande roller i kriminella nätverk är en trend Teater Fryshuset varnat för i många år, och samtidigt efterlyst större förebyggande och uppföljande insatser mot. Uppsättningen är ett samarbete mellan Unga Dramaten och Teater Fryshuset, som nu följer upp de uppmärksammade uppsättningarna Klipp han och Bye Bye Bror med en avslutande del i trilogin om skjutningarna och morden bland unga. I likhet med de två tidigare uppsättningarna baseras Fakk alla på intervjuer, denna gång med ett antal kvinnor från skilda delar av Sverige, som är eller har varit livsstilskriminella. Efter varje föreställning följer publiksamtal.
Manus och regi: Ulf Stenberg och Emil Rosén Adsten. Medverkande: Sofia Karemyr. Peruk och mask: Klara Jorméus. Ljus: Jesper Larsson

Unga Dramaten läser monologer – digital workshop
Teaterns dramaturger håller digitala lektioner för att, med undervisningsmaterial och övningar, förklara vad som kännetecknar en klassisk och modern monolog. Därefter får eleverna själva skriva egna monologer, med ett eget tema. Dramatens skådespelare tar sig sedan an elevernas texter och gestaltar och dramatiserar dem. Allt sker digitalt via Microsoft Teams, över videosamtal. För mellan- och högstadiet.

Lektioner för livet: Härskartekniker med William Spetz – utkommer i december

Lektioner för livet är en filmad serie lektioner, att visas i klassrummet, för högstadiet/gymnasiet där olika komiker tar sig an varsitt ämne. Här undersöker William Spetz med sin varma humor och rika människokännedom gränsen mellan härskarteknik och direkt konflikt, hur vänskapsrelationer kan påverkas och hur det inte alltid är helt okomplicerat att bara säga ifrån. För högstadiet/gymnasiet. Lektionsfilmen med tillhörande lärarmaterial beställs från Dramaten.
Manus: William Spetz. Regi: Fijona Jonuzi. Medverkande: William Spetz och Sanna Sundqvist. Scenografi: Tina Paulson. Mask och peruk: Klara Jorméus.

Lektioner för livet: Prestationsångest med Sissela Benn
Här ger komikern och skådespelaren Sissela Benn en lektion om prestationsångest och vad den kan göra med en person. I det här fallet henne själv. För högstadiet/gymnasiet. Lektionsfilmen med tillhörande lärarmaterial beställs från Dramaten.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lektioner för livet: Härskartekniker med William Spetz. Foto: Klara G.
Lektioner för livet: Härskartekniker med William Spetz. Foto: Klara G.
Ladda ned bild
Världen runt Rut. Ill: Petter Lennstrand.
Världen runt Rut. Ill: Petter Lennstrand.
Ladda ned bild
Ada Berger. Foto: Sören Vilks.
Ada Berger. Foto: Sören Vilks.
Ladda ned bild
Per Svensson, William Spetz och Sanna Sundqvist i Liv Strömquist tänker på sig själv. Foto: Sören Vilks.
Per Svensson, William Spetz och Sanna Sundqvist i Liv Strömquist tänker på sig själv. Foto: Sören Vilks.
Ladda ned bild
I väntan på att gå. Foto: John Gripenholm. Ill: Fred MacGregor.
I väntan på att gå. Foto: John Gripenholm. Ill: Fred MacGregor.
Ladda ned bild
Alexander Mørk-Eidem. Foto: Sören Vilks.
Alexander Mørk-Eidem. Foto: Sören Vilks.
Ladda ned bild
Talajeh och Marall Nasiri. Foto: Anna Huerta.
Talajeh och Marall Nasiri. Foto: Anna Huerta.
Ladda ned bild
De livrädda. Ill: Björn Atldax.
De livrädda. Ill: Björn Atldax.
Ladda ned bild
Mellanförskapet/Dejmis  Rustom Bustos. Foto: Klara G.
Mellanförskapet/Dejmis Rustom Bustos. Foto: Klara G.
Ladda ned bild
Fakk alla/Sofia Karemyr. Foto: Klara G.
Fakk alla/Sofia Karemyr. Foto: Klara G.
Ladda ned bild
Sofia Karlemyr. Foto: Martin Kiessling.
Sofia Karlemyr. Foto: Martin Kiessling.
Ladda ned bild
Ulf Stenberg och Emil Rosén Adsten. Foto: Fryshuset.
Ulf Stenberg och Emil Rosén Adsten. Foto: Fryshuset.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Musikalen Cabaret på Dramaten15.9.2021 09:10:20 CEST | Pressmeddelande

Jonas Malmsjö och Ana Gil de Melo Nascimento och resten av den tretton man starka ensemblen ackompanjeras av funk-soulbandet Damn! när Dramaten sätter upp Cabaret på Stora scenen med premiär 2 oktober. - Vår Kit Kat Club häcklar sin samtid och kabarénumren följer en tradition av satir. Med sång, humor och en massa snusk står de upp för humanism och solidaritet. De blir därför farliga och klubben blir en motståndets plats som nazisterna vill utplåna, säger regissören Farnaz Arbabi.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum