Stockholms stad

Unga entreprenörer löste knivigt problem och vann Stockholmsnästet 2023

Dela
Med fullt fokus och brinnande engagemang kammade Valexio Design UF hem vinsten i årets omgång av Stockholmsnästet som hölls i Blå hallen i Stadshuset den 31 januari.
Valexio Design UF drivs av eleverna Gita Mérai, Ludvig Sedelius, Elijah Lager och Marceli Chojnowski Foto: Lennart Johansson
Valexio Design UF drivs av eleverna Gita Mérai, Ludvig Sedelius, Elijah Lager och Marceli Chojnowski Foto: Lennart Johansson

Valexio Design UF består av eleverna Gita Mérai, Ludvig Sedelius, Elijah Lager och Marceli Chojnowski som alla går sista året på hantverksprogrammet med inriktning finsnickeri på S:t Eriks gymnasium. Företaget tillverkar handgjorda knivblock av spillvirke från Stockholms snickerier vilket genererat många timmar i verkstaden.

- Vi har jobbat oerhört hårt och har fått ihop många timmars övertid för att få detta att fungera, säger Gita.

- Men vi har alla bidragit med vårt engagemang och det har varit väldigt roligt, fyller Ludvig i.

- Det var väldigt roligt att få gå upp här framför juryn och få se deras ansiktsuttryck. Det kändes som om de var imponerade, berättar Gita.

Känslan var helt rätt, det var en enhällig jury som imponerades stort av elevernas yrkesskicklighet men också av arbetet med att tillverka en hållbar produkt som förenar genuin hantverkstradition med återbruk och säkerhetsmedvetenhet.

Den 15 februari överraskades eleverna av skolborgarrådet Emilia Bjuggren som berättade den glädjande nyheten.

Gediget hantverk och hårt arbete gav vinst

Juryns motivering:

"Med tydligt samarbete inom gruppen, med en stark gemensam resa och med många lärdomar från UF-året imponerade det här vassa gänget stort på juryn. UF-företaget har såväl utnyttjat som utvecklat sin egen yrkesskicklighet genom att själva researcha, designa och tillverka en hållbar produkt som förenar genuin hantverkstradition med återbruk och säkerhetsmedvetenhet. Produktens äkthet återspeglas även hos gruppens medlemmar som har vänt sina olikheter till styrkor och som med påtaglig ärlighet valde att redovisa sin egen arbetstid i sin kalkyl. Det är en enhällig jury som tilldelar förstapriset till den vassaste kniven i Stockholmsnästet 2023 Valexio Design UF från S:t Eriks gymnasium. Stort grattis.”

Vinnarföretaget i Stockholmsnästet - ett av tusen

Läsåret 2022/2023 drivs 1 167 UF-företag på gymnasieskolor i Stockholms stad. Av dessa kvalificerade sig tio UF-företag från olika skolor till finalen i Stadshuset.

Juryn i Stockholmsnästet bestod av fem representanter från olika organisationer som företräder näringslivet. I tävlingen har deltagarna tio minuter på sig att övertyga juryn om att just deras UF-företag har den bästa affärsidén och drivs på ett vinnande sätt ur olika perspektiv.

Juryn bedömer bidragen utifrån kriterier såsom innovation, värdeskapande, kundfokus, planering, genomförande, resultat och vad de unga entreprenörerna själva tycker att de har lärt sig genom att driva ett företag.

Alla finalister 2023

  • Anna Whitlocks gymnasium – Stockholms stad – Fruit Save UF
  • Blackebergs gymnasium – Stockholms stad – Etuiet UF
  • Bromma gymnasium – Stockholms stad – Capillus UF
  • Campus Manilla gymnasium – Fristående – Jinzu UF
  • JENSEN gymnasium Gamla Stan – Fristående – Dog Treats UF
  • Påhlmans gymnasium – Fristående – Athena Design UF
  • S:t Eriks gymnasium – Stockholms stad – Valexio Design
  • Stockholm Science and Innovation School – Stockholms stad – Lekustik UF
  • Viktor Rydberg gymnasium Jarlaplan – Fristående – Reflect UF
  • Östra Reals gymnasium – Stockholms stad – Breadbag UF

Om Ung Företagsamhet

Sedan 1980 har den ideella organisationen Ung Företagsamhet utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande.

Kontakter

UtbildningsförvaltningenPresskontakter: Matilda Asp och Monica Eriksson

Ring 08 - 508 333 00 eller maila: info.utbildning@edu.stockholm.se

Kommunikationschef: Sofia Oliv telefon 08-508 33 331 eller sofia.oliv@edu.stockholm.se.

Förvaltningen ansvarar för och driver kommunal förskoleklass, grundskola, grundsärskola, skolbarnsomsorg, gymnasieskola och gymnasiesärskola. Förvaltningen ansvarar för stadens kontakter med fristående skolor och ska informera om alla sökalternativ oavsett anordnare. Förvaltningen ger tillstånd till och utövar tillsyn över enskilda förskolor samt svarar för övergripande uppföljning av alla skolformer oavsett anordnare.

Bilder

Valexio Design UF drivs av eleverna Gita Mérai, Ludvig Sedelius, Elijah Lager och Marceli Chojnowski Foto: Lennart Johansson
Valexio Design UF drivs av eleverna Gita Mérai, Ludvig Sedelius, Elijah Lager och Marceli Chojnowski Foto: Lennart Johansson
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

En bra skola för alla

Vi på utbildningsförvaltningen arbetar utifrån visionen om en bra utbildning för alla barn i Stockholm, oavsett bakgrund. Stockholms stads skolor är öppna för alla. Elevernas förutsättningar, deras motivation, lärandet och vart de är på väg är vårt fokus. Stadens skolor är väl ansedda och det är alltid nära till en skola med hög kvalitet. Från förskola till gymnasium har elever och föräldrar ett stort inflytande och möjlighet att välja mellan ett brett utbud av olika pedagogiska inriktningar.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum