Stockholms stad

Unga entreprenörer ser till att julmarknad i Kungsträdgården återuppstår

Dela

Det var flera år sedan det arrangerades julmarknad i Kungsträdgården men nu är det äntligen dags igen. Över 500 unga företagare från Stockholms gymnasieskolor går samman och ser till att det blir adventsmys i parken den 26 och 27 november.

Lördag 26 november och söndag 27 november är det julmarknad i Kungsträdgården. Foto: Folio
Lördag 26 november och söndag 27 november är det julmarknad i Kungsträdgården. Foto: Folio

På julmarknaden kan besökare botanisera bland fyndiga klappar som i många fall är smarta ur hållbarhetssynpunkt och har tillverkats av ungdomarna själva.

Några julklappstips

• En exklusiv bricka i trä till far finns att köpa hos Brixo UF
• Ringar av begagnade bestick till mor tillverkas för hand av Handmade UF
• Gammelmormor blir glad av Fruitsave UFs veganska kola smaksatt med överbliven frukt
• Myror i brallan UF säljer pyjamasbyxor tillverkade av secondhandtyger – perfekt till brorsan!

Tips inför uppesittarkväll och julafton

• På uppesittarkvällen kan ni smaska i er Svinngott UFs goda rotfrukt- och äpplechips tillverkade av matbutikers svinnprodukter.
• Woodoora UF erbjuder ved till brasan och hemleverans med cykelbud
• Bjud Tomten på mix till ekologisk havregrynsgröt från Gryning UF

Elevers äppelmarmelad minskar matsvinn

Elever från Spånga gymnasium säljer egentillverkad marmelad, saft och sylt. Idén är att använda frukt och grönt som matbutiker tänkt slänga. En undersökning genomfördes år 2019 för att se hur mycket mat som mataffärer slänger. Resultaten visar att 80 procent av mataffärernas svinn består av frukt och grönt. EU har ett mål att halvera matsvinnet till år 2025 och genom sina varor vill eleverna bidra till att nå målet.

- Den största boven till detta är att en stor andel av frukt och grönt säljes i flerpack eller nät och även om det bara är ett fult äpple i ett nät med åtta äpplen så slängs ändå alla åtta. Vi vill stoppa detta matsvinn genom att ta vara på den frukt som fortfarande är av god kvalitet och ätbar, säger Alba Ricking Simoncini, elev och marknadsförare för RE-fruit UF.

Återvunna glasburkar och stearin blev en ljus idé

- Vi gör ljus och ljushållare av återvunnet material som glasburkar, träbitar och stearin som kyrkor och vänner har donerat till oss. Vi tillverkar ljus i olika former, färger och dofter som passar bra som gåva eller bara att ha hemma, säger Patrycja Obidowska, elev på Spånga gymnasium och marknadschef på Magic Candles UF

Flertalet av Stockholms gymnasieskolor har varit engagerade i Ung Företagsamhets verksamhet under många år. Konceptet innebär att elever får lära sig att starta upp, driva och avveckla ett företag under sitt sista gymnasieår.

- Vi ser att UF är viktigt för att ta tillvara på elevers driv och idérikedom. Det finns många streetsmarta elever som blommar upp när de får möjlighet att testa företagande. De växer med uppgiften och ser nyttan med att "våga vinna", säger Sara Fjellstad, biträdande rektor på Spånga gymnasium.

Julmarknad i Kungsträdgården 2022

Datum: Lördag 26 november och söndag 27 november

Tid: Öppet mellan 12.00 och 17.00

Plats: Kungsträdgården, Stockholm

Information och kontakt:

Carl Kronberg, samordnare för entreprenöriellt lärande, Utbildningsförvaltningen
E-post: carl.kronberg@edu.stockholm.se
Telefon: 070 963 00 88

Bakgrund

Stockholms stad satsar på att fler gymnasieungdomar ska kunna förverkliga sina idéer med stöd från organisationen Ung Företagsamhet.

Nyckelord

Kontakter

UtbildningsförvaltningenPresskontakter: Matilda Asp och Monica Eriksson

Ring 08 - 508 333 00 eller maila: info.utbildning@edu.stockholm.se

Kommunikationschef: Sofia Oliv telefon 08-508 33 331 eller sofia.oliv@edu.stockholm.se.

Förvaltningen ansvarar för och driver kommunal förskoleklass, grundskola, grundsärskola, skolbarnsomsorg, gymnasieskola och gymnasiesärskola. Förvaltningen ansvarar för stadens kontakter med fristående skolor och ska informera om alla sökalternativ oavsett anordnare. Förvaltningen ger tillstånd till och utövar tillsyn över enskilda förskolor samt svarar för övergripande uppföljning av alla skolformer oavsett anordnare.

Bilder

Lördag 26 november och söndag 27 november är det julmarknad i Kungsträdgården. Foto: Folio
Lördag 26 november och söndag 27 november är det julmarknad i Kungsträdgården. Foto: Folio
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

En bra skola för alla

Vi på utbildningsförvaltningen arbetar utifrån visionen om en bra utbildning för alla barn i Stockholm, oavsett bakgrund. Stockholms stads skolor är öppna för alla. Elevernas förutsättningar, deras motivation, lärandet och vart de är på väg är vårt fokus. Stadens skolor är väl ansedda och det är alltid nära till en skola med hög kvalitet. Från förskola till gymnasium har elever och föräldrar ett stort inflytande och möjlighet att välja mellan ett brett utbud av olika pedagogiska inriktningar.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum