Formas

Unga forskare kraftsamlar för hållbar omställning

Dela

I dag tog Formas forskarråd beslut om vilka projekt som beviljas medel i den årliga öppna utlysningen. 230 projekt på universitet och forskningsinstitut runt om i Sverige får dela på sammanlagt 691 miljoner kronor under åren 2020–2023.

– De projekt som Formas finansierar i den årliga öppna utlysningen adresserar alla de globala hållbarhetsmålen. Syftet med den här utlysningen är att möjliggöra för forskare att ta sig an forskningsbehov som de själva har identifierat för en ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar samhällsutveckling, säger Björn Wallsten forskningssekreterare på Formas.

I den årliga öppna utlysningen finansierar Formas tre olika typer av projekt: Forsknings- och utvecklingsprojekt, Forsknings- och utvecklingsprojekt för forskare tidigt i karriären, samt Mobilitetsstöd som möjliggör för forskare tidigt i karriären att arbeta i nya forskningsmiljöer, i Sverige eller utomlands.

Antalet ansökningar i årets utlysning ligger på en högre nivå än de fem senaste åren och den delutlysning som ökat mest, med 36 procent jämfört med ifjol, är Forsknings- och utvecklingsprojekt för forskare tidigt i karriären.

– Det innebär att fler unga forskare har sökt medel i den årliga öppna utlysningen. Det ökade intresset visar på ett starkt engagemang för en hållbar omställning på universitet och forskningsinstitut i hela landet, säger Åsa Frisk, forskningssekreterare på Formas.

För att möta det stora söktrycket beslutade Formas att öka utdelningen så att ytterligare 20 projekt som håller högsta vetenskapliga kvalitet kan finansieras.

Se vilka projekt som har fått medel och läs mer om Formas årliga öppna utlysning.

Har du frågor om utlysningen?

Kontakta Åsa Frisk eller Björn Wallsten

Relaterade länkar

Kontakter

Bilder

Om

Formas
Formas
Drottninggatan 89
11182 Stockholm

08-7754000http://www.formas.se/

Formas är ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling. Vi finansierar forskning och innovation, utvecklar strategier, gör analyser och utvärderar. Våra verksamhetsområden finns inom miljö, areella näringar och samhällsbyggande. Vi genomför forskningssammanställningar som syftar till att underlätta för Sverige att nå våra miljömål. Därutöver kommunicerar vi om forskning och forskningsresultat.

Följ Formas

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Formas

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum