Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Unga homo- och bisexuella mobbas i skolan

30.11.2015 16:17 | Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Dela

Gymnasieelever som identifierar sig själva som något annat än heterosexuella har det tufft i skolan och på fritiden. En av fyra, 24 procent, uppger att de blivit mobbade eller utfrysta under det senaste halvåret.

Siffran är nyligen framtagen och gäller homo- och bisexuella i åldersgruppen 16 – 20 år. Den är hämtad från Nationella ungdomsenkäten , en undersökning som regelbundet genomförs av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.

-- Situationen för unga homo- och bisexuella personer i skolan är oacceptabel. Alla ungdomar har rätt att känna sig trygga och respekterade i sin vardagsmiljö. Vuxna som arbetar i skolan och med ungas fritid behöver mer kunskap i bemötande och hur man skapar en tryggare miljö, säger Lena Nyberg, generaldirektör för MUCF.

Bland ungdomar som uppger sig som heterosexuella rapporterar en hälften så stor andel att de utsatts för mobbning – 12 procent.

-- Även denna siffra är oroande och oacceptabel, säger Lena Nyberg.

MUCF har under 2015 ett regeringsuppdrag att genomföra insatser för att skapa en öppen och inkluderande miljö i skolan för unga hbtq-personer. Detta har skett bland annat via utbildningsdagar vid högstadie- och gymnasieskolor på olika håll i landet.

Den 2 december genomför MUCF en större konferens, Hbtq i skolan, i samarbete med Skolverket och Forum för levande historia.

Under konferensen presenteras MUCF:s helt nya regeringsrapport Fokus 15 – en kartläggning av ungas sexuella och reproduktiva rättigheter.

Hela programmet för konferensen hittar du här www.mucf.se/hbtq-i-skolan

Konferensen är fulltecknad men representanter för media är välkomna att delta. Föranmälan krävs.

En bilaga med mer utförlig statistik från U ngdomsenkäten   2015 bifogas till detta pressmeddelande.

Presskontakt: Lennart Nylund, kommunikatör, 08-566 219 34 lennart.nylund@mucf.se

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Medborgarplatsen 3
118 26 Stockholm

08-56621900https://www.mucf.se/

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor tar fram kunskap om ungas levnadsvillkor och om det civila samhällets förutsättningar. Vi ger stöd till föreningsliv, till kommuner och till internationellt samarbete.

Följ Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Skriv in din e-postadress så får du ett mejl när vi har något nytt att berätta.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Konferens för att arbeta med motbudskap och källkritik på sociala medier14.2.2017 01:08Pressmeddelande

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, anordnar imorgon en konferens där Facebook och Statens medieråd talar om hur man aktivt kan förebygga hat på nätet. Hat på nätet är en aktuell fråga för många som arbetar med barn och unga. Därför anordnar MUCF imorgon en konferens som ska fokusera på att arbeta med motbudskap och källkritik för att motverka och förebygga hat på nätet. Konferensen innehåller två delar där Facebook inleder med att berätta om hur man kan använda deras plattform för att arbeta aktivt med motbudskap med praktiska övningar. Senare på dagen presenterar Statens medieråd sitt arbete med medie- och informationskunskap (MIK) samt den pågående kampanjen No Hate Speech Movement. Dagen kommer att innehålla praktiska övningar och handfasta tips på hur man som organisation, kommun eller myndighet kan jobba med dessa frågor.   — Frågor kring hat på nätet och källkritik online har aldrig varit viktigare än idag. Vi är väldigt glada att kunna erbjuda den här konfe

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum