Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Unga homo- och bisexuella mobbas i skolan

Dela

Gymnasieelever som identifierar sig själva som något annat än heterosexuella har det tufft i skolan och på fritiden. En av fyra, 24 procent, uppger att de blivit mobbade eller utfrysta under det senaste halvåret.

Siffran är nyligen framtagen och gäller homo- och bisexuella i åldersgruppen 16 – 20 år. Den är hämtad från Nationella ungdomsenkäten , en undersökning som regelbundet genomförs av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.

-- Situationen för unga homo- och bisexuella personer i skolan är oacceptabel. Alla ungdomar har rätt att känna sig trygga och respekterade i sin vardagsmiljö. Vuxna som arbetar i skolan och med ungas fritid behöver mer kunskap i bemötande och hur man skapar en tryggare miljö, säger Lena Nyberg, generaldirektör för MUCF.

Bland ungdomar som uppger sig som heterosexuella rapporterar en hälften så stor andel att de utsatts för mobbning – 12 procent.

-- Även denna siffra är oroande och oacceptabel, säger Lena Nyberg.

MUCF har under 2015 ett regeringsuppdrag att genomföra insatser för att skapa en öppen och inkluderande miljö i skolan för unga hbtq-personer. Detta har skett bland annat via utbildningsdagar vid högstadie- och gymnasieskolor på olika håll i landet.

Den 2 december genomför MUCF en större konferens, Hbtq i skolan, i samarbete med Skolverket och Forum för levande historia.

Under konferensen presenteras MUCF:s helt nya regeringsrapport Fokus 15 – en kartläggning av ungas sexuella och reproduktiva rättigheter.

Hela programmet för konferensen hittar du här www.mucf.se/hbtq-i-skolan

Konferensen är fulltecknad men representanter för media är välkomna att delta. Föranmälan krävs.

En bilaga med mer utförlig statistik från U ngdomsenkäten   2015 bifogas till detta pressmeddelande.

Presskontakt: Lennart Nylund, kommunikatör, 08-566 219 34 lennart.nylund@mucf.se

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Medborgarplatsen 3
118 26 Stockholm

08-56621900https://www.mucf.se/

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor tar fram kunskap om ungas levnadsvillkor och om det civila samhällets förutsättningar. Vi ger stöd till föreningsliv, till kommuner och till internationellt samarbete.

Följ Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Skriv in din e-postadress så får du ett mejl när vi har något nytt att berätta.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Stoppa allt våld mot barn och unga!11.10.2017 08:29Pressmeddelande

Alla barn och unga har rätt till en vardag utan våld. För att stärka den rätten samlas 100 deltagare från kommuner och andra organisationer till en regional konferens i Karlstad den 12 oktober. Arrangörer är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), Länsstyrelsen Värmland och Barnombudsmannen. Deltagarna kommer från Arvika, Degerfors, Eda, Filipstad, Forshaga, Grums, Karlstad, Kristinehamn, Sunne och Säffle kommun.

Sveriges största uppföljning av lokal ungdomspolitik startar i veckan2.10.2017 00:01Pressmeddelande

Den här veckan går startskottet för ungdomsenkäten Lupp, lokal uppföljning av ungdomspolitiken som är en av de största ungdomsundersökningarna i Sverige. I år är det 25 kommuner som gör enkäten, totalt är det 177 kommuner som gjort Lupp och cirka 100 som gör den löpande. Nu kommer tusentals unga svara på frågor om situationen i skolan, möjligheter till arbete och inflytande i kommunen. Men även kring sin hälsa, trygghet och fritid samt hur de ser på framtiden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum