Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Unga homo- och bisexuella mobbas i skolan

Dela

Gymnasieelever som identifierar sig själva som något annat än heterosexuella har det tufft i skolan och på fritiden. En av fyra, 24 procent, uppger att de blivit mobbade eller utfrysta under det senaste halvåret.

Siffran är nyligen framtagen och gäller homo- och bisexuella i åldersgruppen 16 – 20 år. Den är hämtad från Nationella ungdomsenkäten , en undersökning som regelbundet genomförs av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.

-- Situationen för unga homo- och bisexuella personer i skolan är oacceptabel. Alla ungdomar har rätt att känna sig trygga och respekterade i sin vardagsmiljö. Vuxna som arbetar i skolan och med ungas fritid behöver mer kunskap i bemötande och hur man skapar en tryggare miljö, säger Lena Nyberg, generaldirektör för MUCF.

Bland ungdomar som uppger sig som heterosexuella rapporterar en hälften så stor andel att de utsatts för mobbning – 12 procent.

-- Även denna siffra är oroande och oacceptabel, säger Lena Nyberg.

MUCF har under 2015 ett regeringsuppdrag att genomföra insatser för att skapa en öppen och inkluderande miljö i skolan för unga hbtq-personer. Detta har skett bland annat via utbildningsdagar vid högstadie- och gymnasieskolor på olika håll i landet.

Den 2 december genomför MUCF en större konferens, Hbtq i skolan, i samarbete med Skolverket och Forum för levande historia.

Under konferensen presenteras MUCF:s helt nya regeringsrapport Fokus 15 – en kartläggning av ungas sexuella och reproduktiva rättigheter.

Hela programmet för konferensen hittar du här www.mucf.se/hbtq-i-skolan

Konferensen är fulltecknad men representanter för media är välkomna att delta. Föranmälan krävs.

En bilaga med mer utförlig statistik från U ngdomsenkäten   2015 bifogas till detta pressmeddelande.

Presskontakt: Lennart Nylund, kommunikatör, 08-566 219 34 lennart.nylund@mucf.se

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Medborgarplatsen 3
118 26 Stockholm

08-56621900https://www.mucf.se/

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor tar fram kunskap om ungas levnadsvillkor och om det civila samhällets förutsättningar. Vi ger stöd till föreningsliv, till kommuner och till internationellt samarbete.

Följ Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

MUCF i ALMEDALEN. HELA PROGRAMMET - ALLA SAMARBETEN!29.6.2018 10:37Pressmeddelande

Årets Almedalsvecka närmar sig. Det är mycket roligt och med stolthet som vi presenterar vårt fullspäckade schema. Vi deltar i nästan 20 seminarier och arrangerar 4 egna evenemang som ni gärna får titta extra på. De behandlar angelägna frågor i vår samtid: unga hbtq-personers utanförskap på arbetsmarknaden; unga nyanländas rätt att få information om kropp, hälsa och sexualitet; varför det är viktigt för demokratin att arrangera skolval för elever samt hur föreningslivets villkor skiljer sig åt mellan storstad och landsbygd. MUCF är också inbjudna att delta i många andra spännande seminarier, till exempel hos Nordiska Ministerrådet, Ideella trädgården, Sveriges Skolledarförbund, ABF, SKL, Utbildningsradion, Maskrosbarn, FUB, SKB, PwC, Polismyndigheten, Fryshuset och 1,6-miljonerklubben.

Almedalen 2018: Hur funkar sex och relationer i mitt nya land? Unga nyanlända får stöd på Youmo.se.26.6.2018 13:00Pressmeddelande

Hur fungerar sex, kärlek och jämställdhet i Sverige? Hur kan unga nyanlända få den kunskap de har rätt till, stöd till att bearbeta trauma och lära sig bygga meningsfulla relationer i ett land med nya sociala koder? I Almedalen bjuder Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) in till paneldebatt och workshop om den populära webbplatsen Youmo.se.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum