Tekniska verken i Linköping

Unga konstnärer sätter färg på elskåp i Mjölby

Dela

Fem utvalda elskåp i centrala Mjölby ska färgsättas i projektet ”Målerikraft”, ett samarbete mellan Ung Konst Öst, Mjölby kommun och Mjölby Svartådalen Energi AB. Ungdomar mellan 13 och 25 år har tävlat om att få göra sina bilder på elskåpen och fem vinnare har nu valts ut.

Under våren 2021 kommer fem elskåp i Mjölby att färgsättas av unga konstnärer. Det ska ske inom ramen för projektet ”Målerikraft”, ett samarbete mellan Ung Konst Öst, Mjölby kommun och Mjölby Svartådalen Energi AB.

Målerikraft-projektet inleddes under hösten 2020. Ungdomar 13-25 år, som gillar att teckna och måla, bjöds in till två workshopar på temat skissande och gatukonst. Konstnär Hasti Radpour fungerade som inspiratör och handledare. Hasti Radpour har bland annat arbetat med utomhusmåleri i Vallastaden i Linköping.

Ung Konst Öst bjöd samtidigt in till skisstävling där fem vinnare ska få dekorera var sitt elskåp i Mjölby under våren 2021. 18 förslag och skisser kom in och fem har nu valts ut. De utvalda unga konstnärerna, mellan 13 och 16 år gamla, är Agnes Höglund, Ella Lans, Hugo Santana Karlsson, Isabelle Uner och Oscar Johansson.

Bläckfisktanken är namnet på Oscar Johanssons bidrag. Han tycker att det ska bli roligt “att allmänheten får se” och han önskar "att de drar på smilbanden" när de ser bilderna på elskåpen.

Ella Lans bild har fått namnet Ups and Downs.
- Jag hoppas att folk blir glada av min målning. Själva motivet eller meningen med den här bilden, är ju att man mår olika och har olika humör olika dagar och att det är helt ok. Det är ok att vara arg. Det är ok att vara ledsen och så vidare. Och det här visar jag genom att måla olika stadier av havet. Jag valde det starka färgvalet just på grund av att man kan reagera positivt när det är starka och glada färger, säger Ella Lans.

Hugo Santana Karlsson älskar att teckna. Hans bild heter Snow foot, och på frågan om vad som är det roligaste med projektet svarar Hugo “Att se hur folk reagerar på min teckning”. Och den reaktion han hoppas på är ett “WOW!! Eller vad Cool!”.

Representanter för media får gärna vara med när de fem elskåpen målas på plats under helgen 15–16 maj 2021. Konstnär Hasti Radpour kommer att ha en stödjande funktion för de unga konstnärerna under måleriprocessen.

För mer information, kontakta gärna:

Anton Bergström Grabowska, projektkoordinator, Ung Konst Öst/Östergötlands museum 072-598 47 53 

Ella Lans, Elskåpskonstnär, 070-755 16 91
 
Lena Lindgren, kulturstrateg, Mjölby kommun
070- 281 89 41   

Sabina Thorblad, marknadskommunikatör, Mjölby Svartådalen Energi AB
013-30 85 12

Nyckelord

Bilder

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/

Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som förenklar våra
215 000 privat- och företagskunders vardag. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. 
 
Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se
 

Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum