ManpowerGroup

Unga kvinnor vill bli ingenjörer

Dela

Ingenjörsyrket har länge haft svårt att locka till sig unga kvinnor, men nu verkar det ha vänt. Ingenjör kommer på första plats när kvinnor i åldern 18–29 får välja sitt drömjobb. Andra populära yrken bland unga kvinnor är projektledare och entreprenör, visar Sveriges största arbetslivspanel Manpower Work Life.

– Det är oerhört positivt att unga kvinnor ser ingenjör som ett drömjobb. Med fler kvinnliga förebilder lockas dessutom ännu fler kvinnor till yrket och vi får en bredare kompetens inom yrkeskategorier som tidigare haft en stark manlig dominans, säger Per Johansson, vd på Experis.

Drömjobbet för de yngre kvinnorna skiljer sig från drömjobbet bland kvinnor i andra åldersgrupper. Bland äldre kvinnor lockar i stället yrken som administratör eller författare. I stället liknar unga kvinnors drömjobb mer de unga männens. Även bland männen i samma ålder är ingenjör det mest populära yrket, följt av entreprenör och ekonom.

Enligt beräkningar från Statistiska centralbyrån kommer det år 2030 vara brist på cirka 30 000 ingenjörer. I dag utgör kvinnor ungefär en femtedel av ingenjörerna på den svenska arbetsmarknaden, enligt Teknikföretagen. Samtidigt har flera lärosäten haft rekordmånga kvinnliga sökande till sina civilingenjörsutbildningar.

– Den svenska arbetsmarknaden skriker efter ingenjörer och det är viktigt att se till att unga snabbt kommer ut i arbete efter avslutad utbildning. Därför har vi bland annat startat Experis Young, där vi matchar nyutexaminerade studenter med företag som vill säkra sin framtida kompetensförsörjning, säger Per Johansson.

4 793 personer deltog i ManpowerGroups arbetslivspanel. Panelen utgör ett representativt urval av Sveriges arbetsföra befolkning avseende ålder, kön och bostadsort.


Bilagor, nedan:
- Topplista: Unga kvinnors drömjobb 2017
- Faktaruta: Om Experis Young

För mer information kontakta:
Hélène Belin, kommunikationschef ManpowerGroup Sverige, 070-377 45 43, helene.belin@manpowergroup.se


Topplista: Drömjobb 2017

Unga kvinnors drömjobb 2017
1 Ingenjör
2 Projektledare
3 Entreprenör
4 Djurskötare
5 Kommunikatör/Marknadsförare

Läs mer om svenskarnas drömjobb

 • Om Experis Young
 • Experis Young vänder sig till nyutexaminerade ingenjörer samt till unga med examen inom IT eller ekonomi.
 • Inom Experis Young anställs nyutexaminerade med ingen eller liten arbetslivserfarenhet som konsulter hos Experis.
 • De unga konsulterna matchas mot Young uppdrag på attraktiva kundföretag och coachas på plats av Experis konsultchef.
 • Förutom coaching på plats och ett utvecklande arbete ingår följande förmåner:
  • Karriärsamtal
  • Förmånliga försäkrings- och pensionslösningar
  • Friskvårdsbidrag
  • Fri tillgång till 4500 interaktiva utbildningar
  • After Work och andra social events
 • Hela 80 procent av de som deltagit i Experis Young har fått en anställning hos företaget där de var konsulter.

Om undersökningen
Manpower Work Life är Sveriges största arbetslivspanel med närmare 20 000 personer som regelbundet får svara på aktuella frågor om arbetslivet. Den senaste undersökningen genomfördes under februari och mars 2017 och omfattar anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande. 4 793 personer har svarat på frågorna.

Nyckelord

Kontakter

Om

ManpowerGroup
ManpowerGroup
Klarabergsgatan 29
111 81 Stockholm

http://www.manpowergroup.se

Experis är ett konsult- och rekryteringsföretag med fokus på specialister inom IT, Ingenjörer, Ekonomer och Ledarskap. Vi vänder oss till dig som vill ta nästa steg i karriären. Genom att kombinera vår branscherfarenhet med vår kunskap om kandidatens potential får vi såväl talanger som verksamheter att växa och utvecklas. Experis finns på ett 50-tal orter i Sverige, i mer än 50 länder världen över och är en del av ManpowerGroup. www.experis.se

Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

Byggbranschen levererar ny rekordprognos för höstens arbetsmarknad17.9.2018 08:45Pressmeddelande

Arbetsgivare i byggbranschen förväntar sig en rejält ökad efterfrågan på arbetskraft under hösten. Sysselsättningstrenden för det fjärde kvartalet 2018 ligger på +13 procent, Det är en knapp ökning från föregående kvartals prognos, som då var den starkaste jobbprognosen branschen sett på sex år. Jobbprognosen för Sverige som helhet ligger på +8 procent, visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer.

Ny prognos Q4: Ökad sysselsättning i hotell- och restaurangbranschen under hösten17.9.2018 08:38Pressmeddelande

Arbetsgivare i hotell- och restaurangbranschen förväntar sig en ökad efterfrågan på arbetskraft under hösten. Sysselsättningstrenden för det fjärde kvartalet 2018 ligger på +14 procent, en ökning jämfört med motsvarande period förra året då prognosen låg på +8 procent. Jobbprognosen för Sverige som helhet ligger på +8 procent, visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum