Göteborg & Co ABGöteborg & Co AB

Unga påverkar Göteborgs framtid

Dela

Den 7 december kommer Power to the Youth, som är en av Göteborgs stads demokratisatsningar, att delta i Mänskliga Rättighetsdagarna (MR-dagarna) med programpunkten ”Hur säkerställer vi att unga blir och känner sig hörda?”

Den unga expertgrupp som har arbetat fram en av Göteborgs stads programpunkter på MR-dagarna. Foto: Ingrid Dahlén.
Den unga expertgrupp som har arbetat fram en av Göteborgs stads programpunkter på MR-dagarna. Foto: Ingrid Dahlén.

Under seminariet lyfts de viktiga frågorna om ungas rätt att vara engagerade och att delta i samhället så att deras kompetenser och erfarenheter tas tillvara i samhällsutvecklingen. Panelsamtalet under MR-dagarna är baserade på en kartläggning av vilka frågor som är viktiga för ungdomar i Göteborg.

Ingrid Dahlén, samordnare av Power to the Youth på Göteborg & Co, är den som har gjort kartläggningen och organiserat workshops med unga från olika stadsdelar:

– Mitt uppdrag har varit att ungt inflytande ska genomsyra Göteborgs stads medverkan på MR-dagarna. Det är viktigt att på så många sätt som möjligt hitta vägar att kanalisera de ungas tankar kring demokrati och mänskliga rättigheter. Därför var det otroligt viktigt att prata med unga för att veta vilka frågor som de tycker är intressanta och relevanta att lyfta på temat. Tydligt är att det inte finns en enstaka fråga som engagerar alla, utan snarare en mångfald av ämnen: från rasism och diskriminering, transvård och rätten till mobilitet, till frågor som rör skolan, jämställdhet och HBTQI+.

Power to the Youth, som kommer att delta i programpunkten på Mänskliga rättighetsdagarna, bildades 2014 inför Göteborgs 400-årsjubileums fokusår ”Av och med unga”. Syftet med gruppen är att ge unga mer inflytande och delaktighet i utvecklingen av Göteborgs jubileumssatsningar, så att de projekt och processer som är knutna till Göteborgs 400-årsjubileum ska vara relevanta och attraktiva för de unga i staden. Gruppen består av 16 personer mellan 16–26 år från olika stadsdelar.

Göteborgs Stad delar värdskapet under MR−dagarna med Västra Götalandsregionen, Göteborgs Universitet och Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Information: Den 6-7 december 2021 arrangeras Mänskliga Rättighetsdagarna (Nordens största konferens för mänskliga rättigheter) under temat Demokrati + Mänskliga Rättigheter = sant! Konferensen har arrangerats sedan år 2000 och samlar upp till 5000 besökare, 80 utställare, 150 programarrangörer och 100 volontärer.

Nyckelord

Kontakter

Charlott HolmåkerPR Manager

Presskontakt och pressansvarig på Göteborg & Co. Ansvar för destinations-PR i Sverige, Danmark och Norge. Presskontakt för Göteborgs 400-årsjubileum, Göteborgs Kulturkalas och Internationella Vetenskapsfestivalen Göteborg.

Tel:+46 (0)72 856 65 11charlott.holmaker@goteborg.com

Bilder

Den unga expertgrupp som har arbetat fram en av Göteborgs stads programpunkter på MR-dagarna. Foto: Ingrid Dahlén.
Den unga expertgrupp som har arbetat fram en av Göteborgs stads programpunkter på MR-dagarna. Foto: Ingrid Dahlén.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Göteborg & Co AB
Göteborg & Co AB
Box 29
401 20 Göteborg

+46 (0)31-368 40 00http://goteborgco.se

Göteborg fyller 400 år 2021 och det vill Göteborgs Stad fira genom att utveckla Göteborg till en ännu bättre plats att besöka, leva och verka i. Med anledning av covid-19 förändrades jubileumsuppdraget genom ett beslut i kommunfullmäktige 10 september 2020. Det innebär att 2021 arrangeras ett formellt, historiskt firande av den officiella födelsedagen 4 juni och ett jubileumskalendarium samlar och uppmärksammar aktiviteter som genomförs av olika jubileumsaktörer under hela året. Samverkan kring angelägna frågor i stad och region fortsätter och det stora publika jubileumsprogrammet planeras att genomföras 2023 tillsammans med göteborgare och besökare från hela världen. Göteborgs 400-årsjubileum projektleds av Göteborg & Co som är en del av Göteborgs Stad.

Följ Göteborg & Co AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborg & Co AB

P3 Guld återvänder till Göteborg med nya priskategorier28.11.2022 08:49:54 CET | Pressmeddelande

Fredagen den 27 januari återvänder P3 Guld till Göteborg och Partille arena för att prisa den bästa svenska musiken från det senaste året. Denna gång leder P3-profilen och musikexperten Tina Mehrafzoon musikfesten som 2023 presenterar helt nya priskategorier så som P3 Ikon och Årets album. På scen står Zara Larsson, Thomas Stenström, Viagra Boys, Hooja, Cleo, Olivia Lobato, Deportees & Sarah Klang.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum