ManpowerGroup

Unga svenskar drömmer om att bli socionom

Dela

Socionom och kurator toppar listan över drömjobb bland unga, visar Sveriges största arbetslivsundersökning Manpower Work Life. Yrket är även det som klättrar mest på listan över drömjobb när man slår ihop samtliga åldersgrupper. Administratör är det jobb flest svenskar oavsett ålder drömmer om.

– Det är glädjande att så många unga vill bli socionom eller kurator, eftersom det är yrken med många mjuka kompetenser som inte går att automatisera bort. Mjuka kompetenser som problemlösning och kommunikation är avgörande för att vara attraktiv på framtidens arbetsmarknad, säger Mikael Jansson, vd på ManpowerGroup Sverige.

Socionom och kurator är det mest attraktiva yrket på ungas lista över drömjobbet, tätt följt av ingenjör. Socionom och kurator tillhör också yrkeskategorin som klättrar mest på svenskarnas drömjobbslista, och förflyttar sig från position 73 till sjunde plats mellan åren 2019 och 2021. 2019 var ingenjör svenskarnas drömjobb, enligt Manpower Work Life.

– Pandemin påskyndar digitaliseringen på arbetsmarknaden, vilket ställer nya krav på vilka kompetenser som behövs. Satsa på att utveckla dina mjuka och tekniska förmågor är vårt råd till studenter och framtida jobbsökare, säger Mikael Jansson.

Hela 94 procent av unga svenskar är optimistiska till möjligheten att nå sitt drömjobb – 57 procent svarar att de ”absolut” kommer att nå sitt drömjobb, och 37 procent att de ”kanske” kommer att nå det. I befolkningen som helhet är 86 procent optimistiska, vilket är en ökning med fem procentenheter sedan 2019. För unga är yrket ett drömjobb om det ger möjlighet till personlig utveckling, men även möjligheten till hög lön är viktig, visar ManpowerGroups undersökning.

– Det är glädjande att unga är så optimistiska kring framtiden, särskilt eftersom det finns en enorm kompetensbrist inom vissa yrken där unga kan ta plats. Här bör arbetsgivare satsa på kompetensutveckling av unga talanger för att bättre möta arbetsmarknadens behov, säger Mikael Jansson.

SCB:s arbetskraftsbarometer visar att det har blivit svårare för nyexaminerade att etablera sig på arbetsmarknaden. Mellan november 2019 och november 2020 steg ungdomsarbetslösheten med cirka 4 procentenheter till 24,4 procent, enligt SCB. Trots detta är det bara 7 procent av unga som tror att de riskerar att bli arbetslösa inom det närmaste halvåret enligt Manpower Work Life.

Bilagor
Topplista: Ungas drömjobb 2021, jämförelse med 2019
Topplista: Svenskarnas drömjobb 2021, jämförelse med 2019

För mer information, kontakta gärna:
Hélène Belin, kommunikationschef ManpowerGroup Sverige, telefon 070-377 45 43
helene.belin@manpowergroup.se

Topplista: Ungas drömjobb 2021, jämförelse med 2019

 

2021

2019

1

Socionom/Kurator

Ingenjör

2

Ingenjör

Programmerare

3

Säljare

Säljare

4

Kommunikatör/marknadsförare

Socionom/Kurator

5

Truckförare

Lastbilsförare

 

Topplista: Svenskarnas drömjobb 2021, jämförelse med 2019

 

2021

2019

1

Administratör

Ingenjör

2

Ingenjör

Administratör

3

Säljare

Säljare

4

Kommunikatör/marknadsförare

Ekonom

5

Projektledare

Programmerare

6

Ekonom

Kommunikatör/marknadsförare

7

Socionom/kurator

Socionom/kurator

8

Truckförare

Lastbilsförare

9

Livscoach/karriärcoach

Maskinoperatör

10

Lastbilsförare

Entreprenör

Om Manpower Work Life
Manpower Work Life är Sveriges största arbetslivspanel. Den senaste undersökningen genomfördes av Demoskop på uppdrag av ManpowerGroup under februari–mars 2021 och omfattar anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande. 2 858 personer har svarat på undersökningen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

ManpowerGroup
ManpowerGroup
Södermalmsallén 36
118 28 Stockholm

0771-55 99 00http://www.manpowergroup.se

Om ManpowerGroup
ManpowerGroup™ är världsledande inom kompetens- och HR-tjänster. Vi hjälper organisationer att omvandla sig i en snabbt föränderlig värld, genom att hitta och utveckla talanger som gör det möjligt för våra kunder att utvecklas. Vi bidrar genom att hitta rätt kompetens samtidigt som vi sätter miljontals människor i arbete. ManpowerGroup™ är sedan många år erkända för vår mångfald, inkludering, jämställdhet och 2021 utsågs vi till ett av världens mest etiska företag för tolfte året i rad. I Sverige har vi omkring 7 000 medarbetare på drygt 50 orter över hela landet med varumärkena: Manpower®, Experis®, Talent Solutions® och Jefferson Wells®. Varje år sätter vi 15 000 personer i jobb i Sverige.Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

Positiv jobbprognos för sommaren i regionen10.6.2021 09:57:44 CEST | Pressmeddelande

Arbetsgivarna i mellersta Sverige (Södermanland, Västmanland, Örebro och Värmland) är fortsatt hoppfulla inför det tredje kvartalet med en sysselsättningstrend på 14 procent, en stabil siffra jämfört med förra kvartalets prognos på 13 procent. Regionen har därmed en av Sveriges starkaste jobbprognoser för sommaren. Samtliga branscher i Sverige lämnar positiva prognoser. Det visar ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum