Patent- och registreringsverket

Unga svenskar köper fler falska produkter

Dela
Mer än hälften (52 %) av tillfrågade européer mellan 15 och 24 år säger att de har köpt minst en plagierad produkt på nätet under det senaste året. I Sverige uppger hela 37 procent att de köpt ett plagiat. Det visar en rapport från EUIPO, Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet, som presenteras idag, på World Anti- Counterfeiting day.

Pris och tillgänglighet är fortfarande de viktigaste faktorerna för att köpa förfalskningar, men socialt inflytande blir också allt viktigare.

-          Det kan vara svårt att motstå frestelsen att köpa piratkopierade produkter. Många av dem är riktigt välgjorda och kostar en bråkdel av originalen. Men med märkeskopior finns det också många faror – en del kan till och med vara livsfarliga, säger Per Holgersson, expert på Patent- och registreringsverket.

De förfalskade produkter som ungdomar oftast köper avsiktligt är kläder och accessoarer (17 %), följt av skor (14 %) elektroniska apparater (13 %), hygienartiklar, kosmetika och parfymer (12 %).

-          Att köpa okontrollerade varor på nätet innebär stora risker. Läkemedel kan vara för starka eller för svaga och vara tillverkade i smutsiga miljöer och ge allvarliga allergiska reaktioner som följd. Träsprit med etiketter från kända vodkamärken och kopierade mobilbatterier som exploderat är andra exempel på när piratkopior är farlig för köparna, avslutar Per Holgersson.

När det gäller digitalt innehåll vinner tillgången från lagliga källor mark bland de yngre generationerna. 60 % uppgav att de inte hade använt, spelat, laddat ned eller streamat innehåll från olagliga källor under det senaste året, jämfört med 51 % (2019).

Avsiktlig piratkopiering ligger dock kvar på tidigare nivåer. 21 % av de unga konsumenterna erkänner att de medvetet hade fått tillgång till piratkopierat innehåll under de senaste 12 månaderna. En betydande andel av ungdomarna vilseleddes att få tillgång till piratkopierat innehåll.

12 % har fått tillgång till piratkopierat innehåll av misstag och 7 % vet inte om de har det. Den huvudsakliga typen av piratkopierat innehåll var filmer (61 %) och tv-serier (52 %), följt av musik (36 %), främst med hjälp av särskilda webbplatser, appar och sociala mediekanaler.

NÅGRA SKÄL ATT INTE KÖPA PIRATKOPIOR ELLER STREAMA OLAGLIGT

• Kopior av smink, mat och medicin kan innehålla hälsofarliga ämnen som rentav kan vara livsfarliga.

• Genom att köpa fejk stödjer du ofta en bransch helt utan insyn och kontroll.

• Piratkopiering bidrar till miljöförstöring. Fabrikerna använder många gånger farliga kemikalier och ämnen utan att rätta sig efter gällande regler och lagar.

• Om du streamar olagligt får inte upphovsmakarna ersättning och upphovsrätten riskerar att urholkas, genom att istället streama lagligt bidrar du till ett hållbart skapande av intressant innehåll inom olika medieformer.

 Rapporten bifogas 

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registreringsverket) är myndigheten för immaterialrätt, såsom patent, varumärke, design och upphovsrätt, och arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant med syfte att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Inte alltid äkta vara24.11.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Runt hälften av de som köper piratkopierade varor i Sverige gör det i tron att de köper äkta varor. Anmärkningsvärt många. Särskilt svår kan bedömningen vara på nätet och när köpen sker snabbt och impulsivt. Att köpa piratkopior innebär inte bara ekonomiska konsekvenser utan medför ibland även risker för enskildas hälsa och säkerhet. I samband med köpfesten Black Friday och stundande julhandel riskerar många konsumenter att drabbas hårt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum