1000 Möjligheter

Ungarelationer.se öppnar stöd för föräldrar

Dela

Ungarelationer.se är en nationell stödlinje för unga, som finns för att stötta, sprida kunskap och motverka våld i ungas partnerrelationer. Här ges stöd till utsatta men också våldsutövare och oroliga kompisar. Nu öppnar dessutom ett särskilt stöd för föräldrar i form av chatt- och telefonrådgivning med psykolog.

– Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer. Det ger föräldrar en nyckelroll. I vuxna relationer har inte omgivningen samma insyn men här pågår våldet ofta i tonårsrummet, under näsan på föräldrarna, som kanske inte anar något eller förstår allvaret, säger Zandra Kanakaris, generalsekreterare för 1000 Möjligheter som driver Ungarelationer.se.

I en ny undersökning utförd av Kantar Sifo ställdes frågor om våld i ungas relationer till 1000 15–20-åringar och 1000 tonårsföräldrar. Där bekräftas den bild som unga ger i chatten på ungarelationer.se: föräldrar förstår inte hur det är och man vågar därför inte berätta om våldet. Därmed uteblir ofta stödet från vuxenvärlden.

En betydande majoritet, 84 procent, av de vuxna tycker själva att de har liten eller ingen kunskap om våld i ungas relationer. Bara 5 procent tror att våld är mycket vanligt förekommande, jämfört med 15 procent av de unga.

– Att kunskapen verkar vara så pass låg hos föräldrarna är ett problem. De unga vi möter lyfter ofta att de önskar att omgivningen hade bättre kunskap kring detta. För att kunna förebygga eller upptäcka våldet och finnas där för sitt barn krävs en förståelse som alldeles för få vuxna har i dag, säger Zandra Kanakaris.

Bland de unga som svarar att de har varit med om våld i en partnerrelation har 7 av 10 valt att inte berätta om det för sina föräldrar. Nästan lika många har i stället berättat för en kompis. Var femte har inte berättat för någon alls.

– Vi vet att många känner en oro både för att inte bli trodda och för konsekvenserna om man skulle berätta. Man har heller inte så mycket erfarenhet av hur en schysst relation ser ut. Här har föräldrar en mycket viktig roll att spela, säger Zandra Kanakaris.

Bland de vuxna som uppger att deras barn har varit med om våld har några sökt stöd hos vänner eller hos en psykolog, men hela 58 procent har inte sökt stöd alls.

– Det är allvarligt att föräldrar inte får hjälp när deras barn är utsatta för vad som ofta är brottsliga handlingar. Det inte alltid lätt att veta hur man ska agera om man misstänker att ens barn är utsatt eller kanske utsätter någon annan. Hos oss kommer föräldrar kunna få hjälp av psykologer som har stor vana av att möta barn och unga med sådana erfarenheter. Det tror vi kan göra stor skillnad, säger Zandra Kanakaris.

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Informationsmaterial om ungarelationer.se/förälder
Informationsmaterial om ungarelationer.se/förälder
Ladda ned bild
Informationsmaterial om ungarelationer.se/förälder
Informationsmaterial om ungarelationer.se/förälder
Ladda ned bild
Informationsmaterial om ungarelationer.se/förälder
Informationsmaterial om ungarelationer.se/förälder
Ladda ned bild
Informationsmaterial om ungarelationer.se/förälder
Informationsmaterial om ungarelationer.se/förälder
Ladda ned bild
‭+46 70-143 42 47
zandra@1000mojligheter.se
‭+46 70-143 42 47 zandra@1000mojligheter.se
Ladda ned bild

Länkar

Om

1000 Möjligheter
1000 Möjligheter
Eriksbergsgatan 46
114 30 Stockholm

0709-553153http://1000mojligheter.se/

Stiftelsen 1000 Möjligheter är en idéburen organisation som stöttar och stärker unga och arbetar förebyggande för ett jämställt samhälle fritt från våld. Stiftelsen driver två verksamheter: ungarelationer.se, som motverkar killars våld mot tjejer och våld i ungas relationer, samt Ellencentret, som arbetar med unga utsatta för prostitution och människohandel.

Följ 1000 Möjligheter

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från 1000 Möjligheter

Ungarelationer.se kommenterar BRÅs rapport om våld29.10.2021 08:59:32 CEST | Pressmeddelande

I dag kom Brottsförebyggande rådets rapport ”Våld i ungas parrelationer”. Slutsatserna är i stort sett de väntade och i linje med de krav som Stiftelsen 1000 Möjligheter länge har fört fram. Brå nämner specifikt att det finns ett behov av att stödorganisationer inom civilsamhället, som erbjuder anonymt stöd vid våld och våldsrelaterade problem hos unga, ges möjlighet till en stabil och långsiktig verksamhet. Där har den nationella stödplattformen Ungarelationer.se – som startade redan 2019 – en nyckelroll och det som nu behövs är en långsiktig finansiering av det arbetet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum