Värmdö Kommun

Ungdomar känner sig trygga på Värmdö

Dela

Stockholmsenkäten genomförs vartannat år och riktar sig till ungdomar som går i grundskolans årskurs 9 och gymnasiet år 2. Enkätundersökningen består av frågor som bland annat rör ungdomars alkohol- och drogvanor, brott- och trygghetserfarenheter, skol- och fritidsvanor, psykiska hälsa och föräldrarelationer.

I 2020 års version av Stockholmsenkäten deltog 22 av 26 kommuner i Stockholms län. I Värmdö kommun har 742 ungdomar svarat på enkäten och bland svarstatistiken finns det både positiva och negativa områden för kommunen som sticker ut lite extra.

Exempelvis visar svaren att niorna i ett längre tidsperspektiv väljer att avstå alkohol och att de elever som haft möjlighet att pröva narkotika har valt att avstå. Resultaten från undersökningen vittnar också om att både tvåorna och niorna har mycket höga siffror i jämförelse med resten av länet gällande att de känner sig trygga eller mycket trygga om de går ut ensamma på kvällen.

”Värmdö kommun och tillvaron för våra unga ska vara trygg och fri från tobak, droger och narkotika. Vi har under en längre tid arbetat aktivt med frågorna och undersökningen är ett bra underlag för fortsatt förbättringsarbete”, säger Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande.

Samtidigt visar svaren att tvåorna på gymnasiet dricker i större utsträckning än tidigare och att mer än hälften av tvåorna på gymnasiet har haft möjlighet att pröva narkotika, vilket är höga siffror inom länet.

Värmdö kommun arbetar brett med frågor som främjar ungas upplevda trygghet och positiva livsstil.  Det finns många bra verksamheter runtomkring i kommunen som erbjuder stöd och det finns även strategisk tvärsektoriell arbetsgrupp som arbetar gemensamt med bland annat frågorna kopplade till Stockholmsenkäten. Under pandemin har kommunen även erbjudit möjlighet till exempelvis digitala föreläsningar och träffar, samt informerat inom ämnet via olika kanaler, främst riktat mot föräldrar som målgrupp. Detta eftersom statistik visar att en av de viktigaste faktorerna för att minska sannolikheten att unga begår normbrott är att nå ut med kunskap om riskerna kring exempelvis alkohol, tobak och droger till ungdomarnas vårdnadshavare.

”Stockholmenkäten ökar vår inblick i vad vi som kommun lyckats bra med i vårt arbete kopplat till välmående hos Värmdös unga”, säger Cecilia Lejon, kommundirektör Värmdö kommun. ”Men materialet visar oss även på vilka punkter vi har mer jobb att göra. Svaren från Stockholmsenkäten är på så sätt ett viktigt underlag förr oss, inte bara informationsmässigt, utan också för organisationen framtida arbete kring berörda områden”.

2020 års svarsfrekvens på 76 procent är en minskning från föregående års svarsfrekvens på 82 procent. Minskningen har sin förklaring i att undersökningen gjordes på plats i skolorna under samma period som Corona började sprida sig i Stockholm och att en del föräldrar valde att hålla sina barn hemma i samband med detta. Bland ungdomarna från Värmdö kommun återfinns likt tidigare år elever från både skolor på Värmdö och från skolor verksamma utanför kommunen.

Läs gärna mer om Stockholmsenkäten i sin helhet och statistiken för Värmdös ungdomar via varmdo.se/stockholmsenkaten

Nyckelord

Kontakter

Deshira Flankör (M)Kommunstyrelsens ordförande, Kommunalråd

Fotograf: Lars Åke Holst, Gustavsbergs Bildatelje.
Fotografens namn ska anges vid användning av bilderna.

deshira.flankor@varmdo.se

Bilder

Om

Värmdö Kommun
Värmdö Kommun
Skogsbovägen 9-11
134 81 Gustavsberg

Servicecenter: 08 - 570 470 00http://www.varmdo.se

Värmdö kommun - skärgårdens mötesplats

Värmdö, skärgårdens mötesplats. En unik natur med cirka 44 000 invånare och över 10 000 öar. Inom bara 30 minuter finns Stockholm med alla sina möjligheter. I Gustavsberg finns en lång tradition inom kultur, design och form. Här finns också välkända besöksmål som Sandhamn, Möja, Grinda, Bullerö och Svartsö. Välkommen till Värmdö, en plats för möten mellan människor.

 

 

Följ Värmdö Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Värmdö Kommun

Vi behöver göra välfärd på ett nytt sätt för att klara framtiden. Därför satsar vi på bygget av Vårt Smartare Värmdö!11.3.2021 16:43:38 CET | Pressmeddelande

I takt med att vi blir fler äldre och färre i arbetsför ålder, och därmed får mindre skatteintäkter till Värmdö kommun måste vi tänka nytt. Färre måste kunna göra mer för fler utan att tumma på servicen till dig som kommuninvånare och företagare.​ Vi måste arbeta smartare, tillsammans, för att skapa bästa möjliga värde för varje skattekrona. Därför satsar vi nu på att bygga Vårt Smartare Värmdö med målsättning att skapa stolta och nöjda medborgare genom motiverade och sunda medarbetare.

Utan träning, inget resultat! Därför lanserar vi Academy för ett Smartare Värmdö.11.3.2021 15:16:43 CET | Pressmeddelande

Vi startar Academy för ett smartare Värmdö som en viktig energi- och kompetensinjektion i vårt viktiga arbete med att framtidssäkra kommunen. Vår nystartade Academy syftar till att hjälpa våra ledare att dra det tunga lasset med att utforska det möjliga och förverkliga det extraordinära. Helt enkelt, att hjälpa dem att bli smartare och starkare i att driva våra viktiga förändringar. Vi kan nämligen inte planera oss in i framtiden, vi måste göra! Och för att göra det, måste våra nyckelspelare få träning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum