Region Örebro län

Ungdomar mår sämre i spåren av pandemin – men det finns ljusglimtar

Dela

Den pandemi som just nu drar fram över världen har satt tydliga spår i måendet hos länets högstadie- och gymnasieelever. Det visar undersökningen Liv & hälsa ung.

Under inledningen av år 2021 svarade färre av länets unga att de mådde bra än vad ungdomar i samma ålder gjorde ett år tidigare, det vill säga precis innan pandemin bröt ut. Försämringen gäller så väl för det allmänna hälsotillståndet och tandhälsan som för det psykiska välbefinnandet. Vidare visar undersökningen att andelen unga som lider av huvudvärk eller värk i axlar, skuldror och nacke har ökat liksom andelen som upplever negativa känslor.

- Hur man mår kan förstås bero på flera olika saker men när vi tittar på helheten står det klart att pandemin drabbat länets unga på ett negativt sätt. Vi behöver granska materialet ytterligare men det är ingen tvekan om att detta är viktiga kunskaper som vi nu kan ta med oss i vårt framtida arbete, säger Behcet Barsom (KD), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Ytterligare områden som länets unga upplever har försämrats under det senaste året är fysisk aktivitet, föreningsaktivitet, utsatthet av någon vuxen utanför skolan samt den egna framtidstron.

Minst sagt en dyster bild, men allt är inte målat i svart. Det finns områden där länets högstadie- och gymnasieelever har upplevt en förbättring. Till exempel noteras en positiv förändring när det gäller orolig sömn, skolk och framtidstro för världen.

När det gäller tankar om pandemin känner de flesta ungdomar inte sig oroliga för sin egen hälsa, däremot känner en majoritet oro för sin familjs eller nära vänners hälsa. En mycket stor andel av ungdomarna anger att de har varit noga med att följa de restriktioner som pandemin fört med sig såsom att tvätta händerna, stanna hemma även om de bara känt sig lite sjuka, hålla avstånd och undvikit platser med mycket folk. De anser heller inte att det skulle vara okej om kompisarna bröt mot dessa restriktioner.

- Covid-19 har fört med sig mycket elände, det råder det inget tvivel om, men jag blir ändå glad över att det finns ljusglimtar. Att ungdomarna själva säger att de är noga med att följa de restriktioner som pandemin fört med sig är mycket betryggande. Även att framtidstron för världen ökar är ju oerhört glädjande och väldigt viktigt, det måste vi som samhälle bygga vidare på, säger Anna Jakobsson, chef för staben hållbar utveckling.

Mer information om undersökningen samt en rapport finns här: www.regionorebrolan.se/livohalsaungcovid

Kontakt

Behcet Barsom, vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, telefon: 073-077 77 36

Anna Jakobsson, chef för staben hållbar utveckling, telefon: 019-602 17 44

Carina Persson, epidemiolog, telefon: 072-742 74 82

Linda Bååk, analytiker, telefon: 019-602 70 46

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Behcet Barsom
Behcet Barsom
Ladda ned bild
Anna Jakobsson
Anna Jakobsson
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum