Stockholms stad

Ungdomar skapar VR-upplevelser för vård- och omsorgsboende

Dela

Sommarjobbande ungdomar i Årsta-Enskede-Vantör skapar just nu VR-upplevelser för hyresgäster på Stureby Vård- och Omsorgsboende. Utifrån samtal med hyresgästerna skapar de filmer som utspelar sig runt om i Stockholm. Med hjälp av VR-glasögon kommer de boende kunna följa med ungdomarna på hundpromenad, till Fjärilshuset, in i Storkyrkan och mycket mer.

15 sommarjobbande ungdomar framför en VR-kamera.
15 sommarjobbande ungdomar framför en VR-kamera.

Hyresgästerna som har demens eller funktionsnedsättningar får möjlighet att besöka platser de inte längre kan ta sig till. I samtalen berättar de att de upplever ensamhet vilket ungdomarna tagit fasta på och försöker skapa gemenskap. Projektet ger de 15 ungdomarna möjlighet att prova på ett arbete inom kultur och media. Deltagarna arbetar med hela processen från manus och planering till produktion och redigering.

Sommarjobbarna handleds av mediepedagoger från Unga Berättar - Kulturskolan Stockholm och genomförs i samarbete med Årsta-Enskede-Vantör stadsdelsförvaltning och Verklighetslabb Stureby. Efter att ha lärt sig om dramaturgi, VR-teknik och arbetet på boendet tar ungdomarna ansvar för sina produktioner uppdelade i grupper.

- Genom det här projektet så ger vi de boende en möjlighet att ta del av naturen och allt som händer utanför ålderdomshemmet, säger Natalia, 17 år, sommarjobbare. 

Välkommen att ta del av upplevelserna fredagen 5 juli kl. 14.00-16.00 på Stadsmuseet.

För frågor vänligen kontakta Johan Westerlund, 076-123 18 35, johan.westerlund@stockholm.se

Om Verklighetslabb Stureby

Verklighetslabbet är en arena för forskning och innovation där hyresgäster och personal på Stureby Vård- och Omsorgsboende får vara delaktiga i att utveckla framtidens boende för äldre. Läs mer på Verklighetslabbets hemsida. 

Om Unga Berättar

Unga Berättar är en verksamhet inom Kulturskolan Stockholm. Vårt mål är att stärka barn och ungas delaktighet i samhället. Metoden skiftar beroende på projekt men vi utgår alltid från den personliga berättelsen. Hos oss hörs barn och ungas röster genom digitala berättelser, filmer, fotografier eller andra kreativa uttryck. Deltagarna involveras i hela processen på riktigt och på ett lustfyllt sätt.

Nyckelord

Bilder

15 sommarjobbande ungdomar framför en VR-kamera.
15 sommarjobbande ungdomar framför en VR-kamera.
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum