Solna stad

Ungdomsjobb och föreningsliv ger Överjärva gård ett lyft

Dela

Överjärva gård utvecklas med en helhetssyn på ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet – i nära samverkan med föreningslivet och gårdens verksamheter. Ett initiativ med ungdomsjobbare har pågått under hösten, och rustat gården för trygga besök utomhus även under jul och vinter.

Under hösten och fram till jul har ett antal ungdomar i Solna hjälpt till med skötsel och upprustning på gården, som en värdefull introduktion i arbetslivet.

– Många goda krafter bidrar till utvecklingen av Överjärva gård. Initiativet med ungdomsjobbarna under hösten har tillsammans med föreningslivet och verksamheterna på gården gett platsen ett rejält lyft. Nu fortsätter vi utveckla en unik naturmiljö med fokus på ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet, säger Peter Edholm, kultur- och fritidsnämndens ordförande, Solna stad.

– Överjärva gård ger fina möjligheter för ungdomar i Solna att ta de första stegen in i arbetslivet i en unik naturmiljö. Och med möjligheten att jobba utomhus är det en bra lösning när den rådande pandemin försvårat arbetsmarknaden, inte minst för unga, säger Lars Rådén, kompetensnämndens ordförande, Solna stad.

Ungdomsjobbarna har fått möjlighet att arbeta utomhus på gården med till exempel fårskötsel, måleriunderhåll och att ta hand om naturen – i ett samarbete med Överjärva gårdscafé, Kulturlandskaparna och Solna naturskola. Ungdomarna har även förberett platsen för besökare under storhelgerna, för ett anpassat och stämningsfullt besök utomhus med möjlighet att hålla avstånd. Juldekorationerna har uppförts i samarbete med Signerat Linda Schilén, en av gårdens verksamheter i Trädgårdsmästarbostaden.

Hållbarhet i fokus när Överjärva gård utvecklas

Utvecklingen av Överjärva gård utgår från en helhetssyn med inriktning på ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Gårdens viktiga roll som mötesplats över generationsgränserna och hälsofrämjande natur- och kulturmiljö ska tillvaratas och utvecklas. Inte minst under den pågående pandemin har Överjärva gård varit en plats där människor kan umgås utomhus, vilket kan bidra till att minska isolering och psykisk ohälsa hos inte minst riskgrupper.

Kulturmiljö och attraktivt besöksmål

En sammanhållen natur- och kulturmiljö – det är inriktningen för utvecklingen av Överjärva gård, som beslutades av kommunstyrelsen den 15 juni 2020. Utbudet av verksamheter ska fortsatt anknyta till gårdens historia, till exempel som idag med välbesökta aktörer inom antikviteter och byggnadsvård i Magasinet samt trädgård och odling i Trädgårdsmästarbostaden. På gården finns även en omtyckt verksamhet med ett åttiotal får, höns, och det finns även potential att utveckla hästverksamheten som komplement till övriga djur på gården. Samtidigt säkerställs att alla aktörer och verksamheter följer gällande regelverk kopplade till djurskyddslagen, miljöbalken samt föreskrifter för Igelbäckens naturreservat. Förvaltningen för arbetsmarknad, kultur och fritid har i uppdrag att fortsätta arbetet med utvecklingen av gården som kulturmiljö och besöksmål i samarbete med expertmyndigheter och övriga intressenter.

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Solna stad
Solna stad
Stadshusgången 2
171 45 Solna

Pressjour 08-746 12 00http://www.solna.se

Solna är en framtidsstad i tillväxt, unikt belägen mellan Hagaparkens lugn och huvudstadens puls. Varje dag fördubblas befolkningen av människor som jobbar här eller besöker oss. Och i takt med att Solnaborna blir fler växer nya kvarter och stadsdelar fram, kollektivtrafiken byggs ut och allt fler företag etablerar sig i staden. Här kan du ta del av stadens pressmeddelanden om till exempel nya detaljplaner och hållbar stadsutveckling.

Följ Solna stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Solna stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum