Sverige för UNHCR

UNHCR: Fattigdom, översvämningar och covid-19 hotar i Jemen

Dela

Nästan en miljon utsatta människor som har tvingats på flykt i Jemen riskerar att förlora sina hem, pengar till mat och mediciner och mycket mer, varnar UNHCR. Nu krävs akut ekonomiskt stöd under de kommande veckorna för att hålla igång hjälpinsatserna.

Ett barn går förbi översvämningarna i Aden, Yemen, mars 2020. © UNHCR / Essam Adduais
Ett barn går förbi översvämningarna i Aden, Yemen, mars 2020. © UNHCR / Essam Adduais

Jemen anses redan vara världens största humanitära kris. Landet står nu också inför hotet från coronapandemin, och följderna av skyfall, stormar och översvämningar. Mer än 100 000 människor i Jemen är drabbade av ovädret som har orsakat omfattande skador på hus, hem och infrastruktur - på platser där människor på flykt har sökt skydd. Det uppskattas att mer än 3,6 miljoner människor har tvingats fly från sina hem i Jemen sedan den senaste konflikten inleddes 2015.

Endast i Syrien, Colombia och Demokratiska republiken Kongo är fler på flykt i sina hemländer till följd av konflikter. En rapport från IDMC om internflyktingar visar att konflikter och våld tvingade nästan 400 000 människor att fly från sina hem under 2019.

UNHCR söker akut mer pengar till hjälpinsatser i Jemen. Det behövs för att ge livräddande skydd och nödhjälp till människor som lever på flykt och de fattiga samhällen där de bor.

Medan landet kämpar för att överleva går konflikten i Jemen går in i sjätte året. Mer stöd gör det möjligt för UNHCR att dela ut förnödenheter till människor i svår nöd. De här människorna är de mest utsatta för hotet från covid-19 och spridning av viruset skulle få ohyggliga följder.

Utan mer pengar riskerar flera av UNHCR:s hjälpinsatser drastisk att minska eller upphöra. Det skulle lämna 655 000 människor på flykt i Jemen i en än mer akut situation.

UNHCR hjälper också internflyktingar i Jemen att få giltiga identitetsdokument som krävs för att registrera barn i skolor och patienter läggas in på sjukhus. UNHCR varnar nu att människor är under ökad risk, med tanke på deras svåra levnads- och sanitära förhållanden och eftersatt sjukvård. Det första bekräftade fallet med covid-19 identifierades i södra provinsen Hadramaut den 10 april.

Tillsammans med våra lokala partner informeras människor om riskerna och förebyggande åtgärder för att skydda sig mot covid-19.

Efter fem års konflikt behöver mer än 80 procent av Jemens befolkning någon form av hjälp. 

Hittills har UNHCR fått 58,4 miljoner US-dollar eller knappt 30 procdnt av det som krävs för att under 2020 skydda och tillhandahålla kritiskt stöd till internflyktingar, flyktingar och värdsamhällen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ett barn går förbi översvämningarna i Aden, Yemen, mars 2020. © UNHCR / Essam Adduais
Ett barn går förbi översvämningarna i Aden, Yemen, mars 2020. © UNHCR / Essam Adduais
Ladda ned bild

Om

Sverige för UNHCR
Sverige för UNHCR
Linnégatan 18
114 47 Stockholm

https://sverigeforunhcr.se/

Sverige för UNHCR är UNHCR:s samarbetspartner i Sverige och arbetar med att samla in pengar samt öka medvetenheten bland allmänheten om situationen för människor som tvingats fly sina hem. Sverige för UNHCR har 90-konto.

UNHCR är FN:s flyktingorgan och leder internationella insatser för att skydda människor som har tvingats fly från sina hem på grund av konflikt eller förföljelse. UNHCR ger livräddande nödhjälp som tak över huvudet, mat och vatten, skyddar grundläggande mänskliga rättigheter och tar fram lösningar som ger människor en säker plats de kan kalla sitt hem och där de kan skapa en bättre framtid. UNHCR arbetar även för att statslösa människor ska få en nationalitet.

 

Följ Sverige för UNHCR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sverige för UNHCR

Stjärnspelarna Asmit Begović och Alphonso Davis spelar virtuell fotbollsturnering till förmån för UNHCR:s arbete mot coronaviruset24.4.2020 09:56:11 CESTPressmeddelande

Den berömda AC Milan-målvakten Asmir Begović och FC Bayern Münchens tonårssensation Alphonso Davies kommer att mötas i en eFootball PES2020 livestream-turnering på lördagen den 25 april. De två spelarna, båda före detta flyktingar, kommer att göra upp om segern för att samla in pengar till UNHCR, FN:s flyktingorgans insatser mot covid-19.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum