Svenska kyrkan

UNHCR rapporterar oegentligheter i flyktingläger

Dela

FN:s flyktingorgan UNHCR har efter beskyllningar om bedrägeri och korruption gjort en omfattande utredning av förhållandena i flyktinglägret Kakuma i Kenya. Inga misstankar riktas i nuläget mot Svenska kyrkans lokala partner Lutherska Världsförbundet som arbetar i lägret.

UNHCR har gjort polisanmälan och vidtagit disciplinära åtgärder mot fem lokalt anställda.

Enligt svenska Sida handlar det inte om förskingring av biståndspengar, utan om ett systematiskt utnyttjande av flyktingar som bland annat fått betala för tjänster som ska vara gratis i lägret.

Flyktinglägret i Kakuma har funnits sedan 1992 och rymmer omkring 180 000 flyktingar. Svenska kyrkan har arbetat i lägret under många år tillsammans med Lutherska Världsförbundet (LVF) i Kenya.

– Det värsta i den här situationen är att människor som redan lever i utsatthet har drabbats. Det är naturligtvis upprörande, säger Erik Lysén, internationell chef för Svenska kyrkan.

Lennart Hernander, chef för LVF i Kenya, har fått kontinuerlig information under utredningens gång och betonar att det inte pågår någon utredning av LVF:s personal.

– LVF är den organisation i Kakuma som har det mest omfattande och effektiva arbetet mot korruption, med ett system som hanterar anmälningar och misstankar rörande alla aktörer. Svenska kyrkan och Sida är stora bidragsgivare till detta klagomålshanteringssystem, säger Lennart Hernander. 

Omfattningen av oegentligheterna klarläggs i UNHCR:s slutrapport som väntas inom kort.

KONTAKT
För intervju med Erik Lysén och Lennart Hernander kontakta pressekreterare Stefan Håkansson, 0768-00 01 02.

LÄS MER
Så arbetar Svenska kyrkan för att motverka korruption

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Europeiskt juluttalande för asylrätten och ett värdigt flyktingmottagande5.12.2018 07:54Pressmeddelande

Ärkebiskop Antje Jackelén har tillsammans med ett 30-tal europeiska kyrkoledare skrivit under ett uttalande för asylrätten och upprätthållande av värdighet i mottagandet av människor på flykt. Uttalandet överlämnades igår till Europaparlamentets förste vice talman, Mairead McGuinness, under en ceremoni i Bryssel. I uttalandet uppmanar kyrkoledarna Europas stater, invånare och politiska ledare att värna människovärdet och inte bli likgiltiga inför andras lidande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum