Sverige för UNHCR

UNHCR välkomnar Maltas beslut att ta emot fartyget Aquarius

Dela

UNHCR välkomnar gårdagens beslut av Maltas regering att tillåta avstigning av 141 asylsökande och migranter räddade i centrala Medelhavsområdet av en frivilligorganisation.

Räddningsfartyget Aquarias. Foto: © UNHCR/Markel Redondo
Räddningsfartyget Aquarias. Foto: © UNHCR/Markel Redondo

– UNHCR välkomnar slutet på dödläget kring Aquarius och det faktum att 141 barn, kvinnor och män inte längre är strandade till sjöss, säger FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi.

– Men läget borde aldrig ha kommit till det här överhuvudtaget. Det är fel, farligt och omoraliskt att hindra räddningsfartyg som patrullerar Medelhavet medan regeringarna tävlar om vem som kan ta det minsta ansvaret, avslutar Filippo Grandi.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Räddningsfartyget Aquarias. Foto: © UNHCR/Markel Redondo
Räddningsfartyget Aquarias. Foto: © UNHCR/Markel Redondo
Ladda ned bild

Om

Sverige för UNHCR
Sverige för UNHCR
Linnégatan 18
114 47 Stockholm

https://sverigeforunhcr.se/

Sverige för UNHCR är UNHCR:s samarbetspartner i Sverige och arbetar med att samla in pengar samt öka medvetenheten bland allmänheten om situationen för människor som tvingats fly sina hem.

UNHCR är FN:s flyktingorgan och leder internationella insatser för att skydda människor som har tvingats fly från sina hem på grund av konflikt eller förföljelse. UNHCR ger livräddande nödhjälp som tak över huvudet, mat och vatten, skyddar grundläggande mänskliga rättigheter och tar fram lösningar som ger människor en säker plats de kan kalla sitt hem och där de kan skapa en bättre framtid. UNHCR arbetar även för att statslösa människor ska få en nationalitet.

Sverige för UNHCR är UNHCR:s samarbetspartner i Sverige och arbetar med att samla in pengar samt öka medvetenheten bland allmänheten om situationen för människor som tvingats fly sina hem. Sverige för UNHCR har 90-konto.

Följ Sverige för UNHCR

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Sverige för UNHCR

Under Almedalsveckan tvingades ytterligare 326 333 människor fly11.7.2018 10:04:00 CESTPressmeddelande

Idag är 68,5 miljoner människor på flykt i världen. Varannan sekund tvingas ännu en människa på flykt. Sverige för UNHCR närvarade under Almedalsveckan med en digitalskärm som i realtid räknade antalet människor som tvingades lämna sina hem bara under politikerveckan. Från det att Almedalsveckan började söndag 1 juli klockan 09.00 till veckan slutade söndag 8 juli klockan 14.00 tvingades 326 333 människor på flykt, allt medan seminarierna och minglen avlöste varandra. Aktiviteten ingick i Human Facts - Sverige för UNHCR:s kampanj för att lyfta fakta om flyktingsituationen och berätta om människorna bakom flyktingstatistiken. Förbipasserande i Almedalen hade möjlighet att skriva på Sverige för UNHCR:s upprop för ett mer humant samtal om människor på flykt. -Vi gör kampanjen Human Facts för att bidra till ett humant samtal om flyktingar och öka viljan att hjälpa människor på flykt. Samtalsklimatet kring flyktingar har hårdnat och vi vill påminna om att bakom varje siffra finns en människ

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum