Unik bok om killar i kör

Dela

”Det räcker inte att skriva ’alla är välkomna’ om inte körmiljön också är anpassad för alla”. Boken Killar i kör ska bidra till att skapa körmiljöer där pojkar, tonåringar och unga vuxna män kan finna sin plats.

Kira Lankinen och Joakim Olsson Kruse
Kira Lankinen och Joakim Olsson Kruse

Svenska kyrkan har sedan decennier svårt att få pojkarna att hitta till de unga körerna. Boken Killar i kör är ett led i att försöka vända den trenden.

I sitt arbete som organist och körledare i Västerås domkyrka har Joakim Olsson Kruse bland annat haft uppdraget att återetablera dess gosskör och herrkör, och medan huvuddelen av Killar i kör vänder sig till alla körer, körledare och åldrar har de sista delarna fokus enbart på killarna.

– Om man skapar en körorganisation som fungerar för pojkar så hittar tjejerna automatiskt en plats där, men det funkar inte åt andra hållet, säger Joakim Olsson Kruse.

Han menar att problemet att få killar att komma till kyrkans körer bottnar i en kombination av fördomar, vuxenvärldens prestationstänkande och brist på körsjungande förebilder.

– Det stora problemet är inte killarnas attityd utan omvärldens attityd, säger han.

De flesta killar idag har varken hört pappa, farfar eller morfar sjunga. Det gör att förkunskaperna saknas och startsträckan blir längre. Vid sidan av att killarna i blandade körer också är i numerär minoritet tenderar detta att göra dem extra utsatta då det blir till tal om uppsjungningar och prestation.

Bokens bildmaterial är skapat av dokumentärfotograf Charlotta Bäckström som under sju års tid följt Joakim Olsson Kruses arbete med goss- och herrkörer. Boken Killar i kör – att skapa sångmiljöer för pojkar, tonårskillar och unga män är utgiven av Västerås stift 2020. 

– Det är verkligen en unik bok. Det är den första med fokus på inte bara det metodiska utan med tanke på pojkarna som individer, och det är det första som skrivits om gosskörer på 20 år, säger stiftets musikkonsulent Kira Lankinen.

Mer info och kontakt

Joakim Olsson Kruse, joakim.olssonkruse@svenskakyrkan.se, telefon: 021-81 46 18

Läs mer om boken på Västerås stifts webbplats

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Kira Lankinen och Joakim Olsson Kruse
Kira Lankinen och Joakim Olsson Kruse
Ladda ned bild

Om

Västerås stift, Svenska kyrkan
Västra Kyrkogatan 9
72215 Västerås

021-17 85 00https://www.svenskakyrkan.se/vasterasstift

Västerås stift är Svenska kyrkans regionala nivå i Dalarna, Västmanland och norra delen av Örebro län. Biskop sedan 2015 är Mikael Mogren. Stiftets uppgift är att stödja de 76 lokala församlingarna i den grundläggande uppgiften att fira gudstjänst, undervisa, utöva mission och diakoni, kyrkans sociala arbete.

Följ Västerås stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Västerås stift, Svenska kyrkan

Ny bok om Claes-Bertil Ytterberg: ”En västmanlänning bär inte sin tro på utsidan”21.11.2019 06:00:00 CETPressmeddelande

50 år som präst, 20 år som biskop, en stor gestalt i Västerås stifts, och Svenska kyrkans, historia. För många en folkkyrkans förnyare. I en ny bok skildras Claes-Bertil Ytterbergs liv och väg i Svenska kyrkan, med start i uppväxten i bruksorten Surahammar. En bakgrund som på många sätt präglat hans liv och teologiska hållning. Västmanländsk bruksbygd är inte de stora ordens mylla, som han själv säger.

Nytt biskopsbrev om klimatet24.9.2019 08:59:41 CESTPressmeddelande

Svenska kyrkan lanserar ett nytt biskopsbrev om klimatet. Det presenteras på fredag under Bokmässan i Göteborg. – Det går inte längre att blunda för att klimatkrisen också är en existentiell och en andlig kris. Den berör våra innersta känslor och värderingar, vår tro. Klimatet kräver mer av mänskligheten än tekniska, politiska och ekonomiska lösningar. Det handlar om mening, mod och hopp som befriar till handlingskraft, säger Västerås stifts biskop Mikael Mogren.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum