Stockholms stad

Unik bullerskyddsskärm minskar buller på Lindingövägen

Dela

Stockholms stad har färdigställt en ny ekologisk bullerskyddsskärm vid Östermalms IP på Lidingövägen. Den första i sitt slag i Stockholm. Den 168 m långa växtväggen innehållande 28 000 växter dämpar ljud effektivare än träplank. Den skapar en bättre ljudmiljö på idrottsplatsen samtidigt som växterna minskar partiklarna i luften.

Gröna bullerskyddsskärmar är vanligare längs med motorleder men denna är en av de första i sitt slag i Stockholm.

- Eftersom att den ligger precis bredvid en gång- och cykelbana ska den kännas mer händelserik. Det finns ett färgkoncept med rosa-orange blomning och en i blått och silver, däremellan avbrott i form av belysningspaneler med grönaktigt skimmer. Färgskiftningarna ger en rytm i väggen och ökar i hastighet in mot staden eftersom att de olika färgsektionerna växlar snabbare. På vintern när växterna vilar och är nedvissna kommer den vackra rostbruna panelen synas och belysningen synas mer säger Jean-Louis Dessalles, områdesansvarig landskapsarkitekt för Östermalm på trafikkontoret.

Lidingövägen är en viktig länk i Stockholms stads cykelvägnät och är ett prioriterat cykelstråk för arbetspendling i Stockholms län. Vägen förbinder Ropsten, Hjorthagen och Norra Djurgårdsstaden med Östermalm och city. Våren 2017 kommer arbetet med att bredda och förbättra gång- och cykelbanorna längs med Lidingövägen mellan Tegeluddsvägen och Valhallavägen att påbörjas.

Bullerskyddsskärmen har kostat 4,5 miljoner kronor att bygga och är 168 meter lång och två meter hög. Underhållsarbetet med väggen bedöms bli mindre än vad ett traditionellt bullerskydd i till exempel trä skull kräva.

För mer information:
Elisabeth Ström, projektledare konstbyggnadsteknik, trafikkontoret
E-post: elisabeth.e.strom@stockholm.se
Telefon: 08-508 26 414

Nyckelord

Bilder

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://stockholm.se

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum