Svenskt Trä

Unik databas för träforskning lanseras

Dela

Den 9 april lanserades en helt ny forskningsportal, Träforskningsportalen, som innehåller över 6000 forskningsrapporter relaterade till trä och träbyggande. Databasen har länge efterfrågats av träindustrin och kommer att bli en användbar källa till kunskap för besökare som forskare, studenter, konstruktörer och arkitekter. Bakom forskningsdatabasen står branschorganisationen Svenskt Trä i samarbete med Kungliga Biblioteket. Även RISE, Research Institute of Sweden, har haft en nyckelroll i uppstartandet av portalen.

Forskning kring trä har bedrivits länge, men rapporterna har samlats i åtskilda databaser eftersom det har saknats en gemensam plats för träforskning att lagra dem på. Träindustrin gav därför Svenskt Trä uppdraget att förenkla och tillgängliggöra resultaten av träforskningen. Man efterfrågade en gemensam källa vilket resulterade i en ny, sökbar forskningsportal – Träforskningsportalen. Träforskningsportalen blir en unik databas, öppen för alla, med över 6000 sökbara forskningsrapporter relaterade till trä och träbyggande.

- För att snabbt nå ut till så många som möjligt valde vi att lansera Träforskningsportalen på traguiden.se som har omkring en miljon besökare varje år, säger Alexander Nyberg, arkitekt och projektledare på Svenskt Trä.

TräGuiden är en webbplats med över 5000 sidor om trä och träbyggande och vänder sig främst till konstruktörer, arkitekter, akademiker och andra specialister inom området. Träforskningsportalen blir enkel att hitta på traguiden.se och får en egen flik i huvudmenyn.

- Den nya portalen kommer förnyas löpande och därmed hållas aktuell samtidigt som den erbjuder besökarna ett nischat och exklusivt utbud av bland annat äldre träforskning som inte minst kan vara väldigt intressant för forskare och doktorander, säger Alexander Nyberg.

Träforskningsportalen kommer att rymma både dagsaktuell träforskning och mer ovanliga träforskningrapporter och forskningsresultat som aldrig tidigare publicerats.

- Faktum är att vi för första gången lanserar gamla rapporter från 40-talet som få kände till existerade, säger Alexander Nyberg.

Projektet med Träforskningsportalen har inneburit utmaningar där man bland annat ställts inför olika juridiska och upphovsrättsliga frågor. Även frågor om avgränsning och relevans för urval har varit en utmaning. En annan viktig fråga har varit att utveckla en optimerad sökmotor som levererar relevant sökresultat.

- Sökmotorn handlar i grunden om kunskap och kunskap är inget statiskt. Vi kommer låta sökmotorn leva, förbättras och utvecklas och innefatta ännu fler forskningsresultat i framtiden, avslutar Alexander Nyberg.

Besök Träforskningsportalen: besök traguiden.se och klicka på ”Forskning” i huvudmenyn.

Pressbilder

För mer information:
Alexander Nyberg, arkitekt, +46 72 561 72 36, alexander.nyberg@svenskttra.se

Presskontakt:
Camilla Carlsson, kommunikationschef, +46 72 702 79 65, camilla.carlsson@svenskttra.se

Nyckelord

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Trä verkar för kunskapsspridning, inspiration och utveckling som rör trä, träprodukter och träbyggande. Målsättningen är att genom information och inspiration öka träanvändningen i Sverige och på utvalda marknader utomlands. Svenskt Trä syftar också till att lyfta fram trä som ett konkurrenskraftigt, miljövänligt och hållbart material.

Svenskt Trä är en verksamhet inom branschorganisationen Skogsindustrierna. Bakom Svenskt Trä står svensk sågverks- och limträindustri.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

Nu blir det ännu enklare att bygga i trä20.4.2018 08:52Pressmeddelande

Det är inte alltid helt enkelt att snabbt och direkt på plats räkna ut hur mycket läkt takbyggnationen kräver eller hur mycket fasadpanel som behövs för en ny tillbyggnad. För att underlätta byggande i trä har branschorganisationen Svenskt Trä tagit fram arbetsverktyget Lathunden. I den nya versionen av Lathunden finns bland annat uppdaterade dimensioneringstabeller, ny information kring industriell ytbehandling och nya profiler inom virkessortimentet.

Hjälp för att komma igång med vårens byggprojekt19.4.2018 14:36Pressmeddelande

Våren närmar sig med stormsteg och det börjar bli dags att komma igång med byggandet av den nya altanen, bryggan på landet eller lekstugan till barnen. Frågor om hur mycket virke som går åt, vilka dimensioner som behövs och vilka skruvar/spikar som ska användas var blir allt mer relevanta. För att hjälpa alla händiga och byggintresserade personer har branschorganisationen Svenskt Trä tagit fram arbetsverktyget Lathunden och lanserar nu en uppdaterad utgåva, både som trycksak och gratisapp.

Furu, framtidsmaterial i trendutställning på Stockholm Furniture & Light Fair7.2.2018 14:31Pressmeddelande

Att furu är ett intressant framtidsmaterial är tydligt då det uppmärksammas i trendutställningen skapad av Halleroed och Materialbiblioteket på uppdrag av Stockholm Furniture & Light Fair 6-10 februari. Det är ett träslag som kan gestaltas i en mängd nyskapande uttryck tack vare moderna ytbehandlingar och ny teknik. För branschorganisationen Svenskt Trä är det här av flera skäl ett spännande samarbete.

Svenskt limträ slår rekord igen!23.1.2018 15:16Pressmeddelande

De senaste åren har den svenska limträbranschen vant sig vid att slå rekord. Under 2017 ökade försäljningen med cirka 7 procent jämfört med 2016 som var det tidigare rekordåret. − Det är inte minst den unga generationen som insett limträbyggandets fördelar och allt talar för att försäljningen av limträ fortsatt kommer att öka, säger Johan Fröbel, chef teknik och distribution på branschorganisationen Svenskt Trä. Under 2017 sålde de svenska limträproducenterna sammanlagt drygt 85 000 kubikmeter limträ, vilket kan jämföras med cirka 77 000 kubikmeter år 2016. Johan Fröbel menar att de senaste årens rekordförsäljning visar på en stabil trend och räknar med en fortsatt kraftig ökning av limträbyggandet. − De siffror och den efterfrågan vi ser nu är ingen tillfällighet, utan resultatet av ett paradigmskifte som innebär något helt nytt i byggbranschen, säger han. Bakom rekordsiffrorna ligger de stora fördelar som finns med att bygga med limträ: det är förnybart, vackert, lätt att forma, bran

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum