Dianthus AB

Unik drönartjänst hittar barkborren

Dela

IT-företaget Dianthus lanserar den världsunika webbtjänsten rapiddronemap.se för drönare i kampen mot granbarkborren. Tjänsten skapar snabbt och effektivt sammanhängande foton över skogen och gör det enklare för den enskilda markägaren att manuellt identifiera skadeangrepp. Dianthus har valt att erbjuda tjänsten gratis för enskilda privata skogsägare.

Den unika teknologin hos Rapid Drone Map gör drönarfotograferingen 5-10 gånger effektivare i jämförelse med traditionella metoder. Normalt kan man täcka ca 20 ha på ett drönarbatteri, medan man med Dianthus teknik kan täcka så pass mycket som 100-150 ha. Tjänsten skapar en sammanhängande karta av foton som sedan kan användas som underlag för att exempelvis hitta granar angripna av granbarkborre. 

-      För de flesta privata skogsägare i Sverige tar det inte mer än 20 minuter att skaffa sig en ögonblicksbild över markinnehavet, säger Dianthus VD Fredrik Walter.


Bild 1. Med drönare och Rapid Drone Map är det lätt att skaffa sig en ögonblicksbild över markinnehavet (foto: Jennie Nilede)

Rapid Drone Map är resultatet av ett nära samarbete med skogsföretaget Sveaskog, som sedan några månader tillbaka använder Rapid Drone Map i dagligt arbete. Redan nu har Sveaskog använt tjänsten på mer än 400 platser runt om i landet. Tidigare kunde Sveaskogs fältpersonal bara följa drönarens filmning under själva flygningen, och då var det lätt att missa många vindfällen och granbarkborreangrepp.

-      Nu kan vi med Rapid Drone Map vara betydligt effektivare. Med tjänsten skapar vi stora sammanhängande bilder som vi sedan i lugn och ro kan bearbeta på ett strukturerat sätt, säger Johan Ekenstedt, Teknikspecialist på Sveaskog.


Bild 2. Enskilda träd eller områden angripna av granbarkborre går lätt att hitta i Rapid Drone Maps sammanhängande bilder (foto: Sveaskog).

Fredrik Walter berättar att intresset är stort från skogskonsulter som nu vill använda deras tjänst. En av konsulterna som starkt driver på användningen i södra Sverige är Anton Holmström, VD på SilvaPinealis. Han berättar att användningen av drönare har ökat kraftigt sen 2017, men att de flesta användarna har varit begränsade till att endast ha drönaren som en slags kikare.

-      Dianthus tjänst gör nu drönaren till ett ännu effektivare redskap för att snabbt hitta granbarkborreskador, säger Anton Holmström.

Bild 3. Jämförelse mellan sammanhängande bilder producerade med Rapid Drone Map (t.v.) och med traditionell teknik (t.h.).

I nedanstående tabell ges en sammaställning av för- och nackdelar med Rapid Drone Map och traditionell teknik för att skapa sammanhängande kartor av flygfoton.

Rapid Drone Map Tradtionell teknik
+ Mycket stor yttäckningsförmåga per batteri + Ger mycket bra passning till kartan
+ Snabb produktion av sammanhängande bild + Mycket visuellt tilltalande
+ Möjlighet att använda enskilda flygbilder + Kan användas för mätning av trädhöjd
+ Bra upplösning på varje delbild -  Låg yttäckningsförmåga per batteri
-  Visuellt irriterande bildskarvar -  Långsam produktion av sammanhängande bild
-  Lutande träd i delbildernas kanter  

Dianthus ser andra lämpliga användningsområden för Rapid Drone Map, t.ex, uppföljning av avverkning, gallring och röjning. Om ett år räknar Dianthus med att kunna erbjuda enklare analystjänster byggda med artificiell intelligens, och kommer då även att kunna erbjuda kompletta underlag till skogsbruksplaner utifrån drönarbilder.

Instruktionsfilm för Rapid Drone Map

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Dianthus AB
Färgaregatan 5
96132 Boden

http://www.dianthus.se

Dianthus är ett IT-företag som fokuserar på att ta fram smarta och innovativa lösningar åt svenskt skogsbruk, IT åt skogen!

Följ Dianthus AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.