Lindholmen Science Park

Unik elcykelpool invigs i Göteborg

Dela

Den 23 oktober invigs en komplett elcykelpool på Lindholmen Science Park i Göteborg. Det helautomatiska elcykelgaraget är en unik lösning där elcyklarna hänger stöld- och väderskyddade och laddas med hjälp av solpaneler. Med en enkel knapptryckning i mobilen får resenären ut elcykeln som hissas ned automatiskt ur garaget.

– Elcykelpoolen blir ett utmärkt komplement till de bilpooler och den elbusslinje som finns på Lindholmen. Det blir ytterligare ett sätt att resa hållbart, säger Niklas Wahlberg, vd, Lindholmen Science Park.

Företagen Off Course och Move About har tillsammans tagit fram den unika elcykelpoolen som en del i samverkansprojektet Elmob. Projektet leds av Göteborgs Stad och ska underlätta hållbart resande i Göteborg med hjälp av elektrifierade, delade transportlösningar.

– Det här är ett smidigt alternativ för kortare resor. Många upplever vanlig cykel som ansträngande och särskilt vid tjänsteresor vill man inte bli svettig. Då kan elcykel vara ett bra val, säger Martin Franzén, vd för Off Course.

Elcyklarna hänger säkert förvarade för såväl väder och vind som sabotage. På plats vid cykelgaraget svarar resenären på ett SMS och elcykeln hissas ned från sin stöldsäkra upphängning. Hjälm följer automatiskt med i en specialdesignad box och man har även tillgång till regnponchos vid garaget.

Off Course AB, som tillverkar och säljer elcykeln Off Course, har utvecklat det helautomatiserade elcykelgaraget. Move About ansvarar för den tekniska driften av poolen och elcyklarna bokas via samma boknings- och betalsystem som Move Abouts elbilar.

– De flesta organisationer använder sig av en kombination av olika resor i tjänsten, som taxi, milersättning, företagsbilar och hyrbilar. För resor som är kortare än en mil blir det både dyrt och miljöbelastande att köra bil. Elcykelpoolen i kombination med elbilspoolen blir en lösning som både klarar tuffast möjliga miljökrav och som samtidigt är kostnadseffektiv och smidig för användarna, säger Ulf Jakobsson, marknadschef på Move About.

Nya elcykelpoolen visas upp vid invigningen

Fredag den 23 oktober invigs den nya elcykelpoolen på Lindholmen Science Park och i mitten av november öppnar en motsvarande elcykelpool på Johanneberg Science Park i Göteborg.

Press och allmänhet välkomnas till invigningen där man kommer kunna se hur elcykelgaraget fungerar och prova elcyklarna.

Tid: 23 oktober, 12.30 – 13.30

Plats: Vid elbilspoolen på parkeringen framför huvudbyggnaden på Lindholmspiren 3-5.

Kontakt

Vid frågor om elcykelpoolen kontakta Ulf Jakobsson, marknadschef Move About,ulf.jakobsson@moveabout.se, 070-603 13 50.

Vid frågor om Elmob-projektet kontakta Gunnar Ohlin, projektledare Lindholmen Science Park,gunnar.ohlin@lindholmen.se, 031-764 70 23.

Fakta - Elcykelpoolen

Enkelt att boka

 • Samma boknings- och betalsystem som till elbilspoolerna
 • Automatisk elcykelutlämning via mobiltelefon

Praktiskt

 • Automatisk hjälmutlämning
 • Tillgång till regnponcho
 • Fördelning av elcykel med lämplig laddnivå till varje användare
 • Automatisk laddning av elcyklarna – ingen laddkabel behövs

Tryggt

 • Tillgång till kunnig telefonsupport
 • Byte till vinterdäck under vintersäsongen och regelbunden översyn
 • Elhiss med fastlåsning av elcyklar och stöldskydd

Miljövänligt

 • Elcykelgaraget har solpaneler som hjälper till att ladda cyklarna
 • Snyggt designat i trä med LED-belysning

Fakta - Elmob

ELMOB, som är en förkortning av elektrifierad mobilitet, pågår 2014 - 2016. Projektet ska utveckla, testa och demonstrera elektrifierade, delade transportlösningar. Samverkansprojektet delfinansieras av VINNOVA och är ett samarbete mellan forskning, näringsliv och Göteborgs Stad.

Partners i projektet är: Business Region Göteborg, Chalmersfastigheter, Elcykelbutiken, Göteborg Energi, Göteborgs Gatubolag, Göteborgs Stad Trafikkontoret, Innerstaden Göteborg, Jernhusen, Lindholmen Science Park, MIGS Taxi, Move About, Off Course, Rosén & Jönsson Bilstation, Velove, Viktoria Swedish ICT, Volvo Bussar, Västtrafik och Älvstranden Utveckling

Läs mer på http://forlivochrorelse.se/delade-elfordon-projektet-elmob

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Lindholmen Science Park
Lindholmen Science Park
Lindholmspiren 3-5, Box 8077
402 78 Göteborg

031-764 70 00http://www.lindholmen.se

Lindholmen Science Park är en samverkansmiljö inom styrkeområdena transport, ICT, visualisering och media. Vi erbjuder en neutral arena där näringsliv, akademi och myndigheter tillsammans driver innovation för samhällsutveckling. I över 15 år har vi varit med och skapat framgångsrika samarbeten på regional, nationell och internationell nivå.

E-post: info@lindholmen.se

Följ Lindholmen Science Park

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Lindholmen Science Park

Pressinbjudan: Lindholmen Software Development Day 26 oktober - Hur förändras vårt samhälle och beteende med nya mjukvarutjänster?24.10.2017 11:32Pressinbjudan

”The Software Society - The interaction between our changing behavior, our society, and the new landscape of Software Services” – Det är temat för årets Lindholmen Software Development Day, som anordnas för trettonde året i rad. Konferensprogrammet är det vassaste hittills och eventets drygt 600 platser har varit fulltecknade sedan i juni.

Innovativa storbolag driver satsning för framtidens transporter3.10.2017 16:18Pressmeddelande

I en allt mer komplex och digitaliserad bransch där automation, elektromobilitet och uppkopplade fordon är framtiden ställs nya krav på arbetssätt. Autoliv, Ericsson, Volvo Cars, Volvokoncernen och Zenuity invigde därför idag MobilityXlab på Lindholmen Science Park. Bolagen vill stärka sin position i framkant av en föränderlig fordonsbransch för att i samverkan med startups utveckla och visa upp säkrare och effektivare transporter för framtiden.

Kraftsamling för framtidens transportlösningar i Drive Swedens projekt inom regeringens samverkansprogram28.9.2017 15:46Pressmeddelande

Smartare och mer hållbara lösningar karakteriserar de aktiviteter som Drive Sweden på uppdrag av regeringen kommer att leda inom ’Nästa generations resor och transporter’ - ett av de fem nationella samverkansprogram som regeringen lanserat och finansierar. Ett flertal av Drive Swedens partners, inklusive Volvo Cars, Volvo Bussar, Nobina, RISE och KTH, kommer att utveckla och prova helt nya sätt för hur vi förflyttar oss i våra städer, vilket kan skapa en stor och påtaglig samhällsnytta.

Lindholmen Science Park startar nationellt mediecenter7.9.2017 13:27Pressmeddelande

Lindholmen Science Park AB i Göteborg startar ännu ett högaktuellt och unikt forsknings- och innovationsprogram: Medier & demokrati. Satsningen stöds av bland andra Sveriges kommersiella medier samlade inom Tidningsutgivarna (TU), Public Service-bolagen Sveriges Radio och Sveriges Television och landets ledande medieakademier. Målet är att stärka publicistiken, journalistiken, det offentliga samtalet och demokratin.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum