Frölunda Torg

Unik energianläggning på Frölunda Torg invigd: producerar nio andelar energi för varje andel köpt elenergi

Dela

Frölunda Torgs gröna jätteinvestering i förnybar energi, Geo Sol, invigdes nyligen i närvaro av politiker från miljö- och klimatnämnden i Göteborgs stad. – Vi producerar nästan nio andelar energi för varje andel köpt elenergi. Vi har hittills producerat över 1100 MWh energi i form av värme, kyla, tappvarmvatten och elektricitet från solcellerna, säger Henrik Pihlblad, teknisk chef Skandia Fastigheter.

Henrik Pihlblad, teknisk chef Skandia Fastigheter. Foto: Nathalie Bernhardtz
Henrik Pihlblad, teknisk chef Skandia Fastigheter. Foto: Nathalie Bernhardtz

Geo Sol smögs igång redan i maj, och är sedan en tid verksam i full kapacitet. Med anledning av det, och för att presentera det unika projektet för såväl köpcentrumets besökare hölls nyligen en invigning av anläggningen. Inbjudna politiker från Göteborgs stad närvarade, liksom flera lokala medier.

Sedan starten i maj har geoanläggningen producerat 1170 MWh energi (kyla, värme, varmvatten) och för detta har man nyttjat 274 MWh elenergi.

Hittills har solanläggningen producerat 140 MWh solel sedan slutet av juli.

– Resultatet sedan starten är att vi producerar nästan nio andelar energi för varje andel köpt elenergi (egenproducerad fossilfri solel avräknad) vilket är riktigt bra, säger Henrik Pihlblad, teknisk chef Skandia Fastigheter och ansvarig för projektet.

Projektet, en jätteinvestering om 32 miljoner kronor, sänker årligen Frölunda Torgs fossila utsläpp med cirka 214 ton C02. Satsningen kommer radikalt att minska Frölunda Torgs klimatpåverkan genom omställningen till förnyelsebar energi.

 

2300 solpaneler har installerats på taket till Frölunda Torg och en geoenergianläggning i källaren. Solcellerna på taket försörjer värmepumpar och kylmaskiner i källaren med elenergi och dessa ansluts dels till fastighetens tekniska system för distribution av energi samt till ett geolager i berget (totalt 16 000 meter borrhål) under fastigheten för energitillförsel och lagring av spillvärme.

– Vi kan använda både solens och bergets förutsättningar på ett unikt sätt. Solens kraft är störst på sommaren och berget blir ett slags batteri för solproducerad el, som därmed kan nyttjas hela året. Om än i en annan energiform. Anläggningen medför att vi slipper använda fossila energislag i samma utsträckning som tidigare och gör en grön växling till förnyelsebar energi, säger Henrik Pihlblad.

Anläggningen beräknas att producera 525 MWh elenergi per år, vilket ungefär motsvarar årsförbrukningen för 27 stycken villor. Vidare kommer här att produceras 2600 MWh värmeenergi vilket motsvarar en årsuppvärmning av ungefär 175 villor. Totalt sett innebär det att Frölunda Torg sänker sina fossila utsläpp med ungefär 214 ton C02/år. Som jämförelse motsvarar detta cirka 100 flygresor från Göteborg till New York.

Bilder

Henrik Pihlblad, teknisk chef Skandia Fastigheter. Foto: Nathalie Bernhardtz
Henrik Pihlblad, teknisk chef Skandia Fastigheter. Foto: Nathalie Bernhardtz
Ladda ned bild
Foto: Johan Falklind
Foto: Johan Falklind
Ladda ned bild

Om

Frölunda Torg
Frölunda Torg

421 42 Västra Frölunda

http://frolundatorg.se/

Frölunda Torg är ett av Göteborgs största och samtidigt mysigaste köpcentrum beläget i närheten av havet och stadens södra skärgård. Här finns ca 200 butiker, ett brett utbud av välkända varumärkesaffärer, marknadsledande kedjor och små specialbutiker under ett tak. Bilparkering är fri i tre timmar och spårvagn och buss stannar precis utanför entrén.

Välkommen!

Följ Frölunda Torg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Frölunda Torg

Tre nytillskott på Frölunda Torg i vår23.4.2020 09:33:46 CESTPressmeddelande

Coronakrisen har drabbat inte minst restaurangnäringen – men Glenn Sportsbar har nu öppnat på köpcentrumet Frölunda Torg i Göteborg. Därmed får det redan stora utbudet av restauranger ett välkommet nytillskott. – Att vi nu kan bredda utbudet med en sportbar känns både efterlängtat och spännande, säger Tobias Heurlin, biträdande Centrumchef Frölunda Torg. Två nya butiker öppnar även inom kort på köpcentrumet: skokedjan Skechers och zoobutiken Arken Zoo.

Prestigeladdade nomineringar för Frölunda Torg25.9.2019 16:05:10 CESTPressmeddelande

Frölunda Torg är nominerade i två prestigefulla kategorier i NCSC Sweden Awards, Best Marketing Campaign för en av köpcentrumets besökare framröstad pop-up-butik och Best Innovation för det unika klimatprojektet GeoSol. – Det är ett kvitto på att vi gör ett bra arbete på områden som är oerhört viktiga för oss – kundens upplevelse och hållbarhetsarbete, säger Johanne Gabrielson, marknadschef Frölunda Torg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum