Unik forskning förbättrar för patienter efter höftoperation
Många som drabbas av en höftfraktur är äldre, sköra och multisjuka. Att behöva genomgå en operation innebär ett extra stresspåslag som kan vara tufft för en äldre person, vilket kan vara en förklaring till den höga dödligheten efter höftfrakturkirurgi. Forskaren Ahmad Mohammad Ismail visar i sina studier att betablockad tycks vara kopplat till en minskad risk för död efter operation.

Man har under åren satsat mycket på denna patientgrupp genom olika initiativ som exempelvis snabbspår till operation och multidisciplinära team, där olika specialister tar hand om patienten från ankomst till utskrivning. Trots detta har dödligheten i det närmaste varit oförändrad och upp till en tredjedel av patienterna dör inom ett år efter operationen.
Positiv effekt av betablockad
Ahmad Mohammad Ismail, ST-läkare inom Verksamhetsområde ortopedi och handkirurgi i Region Örebro län och tidigare doktorand på Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet, är först med att forska på betablockad och höftkirurgi.
– Vi ser att våra patienter blir äldre och sjukare men vården har också blivit bättre med åren. Det är ju de äldsta och sköraste som ådrar sig höftfrakturer och medelåldern är 82 år. Det vi kunde påvisa med våra studier var ett samband mellan behandling med betablockad, som är en vanlig hjärtmedicin, och en minskad dödlighet upp till ett år efter höftfrakturkirurgi. Den främsta effekten var inom de första 90 dagarna efter operation, säger han.
Studierna föreslår att betablockad som är välkänd och billig medicin möjligen kan ge en bättre överlevnad hos denna patientgrupp. Det behövs dock mer forskning som bekräftar dessa fynd innan man kan införa det inom hälso- och sjukvården.
– Vi såg även att de patienter som inte hade några riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom hade nytta av behandlingen. Detta talar för att betablockad har mer än bara en hjärtskyddande effekt, avslutar han.
Vid frågor kontakta
Ahmad Mohammad Ismail
ST-läkare
Verksamhetsområde ortopedi och handkirurgi
Universitetssjukhuset Örebro
Region Örebro län
Mail: ahmad.mohammad-ismail@regionorebrolan.se
Telefon: 073 -810 91 70
Nyckelord
Kontakter
Elin AbelsonKommunikatör
Tel:072-1464995elin.abelson@regionorebrolan.seBilder


Länkar
Om
Det personliga universitetssjukhuset
Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.
Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.
Följ Universitetssjukhuset Örebro
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro
Mår du psykiskt dåligt på grund av ditt jobb?25.4.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Arbets- och miljömedicin erbjuder nu digitala vårdbesök för personer som upplever en ohälsosam psykosocial arbetsmiljö. Det kan vara på grund av hög arbetsbelastning, otrygga arbetsförhållanden, otydliga eller konfliktfyllda förväntningar, svårlösta konflikter med chef eller medarbetare, upplevelser av kränkningar eller annan utsatthet. Nedsatt arbetsförmåga på grund av psykisk ohälsa står för en allt större del av sjukfrånvaron i Sverige idag.
Möjlighet att testa sitt brunnsvatten kostnadsfritt genom ny studie20.4.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Arbets- och miljömedicin bjuder in alla som har egen brunn i Örebro län, grävd eller borrad, att delta i en studie där man ska undersöka om det förekommer förhöjda halter av metaller i dricksvattnet. Analyserna är utan kostnad för alla som deltar i studien.
Depression i tonåren påverkar ekonomin i vuxenlivet11.4.2022 11:00:11 CEST | Pressmeddelande
Forskning inom Region Örebro län visar hur viktigt det är att hjälpa ungdomar som mår dåligt. Forskaren Anna Philipson har hälsoekonomiskt räknat på effekterna av att sätta in insatser och studerat vad depression i tonåren kan få för ekonomiska konsekvenser. ”Mina resultat visar att långvarig depression i tonåren är associerat med 15-24 procent lägre inkomst som vuxen”, säger hon.
Verktyg som ger hand- och armvibrationer ökar risken för skador18.3.2022 13:01:24 CET | Pressmeddelande
Dagligen utsätts många i arbetslivet för hand- och armvibrationer från olika verktyg. Specialistläkaren Per Vihlborg har i sin forskning sett att arbete med vibrerande verktyg kan vara förenat med skador. ”Personer, redan under 30 år, kan få vibrationsskador orsakade av arbete med vibrerande verktyg”, säger han.
Enklare provtagning underlättar behandling vid infektion i ögat11.3.2022 10:34:29 CET | Pressmeddelande
Varje år behandlas drygt 100 patienter på Universitetssjukhuset Örebro för en allvarlig infektion på ögats yta. Infektionen på ögats hornhinna behöver behandlas snabbt. ”Vi såg därför att de provtagningar som behöver göras på ögat skulle kunna förenklas”, säger forskaren Susanna Sagerfors.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum