Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Unik kartläggning av coronarelaterade stödåtgärder

Dela

Sedan mars i år har regeringen överlämnat tio extra ändringsbudgetar till riksdagen. Idag offentliggör Tillväxtanalys en unik kartläggning av de insatser som har riktats till svenska företag för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av pandemin.

Elsa Nilsson, analytiker vid Tillväxtanalys
Elsa Nilsson, analytiker vid Tillväxtanalys

– Effekterna av stöden kommer i flera fall bli svåra att utvärdera. En orsak är att stöden är utformade på ett sätt som gör det svårt att identifiera vilka effekter som beror på vilken stödåtgärd. En annan orsak är att de utvärderande myndigheterna har svårt att få data utlämnade. För att effektivisera hanteringen av kommande ekonomiska kriser är det viktigt att kunna dra slutsatser om de nuvarande stöden säger Elsa Nilsson, analytiker vid Tillväxtanalys..

Tillväxtanalys kartläggning sträcker sig till den 15 oktober.

– Majoriteten av åtgärderna har varit generella men riktade stöd till specifika sektorer som exempelvis medier, kultur, idrott, kollektivtrafik, järnväg, flyg- och sjöfart har också införts, säger Elsa och fortsätter.

– Osäkerheten kring pandemins utveckling och påverkan på Sveriges näringsliv har gjort företagens behov av stöd svårbedömda. En stor utmaning har varit att kostnadsberäkna stödinsatserna eftersom det inte går att förutse hur stort söktrycket ska bli.

Syftet med Tillväxtanalys kartläggning av stöden är att lägga en grund för framtida utvärderingar.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Elsa Nilsson, analytiker vid Tillväxtanalys
Elsa Nilsson, analytiker vid Tillväxtanalys
Ladda ned bild

Länkar

Om

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Studentplan 3
831 40 Östersund

010-447 44 00https://www.tillvaxtanalys.se/

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sverker Härd har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.

Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum