Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Unik kartläggning av fintech i Sverige

Dela

Tillväxtanalys presenterar idag rekommendationer för hur Sverige ska kunna förbättra förutsättningarna för entreprenörskap och innovation inom finansiell teknologi.

Eva Alfredsson, analytiker vid Tillväxtanalys
Eva Alfredsson, analytiker vid Tillväxtanalys

– Sverige har haft en framträdande position vad gäller finansiell teknologi i internationella indexmätningar, och detta mycket tack vare vår kapacitet att dra nytta av digitaliseringens möjligheter. För att fortsätta vara konkurrenskraftiga har regeringen gett oss i uppdrag att kartlägga förutsättningarna för den svenska fintech-sektorn, jämföra den med andra länders och ta fram rekommendationer för hur staten kan främja innovationskraften ytterligare, säger Eva Alfredsson, analytiker vid Tillväxtanalys.

Liksom andra nystartade företag ser fintech-företagen finansiering och kompetensförsörjning som de största utmaningarna för utveckling av verksamheten.

– Tillståndsprocessen upplevs av flera företag som svår att förhålla sig till. Man saknar kunskap om hur mycket tid och resurser processens olika delmoment kräver. Rådgivning, en effektivare tillståndsprocess och likvärdig tillgång till grundläggande finansiell infrastruktur såsom bankkonto, Swish och BankID står därför högt på fintech-företagens önskelista, säger Eva Alfredsson.

Förutom att möta behoven rekommenderar Tillväxtanalys universitet och högskolor, regeringskansliet, myndigheter, branschorganisationer och fintech-företagen att höja kunskapsnivån om både möjligheterna och riskerna med den digitala utvecklingen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Eva Alfredsson, analytiker vid Tillväxtanalys
Eva Alfredsson, analytiker vid Tillväxtanalys
Ladda ned bild

Länkar

Om

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Studentplan 3
831 40 Östersund

010-447 44 00https://www.tillvaxtanalys.se/

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sverker Härd har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.

Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum