Läkemedelsverket

Unik kod avslöjar falska läkemedel

Dela

För ett år sedan infördes en unik kod på alla nya läkemedel inom EU för att hindra att förfalskningar når patienter. När en förpackning har lämnats ut på ett apotek spärras den och kan inte säljas igen på nytt inom EU. Inga falska läkemedel har upptäckts, men systemet har stoppat felaktigt märkta läkemedel från att lämnas ut.

Se ser 2D-koden på läkemedelsförpackningen ut. Foto: E-vis.se
Se ser 2D-koden på läkemedelsförpackningen ut. Foto: E-vis.se

Den 9 februari 2019 infördes ett nytt EU-gemensamt regelverk för säkerhetsdetaljer på läkemedelsförpackningar för att öka spårbarheten genom hela distributionskedjan och förhindra att förfalskade läkemedel når patienter.

Kraven på säkerhetsdetaljerna gäller i hela EU och består av två delar; dels en säkerhetsförsegling som gör det möjligt att se om förpackningen har varit öppnad, dels en tvådimensionell kod (2D-kod) som innehåller unik information om varje enskild förpackning. Den unika koden lagras i en databas och i samband med att läkemedlet ska expedieras på apoteket kontrolleras förpackningen mot databasen.

Nu har systemet varit i bruk i ett år, och resultatet är så här långt positivt.

- Vi har ett par fall från andra EU-länder där apotek stoppat läkemedel vid expedieringen eftersom systemet larmat om att de redan har lämnats ut till en patient, säger Anna Beckman Gyllenstrand, inspektör på Läkemedelsverket.

Globalt finns det stora problem med förfalskade läkemedel men fram till nu finns det lyckligtvis ingen information om att något förfalskat läkemedel skulle ha nått patienter via apoteken i Sverige.

De nya reglerna gäller inte läkemedel som tillverkats före den 9 februari 2019, så det finns fortfarande läkemedel i lager hos apotek och partihandlare som saknar de nya säkerhetsdetaljerna eftersom hållbarheten på vissa produkter är lång. Man räknar med att nästan alla receptbelagda läkemedel inom något år kommer att kunna kontrolleras i systemet.

Det nya systemet har inneburit en rad förändringar i både arbetssätt och IT-system för tillverkare, partihandlare och apotek.

På europeisk nivå är det European Medicines Verification Organisation (EMVO) som ansvarar för det gemensamma registret. I Sverige sköts arbetet av organisationen e-Verifikation i Sverige (e-VIS). Läkemedelsverket är tillsynsansvarig myndighet för läkemedel. Förpackningarna ska vara rätt märkta, säkerhetsförseglade och apoteken ska kontrollera koden innan läkemedlet expedieras till patienten.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Se ser 2D-koden på läkemedelsförpackningen ut. Foto: E-vis.se
Se ser 2D-koden på läkemedelsförpackningen ut. Foto: E-vis.se
Ladda ned bild

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Godkännanden och tillsyn av läkemedel, naturläkemedel, mediciner, kosmetika och medicintekniska produkter

Läkemedelsverket är en myndighet under regeringen med uppdrag att främja den svenska folk- och djurhälsan.

Målsättningen är att den enskilde patienten och hälso- och sjukvården ska få tillgång till säkra och effektiva läkemedel. Dessa ska vara av god kvalitet, med positiv nytta/riskbalans och ska användas på ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt sätt.

Till vårt ansvarsområde hör även att främja säkerheten och kvaliteten för kosmetika och hygienprodukter samt ansvara för tillsyn av tillverkare och produkter inom det medicintekniska området. Vi ger också tillstånd till och utövar tillsyn över apoteksverksamheten i Sverige. Utöver detta ska Läkemedelsverket även stödja forskning och innovation inom våra ansvarsområden. Giftinformationscentralen och Läkemedelsupplysningen är en del av Läkemedelsverket.

Verksamheten är i huvudsak avgiftsfinansierad, men finansieras även genom statliga anslag och bidrag.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

Samordning av information vid kritiska bristsituationer av läkemedel ska stärkas och effektiviseras30.1.2020 14:21:00 CETPressmeddelande

Förbättrad struktur för samverkan, bedömningskriterier för vilka läkemedelsbrister som är kritiska, tydligare och mer direkta kommunikationsvägar samt ökad dialog mellan berörda aktörer. Det föreslår Läkemedelsverket i en delrapport till regeringen. Dessutom behöver företagens följsamhet till anmälningsplikt vid restsituationer förbättras.

Läkemedelsverket varnar för kvicksilver i sex hudblekande krämer20.1.2020 10:55:00 CETPressmeddelande

Efter att miljöinspektörer i Malmö vid kontroll i butik hittat hudkrämer som innehåller kvicksilver varnar Läkemedelsverket konsumenter från att köpa krämerna. Krämerna används för att bleka huden. Kvicksilver lagras i kroppen, och kan ge allvarliga skador på bland annat njurarna och nervsystemet. Kvicksilver är ett förbjudet ämne i kosmetiska produkter och produkterna får inte säljas i Sverige och EU.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum