Trafikverket

Unik promenad på Citybanans järnvägsbro

Dela

Den 20 september mellan klockan 11 och 15 bjuder Trafikverkets projekt Citybanan in till en unik söndagspromenad på Sveriges fjärde längsta järnvägsbro Älvsjöbågen. Det är första och enda gången allmänheten får gå på bron, för under hösten börjar rallarna lägga räls här.

Sommaren 2011 inleddes arbetena med det som skulle bli Citybanans järnvägsbro Älvsjöbågen. Fyra år senare reser sig bron över ett av Sveriges trafiktätaste spårområden.

Promenaden börjar vid brons södra påfart på Älvsjö godsbangård, går upp till brons norra ände ovanför Årstabergs station, och tillbaka. Om man går hela vägen blir det en nästan 3 kilometer lång promenad. Trafikverkets personal finns på plats för att svara på frågor och berätta om bron. Det finns ett informationstält om Citybanan och alla besökare bjuds på korv.

Över 500 tåg susar dagligen förbi spårområdet i Årsta på sin väg till och från Stockholm. Mitt i denna trafiknerv står nu en 1,4 kilometer lång järnvägsbro. Älvsjöbågen är Sveriges åttonde längsta bro och fjärde längsta järnvägsbro. Den är utformad för att se dynamisk och rörlig ut, trots att den är konstruerad av 23 000 kubikmeter stillastående betong.

Hitta hit: Gratisbussar går i skytteltrafik mellan Årstabergs pendeltågsstation och Älvsjöbågens södra påfart, från klockan 10.50. Det går att cykla, promenera eller åka bil till platsen för bropromenaden, men Trafikverket erbjuder inte någon parkering. I närheten stannar buss 165, hållplatsen heter Västberga gårdsväg.

Kontakter

Jenny Ryderstedt, kommunikatör, Projekt Citybanan, 010-123 61 61

Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bifogade bilder är fria att använda för media, med fotografens namn, Hans Ekestang, angivet.

Bilder

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar samt långsiktig planering av det samlade transportsystemet. Webbplats: http://www.trafikverket.se Pressrum: http://www.trafikverket.se/pressrum

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Presstips: Trafikstörning Ölandsbron11.12.2017 09:00Pressmeddelande

Från tisdagen den 12 december till lördagen den 16 december utför Trafikverket mätningsarbeten på Ölandsbron. Det kräver att bron är fri från trafik under vissa perioder. Inmätningarna görs för kommande arbeten på högbrodelen under 2018. Framkomligheten kommer att vara begränsad på Ölandsbron mellan kl. 1 och kl. 4, med start natten mellan måndagen den 11 och tisdagen den 12 december. Vid normalt väder beräknas arbetet pågå till och med natten mellan torsdagen den 14 och fredagen den 15 december. Natten mellan fredag och lördag är aviserad som reserv, om vädret hindrar arbetet tidigare i veckan.  Trafikverket gör periodvis nödvändiga underhållsarbeten på Ölandsbron. Under åren 2016-2019 arbetar vi för att möjliggöra trygga och smidiga resor till och från Öland, idag och i framtiden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum