Stockholms stad

Unikt studentfirande för komvuxelever på Södermalm

Dela

Åsö vuxengymnasium arrangerade sin allra första examensceremoni för komvuxelever under samma vecka som många gymnasieelever i Stockholm tar studenten. Under ceremonin, som är unik i sitt slag, fick komvuxstuderande chansen att fira sin gymnasieexamen med familj och vänner. – Äntligen ett studentfirande för oss som har gått på komvux, säger Zahraa som är en av de komvuxelever som deltog i examensceremonin.

Komvuxelev Sadaf tar emot diplom från rektor Sirpa Wahlberg Borgström. Fotograf Richard Gulledge
Komvuxelev Sadaf tar emot diplom från rektor Sirpa Wahlberg Borgström. Fotograf Richard Gulledge

– Jag har längtat efter den här dagen enda sedan jag fick inbjudan. Den här dagen betyder jättemycket, tillägger Zahraa. Medstuderande Sadaf som även hon tagit ut sin gymnasieexamen i år håller med om att det är en dag att fira.

– När jag gick ut gymnasiet för tre år sedan utan fullständig gymnasieexamen kändes det som studenten inte var för mig. Att jag inte kunde fira ordentligt. Men examensceremonin idag var verkligen för mig. Idag är jag jätteglad och jättestolt, säger Sadaf.

Idén till examensceremonin kom från skolans elever

Alla elever som är folkbokförda i Stockholm och som tagit ut gymnasieexamen eller slutbetyg från Åsö vuxengymnasium under 2018 och 2019 blev under våren inbjudna till ceremonin. Examensceremonin hölls under onsdagen i skolans lokaler på Södermalm och inleddes med att rektor Sirpa Wahlberg Borgström berättade om hur idén till ceremonin kom till.
– Det började med att flera elever kontaktade mig via mejl och telefon. Alla uttryckte sin glädje över att äntligen få sitt slutbetyg eller gymnasieexamen, men många ställde frågan om det finns det något studentfirande för komvuxelever? förklarar Sirpa. Hon fortsätter.
– Alla elevsamtalen och mejl inspirerade oss. Under hösten 2018 tillsatte vi en arbetsgrupp med uppdraget att planera, ordna och genomföra den här ceremonin. Och det gjorde vi bra.

En högtid för komvuxelever

Avdelningschef för vuxenutbildningen i Stockholms stad Bengt Jönsson lyfter även han i sitt tal till eleverna vikten av ett forum där komvuxelever kan fira sina studieprestationer.

– Idag är det en högtidsdag. Idag firar vi er som tagit examen från komvux som många gånger är svårare och tuffare än gymnasiet. På komvux är det ett snabbt tempo och det krävs disciplin och hårt arbete. När man studerar som vuxen behöver man ibland även balansera studierna med jobb och familj. Bengt fortsätter och tar upp det unika med svensk vuxenutbildning och hur det är både är en andra chans men också en möjlighet att byta yrke och karriär mitt i livet.
– Vuxenutbildning ger oss möjlighet att stanna upp och byta väg, tillägger han.

Viktigt att få fira med familj och vänner

När eleverna blir uppropade en och en till den lilla scenen jublar och applåderar publiken i salen. Publiken består mestadels av familj och vänner.
– Det bästa med den här ceremonin är att få fira med familj och vänner, säger Sadaf. Och att bli uppropad till scenen för att få diplom och ros. Det fick mig att känna mig stolt och att jag har gjort något bra, tillägger hon. Efter ceremonin fortsatte firandet i skolans bibliotek där det bjöds på live-musik, kaffe och cupcakes.

För mer information se: https://asovuxengymnasium.stockholm.se/nyheter/2019/06/13/unikt-studentfirande-komvuxelever-pa-aso-vuxengymnasium

Nyckelord

Kontakter

ArbetsmarknadsförvaltningenArja Lindholm, kommunikationschef

Jobbtorg Stockholm, Vuxenutbildning Stockholm inklusive SFI, samordning av och samhällsorientering för nyanlända, samordning av övergripande arbetsmarknadsfrågor och flyktingfrågor samt det kommunala uppföljningsansvaret för 16–19-åringar.

08-508 35 516arja.lindholm@stockholm.se

Bilder

Komvuxelev Sadaf tar emot diplom från rektor Sirpa Wahlberg Borgström. Fotograf Richard Gulledge
Komvuxelev Sadaf tar emot diplom från rektor Sirpa Wahlberg Borgström. Fotograf Richard Gulledge
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

Åsö vuxengymnasium är Stockholm stads eget komvux och Stockholms största utbildningsanordnare för vuxenutbildning. Vi är en skola med lärandet i fokus där du får möjlighet till uppbackning och stöd för att få förutsättningarna att nå dina studiemål.

Åsö vuxengymnasium ligger mitt på Södermalm mitt emellan Skanstulls och Medborgarplatsens tunnelbanestationer. Vi har ca 10 000 studerande varje år och erbjuder över 115 olika kurser. Vi har ett välsorterat bibliotek, lärarlett studiestöd och plats för självstudier. Det som kännetecknar oss bäst är våra välutbildade och engagerade lärare. Över 98% av lärarna på Åsö vuxengymnasium är behöriga lärare. Många av våra lärare har även forskarutbildning med fördjupade ämneskunskaper.

https://asovuxengymnasium.stockholm.se/om-skolan

Sofia Örtlund
Kommunikatör
Campus Åsö
076-12 49 505
sofia.ortlund@stockholm.se

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum