Unikt visualiseringslabb visar världens komplexitet
Den 19 mars öppnade Vislab på Universeum. I det nya visualiseringslabbet kan vuxna och unga utforska och interagera med forskningsdata för att förstå hur världen hänger ihop. Här ska man ta reda på om och i så fall hur datavisualisering kan accelerera lärandet.

Hur påverkas jorden om man dricker en kopp kaffe? Var i Göteborg förbrukas mest energi? Vad händer med savannens lejon om medeltemperaturen ökar? Det är frågor som Universeums besökare nu själva kan söka svar på genom att utforska och interagera med forskningsdata i det nya visualiseringslabbet. Forskningsdatan har omvandlats till visuella representationer – bilder och grafik som gör det enklare att ta till sig information och förstå komplexa samband.
Vislab är skapat av Universeum och Visualiseringscenter C i Norrköping. Universeum har stått för den pedagogiska expertisen, medan Visualiseringscenter C har utvecklat visualiseringar och mjukvara. Innehållet bygger på professor Anders Ynnermans forskning om exploranation (en kombination av utforskande och förklarande från engelskans explore och explain).
– Vi sitter på en fantastisk verktygslåda när det gäller att använda visuella representationer som verkligen kortsluter avståndet mellan data och människa. Man kan förstå saker med hjälp av bilder, som annars kan vara ganska krångliga. Denna konvergens av utforskande och förklarande visualiseringar innebär stora möjligheter att kommunicera vetenskap, säger Anders Ynnerman.
Satsningen möjliggjordes 2019 av en donation om 50 miljoner kronor från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.
– Stenastiftelsen värnar de ungas livsmöjligheter och vi ser att den här fantastiska tekniken och pedagogiken i hög grad kan bidra till att ge inspiration till utbildning, lärande och forskning. Universeum har ett väldigt viktigt uppdrag som de utför väl och som vi är glada att kunna stötta, säger Madeleine Olsson Eriksson, ordförande i Stenastiftelsen.
Naturvetenskap, teknik och hållbar utveckling med jorden i fokus
Labbet är byggt kring fem teman: hav och vatten, skog och land, samhället, människan samt rymden. Inom varje tema får besökaren exempel på olika visualiseringstekniker och hur de kan användas på olika datamängder.
Den interaktiva jordgloben mitt i labbet visualiserar och knyter samman forskningsdata utifrån olika hållbarhetsperspektiv, som klimatförändringar, utsläpp och ekologi. Vid andra stationer kan man uppleva havets biologiska mångfald eller utforska Göteborgs digitala tvilling för att lära om stadsutveckling och hållbara städer. Och så kan man göra egna resor ut i rymden med Open Space, en mjukvara för interaktiv datavisualisering av hela det kända och vetenskapligt uppmätta universum. Att labbet är något annat än vad Universeumbesökarna är vana vid, det är tydligt. Björn Edlund, utvecklingschef på Universeum, förklarar:
– Vi förenklar inte världen särskilt mycket här, utan tvärtom visar dess komplexitet. Du använder olika visualiseringstekniker och rör dig i samma data som riktiga forskare. Det är en helt digital och visuell upplevelse.
Björn Edlund konstaterar att labbet kräver mer av besökarna, men att de som sätter sig in i datan också får mångfalt tillbaka. Labbets riktar sig till vuxna och unga – man behöver viss förkunskap för att kunna interagera med datan. Det innebär i sin tur att Universeum stärker sitt erbjudande för vuxna.
Sammantaget erbjuder Vislab många möjligheter att utforska naturvetenskap, teknik och hållbar utveckling. Det gör labbet till en värdefull lärmiljö också för skolan. Program finns redan nu för högstadie- och gymnasieklasser. Även företag kommer kunna nyttja Vislab för medarbetarnas kompetensutveckling.
– Den stora vinsten uppstår när man kombinerar insikterna i Vislab med andra upplevelser på Universeum. Då kommer man verkligen kunna fördjupa sina kunskaper och se hur man kan bidra till en hållbar framtid, säger Björn Edlund.
Kontakter
Charlotte MansfieldPressansvarig
Tel:0727257900charlotte.mansfield@universeum.seBilder




Länkar
Om
Universeum är Sveriges nationella vetenskapscenter och en kraftfull arena för utbildning och folkbildning inom naturvetenskap, teknik och hållbar utveckling. Vårt stora hus mitt i Göteborg rymmer vetenskap och upplevelser om hela världen – från stora världshav och Amazonas regnskog till kemilabb, teknikverkstad och den oändliga rymden.
Vi ger barn och vuxna kunskap och kraft att göra jorden till en bättre och mer hållbar plats att leva på. På samhällsnivå bidrar vi till stärkt kompetensförsörjning, ökad innovationskraft och handlingskompetens för Agenda 2030.
Följ Universeum
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Universeum
Nobelpristagare besökte Universeum5.5.2022 16:20:23 CEST | Pressmeddelande
Professor i neurovetenskap och Nobelpristagare i fysiologi eller medicin. På onsdagskvällen den 4 maj var Edvard I. Moser på plats på Universeum för ett samtal med Nobelprismuseets Gustav Källstrand om hjärnan och dess formbarhet.
Utrotningshotad apa har fått tvillingar17.11.2021 08:05:00 CET | Pressmeddelande
Den tvåfärgade tamarinen är akut hotad i det vilda och riskerar att utrotas helt. På Universeum i Göteborg föddes i september ett tvillingpar – den tionde och elfte ungen i ordningen på vetenskapscentret. Idag släpps familjen ut i regnskogen.
PRESSINBJUDAN: Premiär för Miniverseum – stor satsning på barn 0–6 år25.10.2021 14:15:00 CEST | Pressinbjudan
På fredag 29 oktober öppnar äntligen Miniverseum, en ny värld för alla små och deras vuxna. Här ger Universeum de yngsta barnen sammanhang och förståelse för hållbarhet och värdet av biologisk mångfald. Media välkomnas till förhandsvisning på torsdagen.
Universeum satsar 35,4 miljoner på matematik14.7.2021 06:41:00 CEST | Pressmeddelande
Sveriges nationella vetenskapscenter, Universeum, vill öka kunskaperna och utveckla lärandet i matematik. Det gör man med en nya upplevelser för besökare och utbildningssektorn. Satsningen stöds av Erling-Perssons Stiftelse genom en donation om 35,4 miljoner kronor under två år.
FN ger stöd till Universeums satsning “Ocean Science Lab”8.6.2021 15:05:00 CEST | Pressmeddelande
Med Ocean Science Lab ska Universeum skapa unika upplevelser och forum för engagemang, ökad kunskap och stärkt innovationskraft för hållbara hav. Idag annonserade FN vilka satsningar som ingår i FN:s årtionde för havsforskning. Universeums satsning är det enda svenska bidraget.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum