Universeum

Universeum får 15 miljoner från Hasselbladstiftelsen för satsning på barn 0 till 6 år

Dela

Sommaren 2021 öppnar Miniverseum, Universeums nya upplevelse för de allra yngsta besökarna. Med stöd av Hasselbladstiftelsen, som än en gång donerar medel till vetenskapscentret i Göteborg, ska hållbar utveckling och biologisk mångfald på ett lustfyllt sätt bli frågor för nästa generation innovatörer, biologer och beslutsfattare.

Visionsbild.
Visionsbild.

Huvudtemat för satsningen är biologisk mångfald i en hållbar värld. Den nya miljön i kombination med programaktiviteter ska ge sammanhang och förståelse för hållbarhet och värdet av biologisk mångfald.

– Redan i tidig ålder formar barnen värderingar som styr alla små val i deras vardag. I framtiden kommer samma grundvärderingar påverka globala frågor och politiska beslut som är avgörande för samhällets utveckling. Vi är stolta och glada att Hasselbladstiftelsen ger oss möjlighet att satsa på våra yngsta besökare, för en hållbar framtid, säger Carina Halvord, VD på Universeum.

Miljön designas för barn upp till 6 år som besöker Miniverseum tillsammans med förälder eller annan vuxen. Interaktivitet och program utformas som “tillsammansaktiviteter”, så att barnen och vuxna får uppleva, lära och ha roligt ihop. Även förskolegrupper är en uttalad målgrupp. Christina Backman, VD för Hasselbladstiftelsen:

– Vi är väldigt glada över att kunna vara delaktiga i satsningen Miniverseum. Eftersom ett av våra två ändamål i Hasselbladstiftelsen är att främja vetenskaplig undervisning och forskning inom det naturvetenskapliga området, så känns det helt rätt att stödja ett intressant projekt för yngre barn som kombinerar just dessa områden på ett både roligt och bra sätt. Vi har under många år samarbetat med Universeum och har goda erfarenheter av det. Detta blir en större satsning från oss och vi ser med spänning fram emot att se resultatet.

Stad, skog och hav ersätter Jobbis

Universeums yngsta besökare har haft en egen miljö i Jobbis sedan 2012. Miniverseum ersätter nu den. Teamet som utvecklar Miniverseum tar med sig värdefulla erfarenheter om hur man möter de yngsta barnen på deras villkor i ett vetenskapscenter som Universeum.

– Jobbis har tjänat sitt syfte väl och varit väldigt uppskattat. Nu ser vi behov av att växla upp både innehåll och pedagogik för att möta såväl barnens önskan om lärande äventyr som samhällets behov av lärande stimulans för de yngsta, berättar Sofia Knüppel, pedagogisk utvecklingsledare på Universeum.

I Miniverseum kommer staden, skogen och havet gestaltas. Fantasifulla byggnationer, ljus och ljud ska bilda en magisk miljö som lockar till utforskande. Här ska det livslånga lärandet i naturvetenskap, teknik och matematik starta, med barnens vardagsvärld som utgångspunkt och deras naturliga nyfikenhet som verktyg.

– När barn börjar se sambanden mellan staden, skogen och havet kan de få kunskap om hur allt hänger ihop. De växer upp i en snabbt föränderlig värld där vi vuxna behöver skapa möjligheter för dem att upptäcka och ställa nyfikna frågor. Med rätt förutsättningar kan de förstå också det stora och komplexa, och i Miniverseum kommer barn och vuxna få utforska det tillsammans.

Miljön kommer bland annat rymma en förtrollad skog där barnen får lära känna olika djur, ett grönt stadskvarter där de kan klättra och krypa och en farkost som tar sig fram både över och under vatten – i alla fall i fantasin. En helt ny upplevelse blir Världsrummet, där omslutande projiceringar förflyttar barn och vuxna mellan olika världar. Parallellt utvecklas digitala upplevelser som ger satsningen nationell räckvidd.

Miniverseum ska låta barnen, med hjälp av sina vuxna och Universeums pedagoger, utforska världen på ett lekfullt sätt som samtidigt ger dem förståelse för vikten av en hållbar utveckling.

– Vi behöver förklara för våra barn att de spelar en viktig roll, både i nuet och för framtiden. Vägen till en hållbar värld ligger i den egna innovationskraften, sökandet efter kunskap och varsamhet med naturen. Det gäller att vi inte bara förmedlar nödvändigheten utan också skönheten i en hållbar värld, där en mångfald av växter och djur är lika viktig som mångfald bland oss människor. Världen kan rymma och räcka till oss alla, säger Sofia Knüppel.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Visionsbild.
Visionsbild.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Universeum
Universeum
Södra vägen 50
400 20 Göteborg

031–335 64 00http://www.universeum.se

Universeum är Sveriges nationella vetenskapscenter och en kraftfull arena för utbildning och folkbildning inom naturvetenskap, teknik och hållbar utveckling. Vårt stora hus mitt i Göteborg rymmer vetenskap och upplevelser om hela världen – från stora världshav och Amazonas regnskog till kemilabb, teknikverkstad och den oändliga rymden. Vi ger barn och vuxna kunskap och kraft att göra jorden till en bättre och mer hållbar plats att leva på.

Följ Universeum

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universeum

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum