Universeum

Universeum inleder kunskapssatsning på kemi med toppmodernt kemilabb

Dela

Genom satsningen Älska kemi ska Universeum med samarbetspartners öka kunskapen om kemi och visa på dess stora betydelse, i människors vardag liksom för en hållbar framtid. Först ut är Kemilabbet, en helt ny lärmiljö för såväl barn och vuxna som elever och lärare. Invigning sker fredag 27 oktober.

Det går bra för Sveriges kemiföretag och industrin utgör idag 17 procent av Sveriges totala export. För att företagen ska kunna utvecklas, och för att Sverige ska kunna fortsätta att ha en ledande roll inom kemi, behövs kompetenta medarbetare.

Läsåret 2016/2017 gick tio procent procent av landets niondeklassare ut skolan med icke godkända betyg i kemi. 32 procent av kemilärarna i svenska grundskolor är inte behöriga. Fram till 2029 behövs varje år cirka 400 nya lärare med kemikompetens i årskurs 7–9, en siffra att jämföra med de 20 kemilärare som nu årligen examineras. En kartläggning gjord av Västsvenska Kemi- och Materialklustret visar att antalet examinationer från kemitekniska utbildningar har minskat drastiskt i landet, samtidigt som kemiföretagen har svårt att hitta den kompetens de behöver – ett problem som bara kommer att öka på grund av kommande pensionsavgångar. Den framtida kompetensförsörjningen innebär således stora utmaningar för branschen, och därmed för hela samhället.*

Med satsningen Älska kemi vill Universeum öka kunskapen om kemi, göra ämnet lättillgängligt för stora som små och visa på dess stora betydelse, både i samhället idag och i arbetet för en hållbar framtid.

– Det talas för lite om att kemiska innovationer och systemlösningar behövs för att skapa en hållbar framtid. Med vår satsning vill vi väcka intresset för kemi bland både barn och vuxna och visa hur kemi kan generera hållbara lösningar. Kemi är en framtidsbransch i behov av kompetenta medarbetare. Universeum vill och kan bidra när Sverige möter den utmaningen, säger Carina Halvord, VD på Universeum.

Kunskap och innovationsförmåga för en hållbar framtid

Med över en halv miljon besökare per år är Universeum Nordens mest besökta science center och en av de tio mest besökta attraktionerna i Sverige. Med vetenskapen som grund har science centret sedan starten 2001 skapat åtskilliga utställningar och upplevelser för att öka besökarnas kunskaper och innovationsförmåga inom angelägna områden som hälsa, hållbar utveckling och teknik. Nu tillkommer ett helt nytt kemilabb, ett projekt genomfört i samarbete med kemiföretaget BASF.

– Vi är stolta över att få vara med och skapa detta toppmoderna kemilabb tillsammans med Universeum. Genom satsningen Älska kemi vill vi vara med och bidra till att öka förståelsen för vad kemi betyder för vårt samhälle och framtid. Branschen är i stort behov av ung och driven arbetskraft och vi hoppas att Kemilabbet ska få fler att upptäcka fascinationen med kemi, säger Mark Meier, VD för BASF Norden/Baltikum.

Om Kemilabbet

Kemilabbet är en 120 kvadratmeter stor lärmiljö där barn och vuxna såväl som elever och lärare får experimentera och testa kemi på ett lustfyllt sätt. Invigning sker fredagen den 27 oktober kl 10.00 och intresset är stort. Redan innan öppning har labbet nått 92 procent beläggning av möjliga skolbokningar under november månad och totalt 1 420 elever innan årets slut.

– Vi hoppas och tror på samma positiva gensvar från alla våra besökare. Labbet kommer vara öppet varje dag året om och är en fantastisk möjlighet för barn och vuxna att laborera med kemi tillsammans. Att förstå kemi är att förstå hur du själv och världen är uppbyggd och fungerar. Därför känns det så självklart och viktigt att få ha ett riktigt kemilabb på Universeum, menar Carina Halvord.

*Källor:

  • Skolverket. Siris. http://siris.skolverket.se/reports/rwservlet?cmdkey=common&notgeo=&report=gr_betyg_amne&p_flik=G&p_xtra=1&p_ar=2017&p_lankod=&p_kommunkod=&p_hmantyp=&p_skolkod= och http://siris.skolverket.se/reports/rwservlet?cmdkey=common&notgeo=&report=personal_amne2&p_flik=G&p_verksform=11&p_verksamhetsar=2016&p_omgang=1&p_hman=00&p_lankod=&p_kommunkod=&p_skolkod=&p_niva=S&p_amne=17
  • Josefsson med flera. Kemiindustrins kompetensförsörjning i Västra Götaland. December 2016.
  • IKEM. Konjunkturbrev. September 2017.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Universeum
Universeum
Södra vägen 50
400 20 Göteborg

Tel: 031–335 64 00https://www.universeum.se/sv/

Universeum är Nordens mest besökta science center. Här får barn och vuxna utforska världen genom naturvetenskap och teknik. Vi skapar upplevelser som stärker kreativiteten och innovationsförmågan, ökar kunskaperna och aktiverar det kritiska tänkandet. Genom vårt arbete stärker vi kompetensförsörjningen och bidrar till en hållbar utveckling.

Följ Universeum

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Universeum

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum