Universeum

Universeum och Göteborg Stad öppnar upp för gratis skolprogram

Dela

Från och med höstterminens start omfattas årskurs 4 och 5 samt grundsärskolan i Göteborgs Stad av det utökade skolavtalet med Universeum.

Universeum tar emot över en halv miljon besökare varje år, varav 73 000 utgörs av elever och lärare. Universeum är med sina unika lärmiljöer och upplevelser ett värdefullt komplement till undervisningen i skolan. När skolorna nu drar igång ingår pedagogledda skolbesök i Göteborgs Stads skolavtal. Årskurs 4 och 5 samt grundsärskolan har därmed fri tillgång till allt från kemilaborationer och rymdresor till guidade turer som låter eleverna upptäcka Sveriges natur, världshavens djurliv och regnskogens mångfald.

Universeum vill med sina utställningar och labb vara ett andra klassrum för elever och lärare i Göteborgsregionen. Här får de utforska världen utifrån naturvetenskap och teknik och se sin egen roll i arbetet för att nå målen i Agenda 2030. Ytterst handlar Universeums uppdrag om att stärka Sveriges kompetensförsörjning och bidra till en hållbar utveckling.

Universeum och Göteborgs Stad har ända sedan 2013 samarbetat genom skolavtal, vilket gett elever och lärare fri entré till science centret. 2016 inkluderas grundsärskolan i avtalet och 2017 utökades det till att också omfatta hela årskurs 5. Och nu, till höstterminen 2018, innefattar skolavtalet även kostnadsfria skolbesök ledda av Universeums pedagoger, vilka kan anpassa innehållet efter klassernas behov, önskemål och förutsättningar.

Det utökade skolavtalet välkomnas av både skolorna själva och Universeum.

– För oss på Universeum är det fantastiskt roligt att kunna presentera detta utökade skolavtal. Vi tror på kraften i att genom upplevelser skaffa sig kunskap om världen. När eleverna själva får agera problemlösare så skapas det också en bättre förståelse för samhällets och världens utmaningar. Vår verksamhet bygger på ”God utbildning för alla”, ett av målen i Agenda 2030. Med detta skolavtal kommer vi ytterligare ett steg på vägen, säger Kerstin Wernberg Appelström, programchef på Universeum.

Skol- och lärarprogram

Universeums skolprogram innehåller föreställningar, guidningar och laborationer ledda av Universeums pedagoger. Skolprogrammet erbjuder också uppdrag som leds av läraren själv.

Universeum kompetensutvecklar också lärare inom naturvetenskap, teknik, hållbar utveckling, programmering och kemi genom ett brett utbud av fortbildningar.

Hela Universeums utbud för skolan finns på universeum.se/skolprogram/ och universeum.se/lararprogram/.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Universeum
Universeum
Södra vägen 50
400 20 Göteborg

Tel: 031–335 64 00https://www.universeum.se/sv/

Universeum är Nordens mest besökta science center. Här får barn och vuxna utforska världen genom naturvetenskap och teknik. Vi skapar upplevelser som stärker kreativiteten och innovationsförmågan, ökar kunskaperna och aktiverar det kritiska tänkandet. Genom vårt arbete stärker vi kompetensförsörjningen och bidrar till en hållbar utveckling.

Följ Universeum

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Universeum

Peter Wallenberg Jr inviger ny utställning på Universeum – välkommen på pressvisning av The Hub!31.1.2019 09:31:00Pressinbjudan

Den 8 februari går startskottet för Universeums kunskapssatsning på digital teknik och innovationskraft då The Hub invigs. En utställning som visar hur ny teknik kan ge verktyg och stärka förmågan att utveckla nya idéer. Utställningen syftar också till att bidra till ett ökat intresse för studier samt arbete inom IT och teknik. I The Hub utforskas den nya teknikens möjligheter och hur tekniska lösningar kan bidra till en hållbar framtid. Utställningen rymmer både tekniklabb och flera så kallade innovationsstationer där bland annat VR, AI och sensorteknik kan upplevas och provas på. Bakom satsningen står Universeum i samarbete med Saab, Ericsson, Chalmers och Göteborgs universitet. The Hubs innehåll har valts och utformats tillsammans med Pepp*. Fredagen den 8 februari kl 09.30 är du varmt välkommen på pressvisning. På plats finns då Peter Wallenberg Jr, ordförande Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, Carina Halvord, VD på Universeum, Anders Carp, chef för Saabs affärsområde Surveillan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum