Universeum

Universeum och Göteborg Stad öppnar upp för gratis skolprogram

Dela

Från och med höstterminens start omfattas årskurs 4 och 5 samt grundsärskolan i Göteborgs Stad av det utökade skolavtalet med Universeum.

Universeum tar emot över en halv miljon besökare varje år, varav 73 000 utgörs av elever och lärare. Universeum är med sina unika lärmiljöer och upplevelser ett värdefullt komplement till undervisningen i skolan. När skolorna nu drar igång ingår pedagogledda skolbesök i Göteborgs Stads skolavtal. Årskurs 4 och 5 samt grundsärskolan har därmed fri tillgång till allt från kemilaborationer och rymdresor till guidade turer som låter eleverna upptäcka Sveriges natur, världshavens djurliv och regnskogens mångfald.

Universeum vill med sina utställningar och labb vara ett andra klassrum för elever och lärare i Göteborgsregionen. Här får de utforska världen utifrån naturvetenskap och teknik och se sin egen roll i arbetet för att nå målen i Agenda 2030. Ytterst handlar Universeums uppdrag om att stärka Sveriges kompetensförsörjning och bidra till en hållbar utveckling.

Universeum och Göteborgs Stad har ända sedan 2013 samarbetat genom skolavtal, vilket gett elever och lärare fri entré till science centret. 2016 inkluderas grundsärskolan i avtalet och 2017 utökades det till att också omfatta hela årskurs 5. Och nu, till höstterminen 2018, innefattar skolavtalet även kostnadsfria skolbesök ledda av Universeums pedagoger, vilka kan anpassa innehållet efter klassernas behov, önskemål och förutsättningar.

Det utökade skolavtalet välkomnas av både skolorna själva och Universeum.

– För oss på Universeum är det fantastiskt roligt att kunna presentera detta utökade skolavtal. Vi tror på kraften i att genom upplevelser skaffa sig kunskap om världen. När eleverna själva får agera problemlösare så skapas det också en bättre förståelse för samhällets och världens utmaningar. Vår verksamhet bygger på ”God utbildning för alla”, ett av målen i Agenda 2030. Med detta skolavtal kommer vi ytterligare ett steg på vägen, säger Kerstin Wernberg Appelström, programchef på Universeum.

Skol- och lärarprogram

Universeums skolprogram innehåller föreställningar, guidningar och laborationer ledda av Universeums pedagoger. Skolprogrammet erbjuder också uppdrag som leds av läraren själv.

Universeum kompetensutvecklar också lärare inom naturvetenskap, teknik, hållbar utveckling, programmering och kemi genom ett brett utbud av fortbildningar.

Hela Universeums utbud för skolan finns på universeum.se/skolprogram/ och universeum.se/lararprogram/.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Universeum
Universeum
Södra vägen 50
400 20 Göteborg

Tel: 031–335 64 00https://www.universeum.se/sv/

Universeum är Nordens mest besökta science center. Här får barn och vuxna utforska världen genom naturvetenskap och teknik. Vi skapar upplevelser som stärker kreativiteten och innovationsförmågan, ökar kunskaperna och aktiverar det kritiska tänkandet. Genom vårt arbete stärker vi kompetensförsörjningen och bidrar till en hållbar utveckling.

Följ Universeum

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universeum

Ungas kraft bygger broar mellan samhälle, skola, familj och näringsliv10.6.2019 13:07:00 CESTPressmeddelande

Ungas kraft är en unik satsning, inte bara i Sverige utan i Europa. Satsningen drivs av Universeum tillsammans med Göteborgsregionen och Göteborgs Stad och följs av forskare från Göteborgs universitet. Ungas kraft syftar till att få fler unga att klara grundskolan och söka sig vidare till fortsatta studier. På sikt bidrar satsningen till att stödja landets kompetensförsörjning och minska utanförskapet i samhället. 800 elever med familjer samt 200 lärare och annan skolpersonal på Landamäreskolan och Svartedalsskolan deltar i satsningen som nu avslutat det andra läsåret av tre. Efter sommaren går Ungas kraft in på sin näst sista termin.

Mellanstadieelever digitaliserar hälso- och sjukvården – dags för final i DigIt16.5.2019 15:06:26 CESTPressmeddelande

Det råder stor kompetensbrist inom IT- och telekomsektorn och andra verksamheter med högt IT-fokus – så stor att tillväxten hämmas. Ett underskott på 70 000 personer väntas år 2022. DigIt är skolprojektet som vill bidra till att vända trenden och på måndag den 20 maj är det final på Universeum. Då avgörs vilken klass som skapat den mest innovativa lösningen för en bättre sjuk- och hälsovård och därmed vinner 10 000 kronor till klasskassan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum